Panowie mogl by mi ktos w miare szybko odpowiedziec akie ringi kupic ? Musze zamowic na allegro i nie wiem czy lepiej wydac wiecej na smd czy kupic normalne ccfl ?
Myslalem o takich :
http://allegro.pl/ringi-smd-bmw-e36-...359481100.html
Wersja do druku
Panowie mogl by mi ktos w miare szybko odpowiedziec akie ringi kupic ? Musze zamowic na allegro i nie wiem czy lepiej wydac wiecej na smd czy kupic normalne ccfl ?
Myslalem o takich :
http://allegro.pl/ringi-smd-bmw-e36-...359481100.html
Ja bym brał CCFL bo wydaje mnie sie że będzie diody widać każdą po kolei
Ja mam osobiście SMD i bym nie zamienił na żadne inne. CCFL ma mój znajomy w E46 i w porównaniu do moich wyglądają jak tania podróba... Tak więc szczeże polecam ringi SMD
poczytalem troche i jednak wybiore niezawodnosc ringow smd . Juz mam zamowione . Dzieki za podpowiedzi
Pochwal się później fotką :)
oj to troszke potrwa bede je mial dopiero po nowym roku . Ale obiecuje ze jak tylko zainstaluje dam znac jak wygladaja . Wydaje mi sie ze Greg38 kiedys zamiescil zdjecie jak to wyglada na e38 , nie moge teraz znalesc tego tematu . Mam tylko nadzieje ze te z allegro to taka sama jakosc jak te pokazane przez Greg38 .
Tylko SMD, jest tu gdzies fota ringow. Starterow w SMD nie ma co sie psuja i Pdc zaklocaja :D
Absolutnie SMD, fajnie, że znów są w PL dostępne. Ja po nowym roku się skuszę tym bardziej, że kolejna przetwornica jest na wycieńczeniu :/
Ceny chyba także są coraz lepsze :)
no potwierdzam tylko smd . mogę zrobic tilka fotek i wkleję
Dziś założyłem smd do lamp po lifcie .Wiec tak efekt super ale nic nie pasuje mit ze wystarczy wyciąć to łączenie i będą pasowały to bajka .Musiałem szlifować po 5 -7 mm z każdej strony bo za skarby nie pasowały do lamp po lifcie wiec jak ktoś nie lubi sztukowania to grubo bym sie zastanowił chyba ze do przed liftem i wtedy jest pewnie ok
A to ja też właśnie musiałem się naszlifować. Ale można je ładnie dopasować, wyglądają niczym oryginał :)
Masz moją fotorelację z montażu jak wcisnąć duże ringi w te małe oczka poliftowej 7er :P
czekam na jakieś fotki bo wydaje mi sie że te diodki będzie widać.... pozatym CCFLe już są zbyt mocne a te smd są jeszcze mocniejsze ..? Homologacji na dzienne i tak nie mają pewnie więc lipa
No nie mają, jedyna szansa to poligrafia i jakiś naklejany hologram ale ten trik i tak nie przejdzie jeżeli ktoś nie napisze do nich sterowania.
1. Według przepisów światła dzienne muszą się zapalać automatycznie (oczywiście z możliwością ręcznego wyłączenia ich całkowicie)
2. Muszą się automatycznie wyłączać po włączeniu świateł postojowych lub mijania (nie mogą się palić równocześnie z jakimikolwiek innymi światłami)
W nowych BMW po włączeniu innych świateł ringi świecą mniej więcej 40-50% mocy i takie coś trzeba wykombinować wtedy będzie możliwe załatwienie sobie "homologacji" ;)
Najlepszy właśnie byłby układ, który stabilizowałby pracę ledów (żeby nie mrygały) i pozwalał je włączyć np same, lub jako pozycje, a po włączeniu świateł mijania, żeby przygasły o ok 50%.
Daj zdjęcie z bliska z daleka każdy wie jak świecą :) widzę trochę kombinowana ta 7er
halogeny od benzyniaka, przedliftowe nerki i brak pdc????? chyba byly standardem w 740d z bliska nie widac diud tylko ciągłe światło , no chyba że sie upszesz i głowę dasz koło samego klosza , ale wątpię ze wytrzymasz kilka sekund patrząc sie na ringi wala po oczach strasznie :) zaraz ide na parking to cykne pare fotosów
http://img641.imageshack.us/img641/7161/zima2010003.jpg
Uploaded with ImageShack.us
A tak wygladaja u mnie .
a mógłby ktoś wrzucić fotkę podłączenia? :D
zakupiłem sobie takie SMD, ładnie zamontowałem dzięki fotorelacji Cobossa, ale mam problemy z podłączeniem
znalazłem filmik jak podłączają do e46 i mały opis na forum 3er ale jak wiemy e46 ciut się różni od naszych skarbów
więc mam takie pytania:
żółty przewód mogę podłączyć pod + np w lampce wewnątrz, żeby się zapalały po otwarciu auta, ale dokładnie pod co podłączyć ten biały, tak żeby się zapalały po odpaleniu auta? podobno pod + gdzieś w jakiejś wiązce, ale w której i jak ją znaleźć?
czy jak w czasie jazdy np zapalę światło wewnątrz i wyłączę, to sygnał po tym żółtym nie wyłączy mi ringów?
te kable zasilające (grube) mogę podłączyć pod te dwa bolce których używa sie do awaryjnego rozruchu czy szukać jakiegoś innego miejsca? bo boję się czy w razie co, nie spalą mi się ringi....
prosiłbym o wytłumaczenie dla zwykłego śmiertelnika, bo elektrykiem nie jestem, a boję się coś popsuć
z góry dzięki za pomoc
Te ringi mozna podlaczyc na bardzo wiele sposobow. Na chwile obecna ja mam podlaczone pod zarowki postojowe. Z pominieciem jakiego kolwiek przekaznika. A wiec zalaczaja mi sie z postojowkami. Mam w planie podlaczyc to przez dwa przekazniki ale ze wzglegu na inna awarie musze z tym poczekac. Napisz w pierw jak chcesz zeby te ringi dzialaly.
no takie ringi sa ok ja bym je uzywal jako dzienne bo daj dobre swiatlo;)
No tak ale jesli chcesz je miec jako dzienne to musisz je podlaczyc przez przelaznik i jak wlaczysz swiatla mijania ringi zgasna calkiem . Jesli kupiles ringi na allegro to do nich zwmieszcsona jest instrukcja i 3 opcje podlaczenia . Teraz jestem w pracy ale jak bede w domu zamieszccze dokladny schemat jak to podlaczyc .
ja chce je podłączyć tak żeby po otwarciu auta się zapalały (chyba żółty kabel pod np żarówkę wewnątrz) i żeby służyły jako pozycyjne / do jazdy dziennej - i właśnie tego nie wiem jak podłączyć
mam taki zestaw http://jafra.home.pl/product_info.ph...roducts_id/598
TU znalazłem taki opis:
Cytat:
mowiac krotko GRUBY czerwony kabel podlaczasz do plusa
minus do minusa jest odrazu obok doslowie kilka centrymetrow.
potem ciagniesz te cieniutkie kabelki do swoich lamp i podlaczasz do ringow, tyle pewnie zrobiles i ci nie swieca BO
nie maja sygnalu
dlatego: zolty kabel jest niepotrzebny w sumie BO on jest po to zeby sie ringi wlaczaly kiedy wlaczysz np. lampke w aucie.
bialy kabel jest wazny! ciagniesz go wzdloz wiazki grubych kabli nad silnikiem do komputera sterujacego i podpinasz sie pod kabel zaplonowy +
ja zrozumiałem z tego że mogę podłączyć i żółty kabelek i biały, żeby świeciły tak jak chcę, tylko gdzie ten biały?Cytat:
co do schematu i działania ringów smd elementem wykonawczym jest ten przekaźnik, ma on za zadanie przełączanie ringów albo na dzienne poprzez zasilenie styku 85 z zasilania ecu wpiętego gdzieś z +po stacyjce albo na parkingowe czyli jak otwieramy lub zamykamy auto razem z oświetleniem środka poprzez spięcie lampki we wnętrzu pojazdu ze stykiem 87a przekaźnika, styk 87 do stałego +, styk 86 do -, styk 30 to wyjście na ringi,
nie jestem elektrykiem, umiem się obsłużyć miernikiem i to wszystko, a tak jechać do mechanika żeby jeden kabel mi podpiął to śmieszne trochę
jak znaleźć odpowiedni kabel który będzie "+ po stacyjce" tak żeby nie było nigdzie błędów? po nazwach raczej nie dojdę... proszę o informacje np: to fioletowy kabelek idący od... do....
a i jeszcze jest taki ciekawy filmik tylko z e46 w roli głównej:
http://www.youtube.com/watch?v=gwgYvEu7atY
nikt nie ma pomysłu pod co podpiąc ten biały? ;/
Podlacz go pod zarowke od pozycji. Z tego co jest napisane tak wychodzi. Ale powiem tobie ze boje sie zeby nie bylo zwarcia. A pozatym po co tobie ringi jak otwierasz auto?
tak jak jest w nowych modelach że jak otworzysz to się ringi zapalają
np jak jesteś na parkingu czy cuś to auto łatwiej znaleźć, albo można sobie przyświecić drogę do domu :)
ale oprócz tego świecą też razem ze światłami mijania, bo podłączenie tylko pod lampki wnętrza jak na tym filmiku o e46 moim zdaniem jest słabe.
tylko tam jest podłączone tak jak ja chcę że razem z oświetleniem wewnętrznym się włączają a potem kiedy włączymy światła lub zapłon - w zależnosci od podłączenia...
tylko boję się że jak podłącze pod postojówki to mogą być błędy?
czy ten kabel do przekaźnika nie będzie powodował zakłuceń?
A ma ktoś pomysł jak podłączyć ringi żeby świeciły jako postój a przy włączeniu świateł dziennych zgasły ?
( ccfl oczywiście )
no to podpięte :)
jeden kabelek jest podpięty pod postojowe a drugi pod lampkę wewnątrz
efekt taki że po otwarciu samochodu, kiedy zapalają się światła wewnątrz, zapalają się również ringi :D
wygląda to tak
http://www.youtube.com/watch?v=XbJnzTLQxcc
a jak włącze postojowe to świecą normalnie - czyli mam dwa tryby pracy :)
koleszko ale napisz jeszcze jak to podlaczyles ? pod ten oryginalny przekaznik ?
Do przekaźnika idą dwa grube przewody – zasilanie
+ dałem do + który jest koło kolektora (ten od awaryjnego rozruchu)
- dałem do kielicha i tam przymocowałem przekaźnik
potem mamy kable do ringów to wiadomo
zostają nam dwa cienkie przewody biały i żółty
jak na nich jest prąd to wtedy przekaźnik załącza ringi
więc jeden podpiąłem pod postojówkę a drugi pociągnąłem do drzwi pasażera do lamki podświetlającej próg od wewnątrz
w ten sposób jak zapala się lampka wewnątrz to zapalają się ringi
a jak zapalę postojowe to też są włączone
fajnie przygasają wraz z oświetleniem wnętrza :D
wystarczyło tylko z jednej lampy podpiąć pod drzwi czy łączyłeś przewody ringów ze sobą i wtedy do oświetlenia wewnętrznego?
ringi są podłączone pod jeden przewód, oba prawy i lewy który idzie do przekaźnika
z przekaźnika dopiero wychodzą te kable do podpięcia pod oświetlenie
wystarczy jeden pociągnąc do wnętrza auta i jeden do postojówki
tylko że ja mam CCFL, ale dzieki bardzo za info, pobawie się
A ma ktos pomysl z kad moge pociagnac + ktory pojawia sie po przekreceniu stacyjki i jest gdzies pod maska kolo silnika .
Otwórz skrzynkę z bezpiecznikami i próbówką sprawdzaj na którym pojawi się prąd po przekręceniu kluczyka napewno się jakiś znajdzie ;)
Jesli nikt nie ma pomyslow gdzie taki + znalesc chyba bede musial tak zrobic .
To nie jest wcale takie trudne :D trzeba tylko chcieć :P