męczę się z czujnikiem wałka nr17, śrubka jest w kiepskim miejscu bo znajduje się pod włącznikiem elektromagnetycznym, jak się do tego zabrać:( czujnik juz odkręciłem ile sie dało ale dalej już śruby włącznik nie puści:/ jakieś propozycje?
Real OEM
Wersja do druku
męczę się z czujnikiem wałka nr17, śrubka jest w kiepskim miejscu bo znajduje się pod włącznikiem elektromagnetycznym, jak się do tego zabrać:( czujnik juz odkręciłem ile sie dało ale dalej już śruby włącznik nie puści:/ jakieś propozycje?
Real OEM
Kolego, powiedz mi jakie miałęs objawy, co się działo, że wymieniasz czuniczek ? pzdrCytat:
Zamieszczone przez blubas
Po pierwsze podpiąłem pod kompa ponieważ wyrzuciło mi błąd skrzyni. Na kompie znalazło błąd camshaft sensor.Więc zacznę od czujnika bo od czegoś trzeba a on ponoć tez ma wpływ na to że wyrzuca błąd skrzyni. Co do objawów, silnik muł, dziwna praca wtryskiwaczy pb i lpg to akurat u mnie:D a poza tym możesz mieć problemy z odpalaniem, zwiększone zużycie paliwa, zapach niedopalonej benzyny z tłumika. Ogólnie jest o tym troche na forum, poszukaj,
Ja będe wiedział dopiero w przyszłym tygodniu co mi za bład pokaże.. Ale objawy mam takie same, mul, spalanie na OBC w miescie 18L :/ czasem piluje 3sek, żeby odpalil, czasem na tyk..Cytat:
musisz wykręcić włacznik elektromagnetyczny- całkiem i później spokojnie dobierzesz się do śruby trzymającej czujnik, pozatym by wyjąć czujnik i tak musisz się pozbyć włącznika :(
Jeśli masz smukłe ręce to wyjmiesz wtyczkę czujnika bez rozbierania niczego (tą pod kolektorem) a jęśli nie to proponuję pozbyć się obudowy filtra powietrza (trochę ułatwia to majsterkowanie)
Co do objawów padniętego czujnika: u mnie auto zapalało po kęceniu około 2-3 sekund, po przekroczeniu 4tys. obr powinien być wyczuwalny "kop" - przełączenie vanosa z padniętym czujnikiem tego nie miałem. A i silnik chodzi trochę mniej "kulturalnie" - wtryski rzucają benzynę po dwa naraz i na obr. biegu jałowego obcinają się czasy wtrysku do około 1,5 ms (normalnie wtrysk jest do poszczególnych cylindrów i czas wtrysku ok. 2,7ms).
Jeśli ktoś miał do czynienia z sprawnym m52 pozna po "dzwięku i sposbie pracy silnika" objawy walniętego czujnika :)
wtyczka wyjęta:D:D to te smukłe dłonie:D:D właśnie nie wiedziałem czy ten włącznik da się odkręcić, jest tam miejsce pod klucz ale nie chciałem na pałę robić żeby nie rozwalić czegoś
No to tak samo Ci się działo jak u mnie..:) jutro sprawdze Pozdro!Cytat:
Zamieszczone przez PawelG
spokojnie to twardy sprzęt ;)
Ja niestety muszę demontować obudowę :)
Czym diagnozujesz buńkę?? (jaki rocznik auta)
diagnozowałem na programie INPA. Rocznik 95 grudzień. Mam nadzieje że po wymianie nie będzie wywalać błędu skrzyni:/ strasznie mnie to irytuje, spać nie mogę w nocy :razz:
U mnie po wymianie czujnika położenia wałka rozrządu komunikat o przełączeniu się skrzyni w tryb serwisowy zniknął bez śladu. :)
o niczym innym nie marzę :medit:Cytat:
Zamieszczone przez WojtekD
Cytat:
a u mnie, wszsytko wskazuje na uwalony czujnik, ale skrzynia pracuje normalnie.. Zauważyłem, że np: przy 60km/h ma 4 bieg i dając mu gaz nadal ciągnie na 4 biegu, a powinien sobie zredukować.. może dlatego, że nie ma tej mocy hmmm
Jeez blubas jestes hardcorem jak wymienisz to bez odkrecania cewki nastawnika Vanosa... kudre to sie odkreca 5 min... klucz i wio... aaaa panie.... mam nadzieje, ze zgodnie ze zlota zasada oring pod czujnik nowy tez zamowiles z ASO za bodaj 3PLN czy cos? ;)
Jak wymienisz czujnik problem ze skrzynia zniknie. Bledow w samej skrzyni nie miales wiec spokojnie. ;)
Bo nawet z uwalonym czujnikiem skrzynia bedzie normalnie pracowac tylko raz na jakis czas w specyficznych warunkach cos jej sie odwidzi i przejdzie w tryb awaryjny... gasisz odpalasz i znow jest dobrze... a ze z uwalonym czujnikiem auto jest zamulone to juz inna sprawa...Cytat:
Zamieszczone przez bialydaro
Okej.. :) ten czujnik widać z góry z prawej strony silnika prawda? :)Cytat:
Zamieszczone przez condor
--------------------------------------------------------------------------
blubas, Gdzie kupiłeś czujnik? jak gdzieś na necie zapodaj linkiem :)
MOD:Edytuj posty.
no to ładny zrzut:/ skąd o-ring nastukam:/ myślałem że będzie przy nowym czujniku:/ przecież nie będę dybał 80km po gumkę:/ może jakiś się dopasuje:D
Najlepszym źródłem czujników jest ASO.Cytat:
Wojtku, jaka cena w ASO? jest to siemens?Cytat:
Dzwoniłem do BMW M-Cars w Krk cena ok 400zł:/ kupiłem simensa vdo na allegro za 220zł
bialydaro, hola hola, ja bym zaczal od odczytania bledow i sprawdzenia czy auto sie muli przez czujnik a nie np. przez walnieta przeplywke...
blubas, stary wez ze spod starego czujnika... powiedzialbym, ale do glowy mi nie przyszlo ze sprawdzajac w realoem czy etk na schemacie nie zwrocisz uwagi na o-ring :(
WojtekD nie zgadzam sie... to tak jakby powiedziec, ze wszystko trzeba kupowac w ASO bo ma logo BMW... kurcze, jezeli ta sama czesc od tego samego producenta bez logo bmw kosztuje o polowe taniej to kupowanie tego w ASO to jest pomylka... oczywiscie musi to byc czesc od tego samego producenta a nie chinska podrobka... w mojej 523i czujnik siemens vdo jezdzi juz ponad 1,5 roku i wszystko gra... chinskie potrafia padac po tygodniu... ;)Cytat:
zwrócić, zwróciłem ale wypadł mi z głowy:D tak jak pisałem, myślałem że przy nowym czujniku będzie, ot taki bonus:D
Wiem, wiem.. w przyszłym tygodniu będe miał możliwość sprawdzenia.Cytat:
Zamieszczone przez condor
Ale pytam, żeby potem nie zakłądać podobnego tematu.. najlepiej jak jest w jednym poście wszystko opisane, to tak dla potomnych :)
Pytanie: gdyby była uszczelka pod glowica strzelona, na analizatorze spalin by cos pokazało? czy spaliny mogą być dobre?
Kurde, nie pamiętam :(Cytat:
http://allegro.pl/czujnik-polozenia-...309337557.html
zobaczcie siemens vdo.. ciekawe jak by się spisał.. co o tym myślicie?
link prowadzi do czujnika położenia wału korbowego a nie do czujnika położenia wałka rozrządu (to inne zabawki) :)
czujnik wymieniony, wszystkie problemy odeszły w niepamięć!! dzięki koledzy za zaangażowanie! condor masz u mnie piwo!
:medit:Cytat: