Witam Panowie po wczorajszym odpowietrzaniu autka chciałem dziś otworzyć maskie i nie bieda. Jedna prawa strona odbija a z lewej nie chce zaczep puścić.
Może ktoś ma pomysł jak ją otworzyć?
Wersja do druku
Witam Panowie po wczorajszym odpowietrzaniu autka chciałem dziś otworzyć maskie i nie bieda. Jedna prawa strona odbija a z lewej nie chce zaczep puścić.
Może ktoś ma pomysł jak ją otworzyć?
ogrzej autko ja przerabiałem to wczoraj :) identycznie jedna strona puszczała a druga nie przejechałem się po mieście i na parkingu jeszcze raz otwierałem i zamykałem z 2 razy i w końcu puściło i od razu nasmarowałem zaczepy.
Niech ktoś potrzyma Ci w srodku naciągniętą dźwignie od otwierania, a Ty spróbuj wtedy otworzyć.
jak i to nie pomoze to proponuje wziasc cienkia listewke metalowa zagiac ja w chaczyk i pociagnac za linke ktora jest dostepna nad gumami wlotu pow. przechodzisz przez gril bo mysle ze mowisz o prawym zaczepie. zawsze podawaj str jakbys siedzial w aucie. jesli natomiast lewy sie nie otwiera to musimy zadzwonic do huston (huston we have a problem) ;) bo znaczy to ze linki sa na swoim miejscu poniewaz prawy sie otwarl. konstrukcja tego jest taka ze od ciegna do lewego zaczepu idzie i z lewego dalej na prawy. nie ma tego zlego da sie zrobic ;) i to najwyzej stracimy pare zaczepow z grila ;) sciagasz lewy gril bierzesz cienki srubokret patrzysz gdzie idzie linka z ciegna na tej wysokosci ( jest to tez wysokosc linki ktora idzie do prawego zaczepul wsadzasz ten srubokret celujesz celujesz celujesz dotykasz zapadki popychasz ja w swoja prawa str stojac twarza do auta, symulujesz taki ruch jakby ciagnela linka tyle ze wtedy jestes w stanie na maksa pchnac ta zapadke i zaczep puszcza ;) ten sposob dziala zawsze jest jeszcze prostszy rozebrac mechanizm roczki wyciagnac koncowke linki i wziasc kombinierki i mocno pociagnac ;) tu jesli linka jest bardzo poszczepiona lub zamkonales klape na nie do konca "odbitej " raczce (np dywanik pod nia lub sprezyna odbijajaca wyrobiona) mozesz nie dostac porzadanego efektu. jak juz otworzysz masz 100 w kieszeni wzg nieautoryzowanego serwisu a 300 wzg serwisu bmw i jestes z siebie dumny ;) pozdro ;)
Dzięki Panowie za rady. Na szczęście auto się ogrzało i macha odskoczyła
hej:)
wlasnie nie chce mi sie otworzyc maska;/
jak to zrobic awaryjnie
ciagne z wajche i nic:)
na początek zrób to we dwóch , jeden dociska maskę a drugi ciągnie za rączkę wew, jeśli nie da rady to operacja będzie głębsza :D
ok zobaczymy:D
hej nie da rady:)
wiec jaki ten drugi sposob:):D
Pozostaje wybebeszenie nerek i najlepiej nawiercenie otworów w plastikowych osłonach maski :)
gdzie to wiertac dokladnie:)?
Zerknij na post nr 4 :) Zaopatrz się w narzedzie i do dziela :)
Nerki moga ucierpieć, ale za to maska będzie otwarta. Ja bym jednak jeszcze popróbował poodciskać maskę i pootwierać w dwie osoby.
Linka na uchwycie w kabinie jest luźna czy czuć opór przy probie otwierania?
Ja w takiej sytuacji bym ściągnał zderzak i od dołu próbował otworzyć. Ostatnio widziałem jak ktos tak otwierał i mu sie udało.
Sciągnać zderzak to 10 min bez żadnego psucia.
tzn linka idzie luzno:D
zderzak to tez dobra rada:)
To najlepiej i nerki, i zderzak.
narazie nie robie leze chory:)
ja gdy przymarzło osuszyłem suszarką i puściło , odrazu po tym zdemontowałem zamki rozebrałem i nasmarowałem , wszystkie elementy sprezyny itd ktore byly do dupy wymienilem i działa. Pierwszy raz demontowałem nerkę żeby złapać na linkę da się to zrobić spokojnie powoli ale to trzeba dużo czasu i cierpliwości.
hej wyciaglem gril lewy i prawy i za bardzo nie wiem co mam dalej zrobic moze mi to ktos zilustrowac?:-)
wytlumaczy mi ktos ktora zapadke zwolnic od strony kierowcy czyli lewa zeby ta maskasię otwarla??
musisz pogmerać ręką z kombinerkami i wyczaić linki one prawdopodobnie są wpięte pod maską więc wyczujesz . następnie delikatnie pociągnij za linke jak jest w pancerzu to postaraj się go nie uszkodzić . musisz wyczuć moment naciągani i maska powinna odskoczyć .
Juz nie pamietam jak bylo u mnie ale jak stoisz na wprost maski to prawy zamek od tego zamka idzie linka do drugiego ale jak pociagasz za prawy to i lewy poinno otwierac .
ale linke widac tylko jedna ze strony pasażera od kierwcy nie ma dostepu do linka a tam wlasnie trzyma zatrzask co ja mam zrobic?
no tak pociaglem i linka ktora idzie do strony pasazera wyskoczyla i jest luzna i trzyma tylko ta druga str
musi być poszukaj , spróbuj jeszcze srubokretem w zamek moze podniesiesz sprezyne i odskoczy
ale poszukaj dobrze tej linki ona musi tam byc .
tylko ktory zamek o ktorym mowisz zamku ?
linka jest tylko jedna dostepna ktora juz mi wyskoczyla gdzie jest ta druga w którym miejscu?
to znajdz ta napiętą i zrob tak zeby wyskoczyla , natomiast musisz teraz sie dobrze przyjrzec jak zapiac tamta drugą , troche sie pomeczysz bo tez tak mialem , najlepiej wez kogos do pomocy bo naciagnac linke nie tak latwo chyba ze jak maske otworzysz to wtedy ok , mozesz rozpiac linke blizej kabiny i wtedy bedzie prosto poskladac .
jest jedna główna linka prowadząca do zamka prawego ( jak patrzysz na maske ) druga ta luzna jest od 1 do 2 zamka poprowadzona . musisz znalezc ta pierwsza , i nic na sile i bez nerwów bo tylko pourywasz.
ale mowie ci ze nie ma do niej dostepu
to kombinuj z srubokretem dlubiac w zamku :]
a moze w realoem bys pokazal na rysunku ktora zapadke trzeba zwolnic:)?
I jak temat z maską ?? dałęś radę ??
nie:-)
maska nie otwarta
linka od strony pasazera jest na zewnątrz wystaje przez pusty grill i nie wiem co dalej
pojedz do mechanika niech on sie pomeczy z tym troche dasz mu na flaszke i zrobi ewentualnie sie przypatrz .
http://7er.pl/showthread.php/35639-z...%C4%99ta-maska
W realoem nic nie zobaczysz. Znajdź fotkę zamka i zobacz jak wygląda dźwignia, a powinieneś się zorientować co chodzi.
Ja miałem podobny problem, ale o tyle gorszy, że spuściłem olej do wymiany, a dopiero potem okazało się, że nie mogę otworzyć maski do wlania nowego. I to wszystko na dodatek we wjeździe do posesji kolegi ;-)
Jeśli zdjąłeś nerki, to próbuj haczyć zamek ( zakładam, że spadła Ci linka lewego, patrząc z przodu, zaczepu) odpowiednio zagiętym drutem. Mi się udało po może pół godzinnych próbach. Jako, że linka mi się nie urwała, tylko jej końcówka przeszła przez otworek, a nie miałem drugiej linki, podłożyłem małą podkładkę i na wszelki wyp dołożyłem opaskę plastikową, której koniec wystaje w stronę grilla, żeby móc awaryjnie otworzyć ciągnąc za ten koniec.
Miała to być chwilowa prowizorka do czasu, gdy kupię drugą linkę, ale jak zwykle, prowizorki są najtrwalsze i patent działa do dziś ;-)
hej nie wiem gdzie tam chcrsz ten drut wsadzic nie ma takiej opcji byłem teraz ogladac w innej e38 i nie ma opcji na to
Też na pierwszy rzut oka wydało mi się to niewykonalne, niemniej udało mi się. Zagiąłem koniec druta w haczyk i wkładałem go w szczelinę przy plastikowej osłonie w górnej części i próbowałem zaczepić o zamek. Trzeba sporo cierpliwości, bo nie widać, co się robi. Przyjrzyj się, którędy szła linka i wtedy próbuj.
Jak już ogarniesz to zrób sobie odpowiednie linki w celu "awaryjnego" otwierania jakby co :)