Witam koledzy. Ostatnio zauważyłem że moje e38 dużo pali miasto 20-30l , trasa 15-18l PB (przy normalnej jeździe). Więc pojechałem na komputer i pokazało jakiś błąd sondy lambda. Czy to możliwe że przez to czy może kryć się za tym coś innego ?
Wersja do druku
Witam koledzy. Ostatnio zauważyłem że moje e38 dużo pali miasto 20-30l , trasa 15-18l PB (przy normalnej jeździe). Więc pojechałem na komputer i pokazało jakiś błąd sondy lambda. Czy to możliwe że przez to czy może kryć się za tym coś innego ?
To może być przyczyna. Sonda informuje komputer o składzie spalin a to ma wpływ na dawkowanie paliwa itd. Ja sprawdziłbym najpierw połączenia sondy (kabel, wtyczka)
Błędy sondy są również generowane przez uszkodzony przepływomierz. Usterka przepływomierza przekłada się na duże spalanie. Spróbuj tędy poszukać zanim za sondy się weźmiesz.
A ma to również wpływ na zachowanie wskaźnika spalania na liczniku ? Bo u mnie jadąc stałą prędkością po prostej drodze wskaźnik pokazuje np 10-11 litrów a co chwila skacze na 20+ kiedy nie dodaje gazu i pedał jest w tej samej pozycji.
no to wygląda na przepływke, ja podobnie miałem....Cytat:
Zamieszczone przez Proyer
powinien błąd na kompie wyskoczyć że przepływka świruje...
Mi nie wyskakiwał a była klepnięta.
A wie ktoś może ile taki przepływomierz może kosztować i jaki to musi być do 728i z 1996r ?? Bo na allegro sporo jest ich i każdy inny
Do mojej z Boscha kosztuje około 1000zł (zależy gdzie kupisz) a do 728 może być tylko tańszy. Odradzam z góry zamienniki za 300zł. Montujesz je i za jakiś czas wymieniasz (bezsens). Raz to kupiłem i na gwarancji ze 3 sztuki wymieniłem. Możesz spróbować używkę ale ona padnie niewiadomo kiedy (może od razu może za dwa lata). Poza tym na nowej przepływce auto lepiej ciągnie.
No właśnie u mnie kolejne dziwne zachowanie to że np wciskam gaz do połowy i ciągnie tak sobie a jak lekko odpuszczę to znacznie lepiej. To też podchodzi pod przepływomierz ? Pytam dla pewności :PCytat:
Zamieszczone przez joe white
Też, pod zdychającą pompę paliwa i zatkane przewody paliwowe z filtrem paliwa włącznie. Przerabiałem ten temat i miałem podobne objawy. Ale na razie skup się raczej na przepływce.
U mnie przed wymianą tych części muliła przy wciśniętym pedale na 100%, a jak odpuszczałem to dostawał dopiero ciągu. Jak to wszystko powymieniałem to auto nie do poznania.
Przypadek przypadkowi nie równy, tym bardziej w e38 :) U mnie było podobnie, exit14 wymienił połowę osprzętu na silniku i nic. Przepływka, sondy, wtryskiwacze, cewki, świece, komputer, odma, regulacja vanosa i ciągle to samo: po resecie przez 100 km jechała normalnie, później rozjeżdżały się mapy paliwa i mało kto był w stanie ogarnąć temat. Pomagał tylko reset co 3 dni.
Wszystko wskazywało jeszcze raz na przepływomierz, bo na odpiętym problem z odpalaniem i jako taką jazdą się kończył. Koniec końców padła uszczelka pod głowicą, wszystkie bebechy w głowicy nowe i jakbym zrzucił tonę z pleców.
Nowy przepływomiesz kosztuje około 600zł i to musi być simens 5WK 9 600i nic innego a za 300zł to ewidentnie podróba, jak chcesz ja mam sprawny taki jak potrzebujesz,mogę odstąpić ;)
Racja, ale jak sam mówisz :
więc proponuję jednak od przepływki zacząć.Cytat:
Zamieszczone przez B.
Kolego a na OBC jakie Ci pokazuje spalanie? mi w mieście 14LCytat:
ale tez mam muła, od niskich obrotów do 4000..
i
No mi niestety w mieście nie spada poniżej 17l przy jeździe ala emeryt. Ale średnio to 20l. Przy dynamicznej jeździe 30-37l...Cytat:
Zamieszczone przez bialydaro
A co do mula to u mnie jest ogólnie OK tylko na 1 biegu jak dam mu za dużo gazu to go muli. A potem jest dobrze... no chyba ze się mylę bo nie mam porównania bo zawsze miałem słabszy samochód :roll:
to ja nie wiem co wy macie zgrane mi na monitorze pokazuje 11,5 w mieście ale napewno spali około 12 litrów, a na trasie 10l gazu mi wychodzi ;)
zacznij od przepływki, ja kupiłem używke i jest ok, nowa siemensa to ok 730zł... tyle mi powiedzieli w silesia parts...
mi w mieście pali ok 15-16/100km lpg,
manuale powinny spalić ze 2 litry mniej...
Coś takiego by mogło być ? Co myślicie ? Nie widzę droższych do 728i...
Przepływomierz
tak jak pisali wcześniej, podróby długo nie wytrzymają ! to lepiej za 200 kupić ori siemensa używke !
Ja napisałem Tobie, że tylko ori ma być nie żadna podróbka,jak chcesz mam taki na stanie orginał simens taki jaki powinien byc do tego motorku sprawny na 100%
rowniez mam przeplywke do tego silnika, wiec gdyby cos to chetnie ja odsprzedam, bo mi sie marnuje.
a tak btw - mialem 528i - to w trasie ok 8-9l mi palila, ale w miescie nie bylo opcji zeby ponizej 14 zejsc ;) wiec nie wiem jak wy jezdzicie, ze wam 11 pali w miescie :P
Dokładnie również nie wiem jak można zejść w mieście poniżej 13-14 l pb ?Cytat:
Zamieszczone przez BRABUS
Właśnie takiego czegoś nie kupuj. Takie się za szybko psują.Cytat: