Chciałbym dołożyć go do siebie czy ktoś może mi przybliżyć temat co mi potzreba i czy wszystko bedzie pasować w instalacjii
z tego co wiem
manetka
silniczek tempomatu z linką
plastik pod kierownice z wycięciem pod manetke
jakaś wiązka
Wersja do druku
Chciałbym dołożyć go do siebie czy ktoś może mi przybliżyć temat co mi potzreba i czy wszystko bedzie pasować w instalacjii
z tego co wiem
manetka
silniczek tempomatu z linką
plastik pod kierownice z wycięciem pod manetke
jakaś wiązka
eml czy bez? automat czy manual?
manual bez EML
nie masz instalacji fabrycznej? u mnie byla. napewno jeszcze przekaznik, u mnie wtyczka jest kolo nog kolo kierowcy, obok glosnika ale mozesz tez miec w schowku pasazera na gorze. i cos jeszcze jest potrzebne przy pedale gazu-ale dokladnie nir wiem.
ahm no tak przy pedale logiczne
a co dokładniej miałes przy tym głosniku albo co mam szukać w schowku jakaś wtyczka?
niebieska wtyczka dość duża.
Nie ma żadnego przekażnika przy głośniku w m30. od tempomatu. Jesli masz wiązke (np. okrągła wtyczka z lewej strony komory silnika do siłownika tempomatu). To montujesz tenże siłownik z linka i mocowaniem, wkładasz komp od tempomatu do skrzynki z prawej strony. Montujesz dźwignie tempomatu, oraz instalujesz czujnik na pedał sprzegła( mocowanie plus sam czujnik). Czujnik jest podobny z wyglądu do tego zamocowanego na pedale hamulca.
Dokładny opis :
http://www.ow.no/archive/eba/1013.PDF
ja pisalem o v8, u was wtyczka moze byc w schowku lub tam gdzie komputery w komorze silnika. Ale byc musi! no chyba ze nie masz instalacji
STOS mógłbyś poprawić ten link, bo mi nie chodzi a chciałbym to przeczytać
Link wydaje się prawidłowy, u mnie śmiga
U mnie też nie śmiga...
http://img163.imageshack.us/img163/9350/zrzut036.jpg
link jest ok, u mnie działa
dawid wiec co tam jest jesli pilk pdf to czy możesz go skopiować i wyslać mi na mejla?
panowie znalazłem na allegro tempomat czy jest on kompletny linka też nie mogę otworzyć
http://moto.allegro.pl/tempomat-bmw-...377437255.html
Sterownika nie widze
Panowie czy ktoś może zamieścić zdjecie mechanizmu tempomatu ale z wersji V8?
ja znalazlem takie:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Cruis...item562ec237c3
Koledzy,
chciałbym zapytać czy wiecie czy jest różnica między tempomatem do r6 i v8, tzn czy np od m30 będzie pasował do m60?
kolega z forum sprzedaje tempomat i napisał mi, że sprzęt jest wyciągnięty z m30. Czy po zdjęciu z aukcji da się ocenić czy to wszystkie lub większość gratów potrzebnych do założenia tej funkcji czy brakuje czegoś, np. przełącznika pod pedał sprzęgła, etc?
Nie jestem pewny, ale raczej nie mam pociągniętej instalacji u siebie, bo np nie jestem w stanie zlokalizowac okrągłej wtyczki pod maską, czy w takim przypadku te graty z aukcji wystarczą?
będę wdzięczny za odpowiedź
okrągła czarna wtyczka (powinna być koło serwa) poszukaj kolego wtyczki niebieskiej koło głośnika w nogach kierowcy. Ja miałem założoną instalację, bez niej będzie ciężko założyć tempomat bo oprócz tych elementów które Atheo ma będziesz potrzebował cała wiązkę i jeśli masz manual to jeszcze czujnik spod sprzęgła.
zakladam gorszy scenariusz, ze nie mam instalki. Zagladalem do skrzynki gdzie zlokalizowany jest modul tempomatu i tam oczywiscie brak tego modulu, ale nie przygladalem sie czy od wtyczki w tej skrzynce ida przewody calej instalacji, tej okraglej wtyczki przy swiatlach nie jestem w stanie namierzyc, musze chyba lepiej sie przypatrzec, natomiast nie sprawdzalem wtyczki pod glosnikiem
popatrz na wtyczkę jak pisałem może być za głośnikiem lewym na dole (u mnie tam była), może być też nad schowkiem pasażera nad osłoną , a tej czarnej szukaj miedzy serwem a lewym kielichem, może gdzieś jest podpieta i jej nie widać ale jakiś geniusz ją odciął, ja zdaję się mam instalację do tempomatu ale muszę sprawdzić to dam Ci bo mi nie potrzebna.
dzieki Rodzinabmw,
narazie przymierzam sie do tego tematu, ostatnio znalazlem na sieci instrukcje jak dolozyc tempomat i po zdjeciach ta wtyczka jest schowana jakby byla ze zlota, tak daleko u siebie nie sprawdzalem
Witam koledzy, nie chce zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Gdzie znajduje się silniczek do tempomatu? Mam w swoim tempomat, ale nie działa, do przepustnicy idzie tylko jedna linka, od pedału gazu. Wydaje mi się, że powinna być też druga, do tempomatu. Gdzie jej szukać?
kolego skoro mówisz, że masz tempomat to silniczek w V8 jest pod serwem lewa strona samochodu, czarnę ustrojstwo z linką (której jak pisałeś nie masz), która powinna "iść" do przepustnicy obok standardowej linki, a że nie ma takowej wieć na jakiej podstawię sądzisz że masz tempomat????
Manetke posiadam, w rozkodowanym Vinie także jest pozycja mówiąca o obecności tempomatu w moim aucie, miejsce na dodatkową linke także jest :)
a mozesze wkleic nr opcji z wyposazenia vinu mowiacej o tempomacie?
pytam, poniewaz u siebie po rozkodowaniu vinu mam info o telefonie, a telefonu nie mam, jest tylko instalacja pod niego
w moiom poscie na gorze tej strony jest odosnik do instrukcji dokladania tempomatu wlasnie w v8, jest tam kilka zdjec obrazujacych jak i gdzie ida linki, mozesz porownac
linka wychodzi w okolicy serwa i "idzie" do góry silnika w jego lewej przedniej części powinna być umocowana do silnika za pomocą blaszki i "wchodzi" pod pokrywe silnka z jego prawej przedniej części. Skoro linki nie ma więć jasne jest że tempomatu nie masz. może poprzedni właściciel go wymontował.
Proszę bardzo :) 540 CRUISE CONTROL tempomat
W moim aucie posiadam komplet do tempomatu, sterownik, manetka, silniczek, brakuje mi tylko linki. Wie ktoś może gdzie ją moge dostać? Lub jaki ma nr. w ASO??
ktoś wyjął linkę???? mistrz świata. czy to jest wogóle osobny element?
znalazłem mechanizm tempomatu???
Tak znalazłem mechanizm, tak jak mówiłeś kolego, znajduje się pod serwem, kostka jest podpięta, brakuje tylko linki ;/
dziwne. nie wiem czy taka linke mozna dokupić, poza tym co bylo powodem usuniecia linki. chyba lepiej poszukac calego mechanizmu i zalozyc.
No i znalazłem, http://www.realoem.com/bmw/showparts...13&hg=66&fg=20 jak widać, linka ta jest osobnym elementem, teraz pytanie, czy dostane gdzieś używkę?
Koszt nowej ponad 100zł,i nie wiem czy się nie skusze, bo nowa to nowa, tym bardziej ori. a zakupic używkę będzie chyba ciężko.
100pln za nowa, ja bym bral, masz pewnosc, ze nie dupnie w najmniej oczekiwanym momencie
ma ktos może zdjecie jak i gdzie ma być zamocowany ten czujnik do sprzęgła i jak on wygląda (ewentualnie numerek) ?
ja mam czujnik na sprzedarz jak cos. ale nie jest on wcale potrzebny do dzialania tempomatu mozna zastosowac zworke
możesz przybliżyć o co chodzi ze zworą? ewentualnie chętnie kupiłbym od Ciebie czujnik ale nadal nie mam uchwyciku hmm... ma ktoś taki uchwycik?
ta zwora to 13-stka może?
http://bmwfans.info/parts/catalog/E3...ruise_control/
i ona zastępuje w jakiś sposób ten czujnik?
zworka zastepuje czunik sprzegla bo zeby tyempomat za dzialal to te kable musza byc zwarte jak bedziesz bez czujnika a w jego miejsce bedzie zworka to poprostu tempomat bedzie sie wylanczal tylko pedalem hamulca
ok a jak wcisnę sprzęgło przy włączonym tempomacie ze zworką to rozumiem że tempomat automatycznie doda mi gazu do odcinki np. ?
tak cos takiego mniej wiecej bo bedzie chcial uzyskac dana pradkosc ale ja nie ma czujnika i mi nie preszkadza wystarczy lekko tyknac hamulec i wylancza tempomat jak by co to mam gdzies tez przelacznik od stopu te dwu poziomowy pod tempomat