Jakie najczęściej występują usterki w 740d ???
O czym należy pamiętać żeby długo cieszyć się bezawaryjną jazdą .
Wersja do druku
Jakie najczęściej występują usterki w 740d ???
O czym należy pamiętać żeby długo cieszyć się bezawaryjną jazdą .
Hm... Z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć, żebyś uważał na turbiny i głowice... Ja miałem tylko z tym problemy w swojej buni... Temat skrzyni aktualnie przerabiasz więc nie muszę o tym pisać ;)... A tak to jak dla mnie autko jest bezawaryjne...
phmb turbiny są po regeneracji,auto zakupiłem od człowika który zajmuje się regeneracją turbin...
A co się ma dziać z głowicami ??
Gdzieś czytałem ze padają też wtryski ale chyba można je oddać do regeneracji ?
Aha a jak wygląda temat rozrządu?? Wymienić łańcuch na nowy cz nie ?? Nie słychać żeby był wyciągniety i hałasował
ponawiam temat.
Turbiny masz zrobione to przepływki posprawdzaj, wymień filtry olej tez można i jak dobrze jeździ to się ciesz jazda :D
Żadnych łańcuchów nie wymieniaj ! To co powyżej, olej, filtry itp i cieszyć sie jazdą i nie myśłec o awari :) Ja jeździłem przez prawie 70 tyś km i było miodzio :) Przy sprzedazy miał 270...
pękające łańcuchy w 740d to nic nowego - pękają po prostu nie stukają wcześniej
łańcuch rozrządu nie jest wieczny i wymaga regularnej wymiany
Hmm pierwsze słysze aby ktoś wymieniał łańcuch w bmw - niestety jednak slyszałem o pęknięciach - ale tyczy się to tylko NOWYCH MODELI - sozk eh
BMW 7 Klub Polska - Wybór należy do Ciebie - Ja zdecydowałem
Niektórzy na forum słyszeli - a nie którzy na forum mieli okazje naprawiać
jak ktoś jest kumaty powinien wiedzieć czemu w dieslu łańcuch dostaje bardziej po tyłku niż w benzynie
ps. znam w ciągu ostatniego 1.5 roku 3 przypadki które widziałem na żywo oraz 1 którego nie widziałem ale miałem z pewnego na źródła
wznawiam temat. to jak to jest z tym lancuchem rozrzadu w m67? bo jesli peknie to kaplica, po silniku. wiec jesli ma pasc to moze by pasowalo wymienic, lepiej wymienic lancuch niz pozniej silnika szukac.
dokładnie - wymieniać czy nie wymieniać temat dość poważny.
740d ma duży moment obrotowy co za tym idzie są ogromne przeciążenia dla silnika i podzespołów ...
Co do łańcucha - u mnie na zegarach jest już ponad 300 tyś i nie myślę nawet o wymianie... Nigdy nie słyszałem aby łańcuch w M67 pękł więc bzdurą, według mnie, jest wymiana jeśli jest dobry i nie hałasuje...
w tdsie też uważasz że łańcuch jest wieczny ?
Ja ogólnie uważam że w bmw łańcucha sie nie rusza - tds to juz dzisiaj niektóre mimo wskazań licznika mają po 2 mln więc to inna bajka :)
pytanie dotyczylo silnika m67 wiec wrocmy do tematu... Czy trzeba tam zagladac? ja licze ze moja ma okolo 500 tys. wiec do miliona jeszcze troche zostalo...
Ponawiam temat
w jakim celu ponawiasz?
A co Cię jeszcze trapi ?? Konstruktor założył, że łańcuchów tytanowych w tych silnikach nie należy wymieniać. Jeśli pękł łańcuch oznacza to, że trzeba wsadzić nowy (następny) silnik :)
I cała filozofia :)
A jeśli zaczniesz tam dłubać i wymienisz łańcuch, to silnik wcześniej czy później (oby jak najpóźniej) i tak się rozleci i wówczas i tak ten wymieniony łańcuch się rozleci.
Trapi mnie dzisiejszy komunikat jaki się wyświetlił podczas wyprzedzania a mianowicie Einspritzanlage
No to faktycznie masz się czym trapić. Najprawdopodobniej auro przeszło w tryb serwisowy i odczuwasz brak mocy :( Komunikat informuje Cię o problemie z działaniem elektronicznego urządzenia wtryskowego. Może być konieczna wymiana wtrysków.
Czy może to byś spowodowane że na 40 litrów ON wlałem litr Pb ??
do nowoczesnego silnika diesla dolewasz wahy jak to się robiło w W123 240d któremu było wsio radno?
dla mnie jak najbardziej możliwe że to przez to...
z instrukcji wynika że w skrajnych warunkach pogodowych można dolać max do 30 % benzyny.
Taki komunika nie musi oznaczac tragedii, a jak auto odpala? Niektórzy zalecaja dolewanie wachy oczywiscuie w malych ilosciach
Dajcie spokuj to juz nie te czasy zeby trzeba bylo dolewac benzyny... wystarczy tankowac dobre paliwo na sprawdzonych stacjach
Auto odpala normalnie,komunikat znikł po odłączeniu akumulatora.
tankowac na sprawdzonych stacjach !!! lukoil tam zatankował mój kierowca w zeszlą sobotę było -2 a poniedziałem było w nocy -18 . auto w ogóle nie miało mocy i dymiło na biało . o godz 13 kiedy zrobiło sie ciepło objawy zniknęły. dolałem litra denaturatu do baku i dotankowałem na bp zero problemów !!!! raz na orlenie zatankowałem i nie mogłem odpalic auta z rana a też były takie duże skoki temteratury . sądzę ze stacje nie były przygotowane na to że bedzie aż tak zimno i stało się . czasami trzeba sie ratować i dolać czegoś do baku.
Szczurek sory ale orlen i jego pochodna lukoil to nie sa dobre sprawdzone stacje :) Tankuje praktycznie tylko na shellu i nigdy prze nigdy nie mialem takich problemow
Do Diesla wlewa się nie PB, a preparat obniżający skraplanie się parafiny w ON. Dodatek jest na każdej stacji i kosztuje ok 12zł. Czy to jest tak dużo? Ludzie w czasach komuny dolewali beznzynę do ON i denaturat. Teraz są dodatki za grosze.:confused:
A ja dolałem Pb i efekt jest,auto odpala .
Jak moja e38 była produkowana (2000rok) to dodatki też produkowali a jednak w servisówce jest żeby dolać w skrajnych przypadkach Pb więc czemu tego nie robić ?
I nikt tu nie szuka oszczędności tylko sprawdzonych sposobów na walkę z zimą
Mój TDS odpala w każdej temperaturze, zalewam za każdym razem pełen bak 80l i dodatek za 12zł. Czy było -22 czy -14 zapalał od pierwszego. Grunt to dobrze utrzymany silnik, akumulator no i oczywiście świece. To podstawa :D
EDIT:
Boss ma rację temat dotyczy 4.0D sorry za OT. Ups...
idąc za ciosem muszę znów ponieść koszty związane z 740d a mianowicie komp wykrył jeden wtrysk który przelewa o 1,5 od normy,przepływka coś pajacuje oraz pompa paliwa daje 1 atm zamiast 4 ... przyczyną tego jest dymienie auta przy załączonych turbinach... auto mam od sierpnia 2010 i kwota 7000zł którą już włożyłem w naprawę drastycznie wzrasta...
1 co zrobie to wymiana tego wtrysku bo szkoda żeby tłok wypaliło, a jeśli chodzi o pompe to szukałem i jej nigdzie nie widać;/