witam mam pytanko czy mozna zrobic sobie taki bajer w E38 99r.; zeby przy zamykaniu i otwieraniu auta swiatla swiecily przez jakis czas???? np ringi
Wersja do druku
witam mam pytanko czy mozna zrobic sobie taki bajer w E38 99r.; zeby przy zamykaniu i otwieraniu auta swiatla swiecily przez jakis czas???? np ringi
teoretycznie wydaje się to proste, po otwarciu i zamknięciu samochodu z pilota pali się przez kilka sekund oświetlenie wnętrza, może wystarczyłoby podpiąć się pod nie
Tak ale najlepiej przez przekażnik przynajmniej 10A-w zupełności wystarczy :)
nono dobre by to bylo musze cos pomyslec
a robil moze ktos cos takiego jakas mala pomoc???
----------------------------------------------------------------------------------------------
nie nie chyba nie da rady bo jak tak zrobie to przy zalaczaniu swiatel bedzie mi swiecic w srodku...???
no nie koniecznie, trzeba by zapytać w tej kwestii jakiegoś dobrego elektryka, :) ale jak przy włączeniu świateł zacznie świecić w środku to pozostaje zgasić wszystko magicznym guziczkiem od wyłanczania oświetlenia:)
Wystarczy wlutować w przewód diodę kierunkową (chyba tak to się nazywa) ;)
no i mamy odpowiedź, jak to zrobić
tylko ze mi sie wydaje ... ze jak auto sie zamyka z pilota to oswietlenie wnetrza gasnie natychmiast... aha i jeszcze gdy puści sie to przez przekaznik to gdy zaswieci sie swiatla tez nie powinno swiecic sie wnetrze bo gdy damy sygnal z lampek wnetrza do cewki w przekazniku to ona zwiera przewod zasilajacy do swiatel czyli reasumujac z wnetrza idzie tylko impuls sterujacy przekaznikiem a nie bezposrednio swiatlami wiec w droga strone to nie dziala... jak sie myle to prosze mnie poprawic alemysle ze chyba dobrze mysle :)
Witam.
Mi udało się uzyskać taki efekt nawet nie wiem skąd. Otóż kupiłem na allegro moduł świateł dziennych i podpiąłem je pod ringi. Podczas zamknięcia auta ringi świeciły tyle co właśnie światełko w środku. Taki efekt był przy otwarciu i zamknięciu. Tu mam filmik tej operacji : http://www.youtube.com/watch?v=HXLtCZCeAes
Pozdro !
Przecież przed wyjściem z E38 wystarczy pociągnąć za wajchę zmieniającą światła na długie/krótkie i oświetlają one drogę do domu przez jakiś czas a do tego palą się wszystkie 4 klamki w drzwiach.
a sterownik oświetlenia z E60 po FL ?
a czy kazde e38 ma to oswietlanie drogi do domu??? bo e46 od kuzyna z 1998 roku to ma a mi sie wydaje ze tego nie mam......
Najprościej dla mnie to podłączyć samochód pod komputer.
Sam moduł jest oznaczony, więc można się do niego dokopać i sprawdzić.
Lub też można zgadywać po roczniku auta.
Marek pewien jesteś że to było przy LCM2? Bo kiedyś gdzieś coś sobie o tym czytałem i mam wrażenie że to było w wersji 3... Choć mogę się mylić...
gawor89 jesli mozesz lepiej opisac jak to podlaczyles?? i jaki modul jaki model tak troche bardziej jasniej???
Co do modułu to kupiłem najprosciejszy na allegro. Kosztował chyba 70zł nie wiem co to za model na pewno jakaś chińszczyzna. Jak podłączyłem ? Ten moduł działał na takiej zasadzie, że jak dostanie prąd większy niż 12V to w tedy się załącza. Wychodziło z niego 5 przewodów. Tzn + i - , jeden przewód do podłączenia do pozycjek i dwa na światła dzienne. Tego przewodu od pozycyjek i masy nie podłączałem w ogoóle, a te dwa przewody do świateł dziennych zmostkowałem z ringami które świeciły pod pozycyjkami. Efekt nie uzyskany do końca dlatego że jak się depnęło gazu i autko dostawało obortów to wyskakiwał błąd o przepalonych żarówkach ;/ Po dwóch dniach to wywaliłem. A co do zaprogramowania świateł dziennych to ja np mam stary sterownik i nie da się tego u mnie zrobić. Odnośnie jeszcze tego modułu można go podłączyć prawidłowo tylko, że na przekaźnikach. W tedy na pewno błedu by nie było tylko po porstu mi się już nie chciało tego robić...Ogołnie efekt był fajny ale ten błąd o żarówkach irytujący więc usunąłem z auta swój wynalazek :)
Dzieki wielkie
narysowałem taki schemat podłączenia
http://www.marcingaworkiewicz.webpark.pl/modul.jpg
dzieki tez sie z tym bede bawic :)
LM mozna dosyc sprawnie wywalic i przepiac na LCM2 a najlepiej na LCM z full opcja. Mam tak u siebie, wywalilem LM i podpialem LCM3...podpiecie laptopa, przeprogramowanie VIN i KM oraz aktywacja funkcji w module swialtel :D
Sprawdz ile masz pinow, teoretycznie z tego co pamietam, lcm2 ma na jednej wtyczce 54 piny. LM na tej samej wtyczce ma tylko 26 pinow i te wtyczke nalezy wymienic i odpowiednio przepiac.
Nalezy jednak sprawdzic w WDS czy polozenie pinow w LCM2 jest takie same jak w LCM3.
Tak, np. pasoftem
a moze jeszcze prosciej ? tzn przekaznik czasowy ? taki z oswietlenia wnetrza w polonezie np? dziala tak ze na uzwojenie cewki sterujacej dalibysmy prad z silownika zamka wtedy przy nacisnieciu pilota pojawia sie tam 12v wysteruje nam nawet tak krotki sygnal ten przekaznik. na przekazniku po czesci kluczujacej puscimy do jednego pinu 12v z aku a na wyjsciu dwa kabelki i podepniemy sie pod plus ze swiatel ( obojetnie jakich tzn tych ktorych chcemy) przekaznik jest wysterowany az mu nie minie odpowiedni czas i swiatelka swieca. to samo bedzie i przy zamknieciu i przy otwarciu. banalne i latwe. trzeba tylko sprawdzic moce jesli nie wydoli lamp to ten przekaznik wysteruje nam drugi mocowy i tez luz ;)