http://allegro.pl/nowe-wahacz-wahacz...242219193.html
PODCZAS PRZEJEZDZANIA PRZEZ LEZACEGO POLICJANTA -WYJEZDZALEM OD SIEBIE Z OSIEDLA, PEKL MI PRAWY SKRECONY WAHACZ!!!
CO BY BYLO JAKBYM JECHAL 100KM/H???
Wersja do druku
http://allegro.pl/nowe-wahacz-wahacz...242219193.html
PODCZAS PRZEJEZDZANIA PRZEZ LEZACEGO POLICJANTA -WYJEZDZALEM OD SIEBIE Z OSIEDLA, PEKL MI PRAWY SKRECONY WAHACZ!!!
CO BY BYLO JAKBYM JECHAL 100KM/H???
Ciekawy jestem co sprzedawca na to?? :)
czekam wlasnie na jego stanowisko
moje jest takie ze wahacz zamowilem gdzie indziej , bedzie we wtorek rano i zakladam i wyjezdzam...
jedyne co chce od goscia to kase za ten wahacz...
a na odpowiedz musze poczekac do wtorku, bo panstwo nie pracuja
Ale to dziwny przypadek,jak kiedys tez od niego brałem i nic takiego nie miało miejsca :/
Kolego, ale nie musisz krzyczec!Cytat:
Zamieszczone przez JACEKK.
komplet 4 wahaczy i stabilizatory za 500zl :hah: jak sie kupuje dziadostwo to pozniej trzeba miec pretensje do samego siebie...
komando tez kupowal patrz wyzej i nie bylo zadnych scen....Cytat:
Zamieszczone przez matraks
i duzo innych osob na forum tez, wiec nie rob scen
gosc od wahaczy mi odpisal ze mam mu odeslac komplet wahaczy, paragon i w ciagu dwoch tygodni podejmie decyzje czyja to wina...jesli jego to da mi drugi wahacz, jesli nie to odesle mi wahacze spowrotem- he he
po prostu kupuje wahacz i wyjezdzam we wtorek a temu gosciowi odsylam jeden jego pekniety , bo niby auto mam na kolki postawic czy jak...
Myślę, że jeżeli jeden wahacz Lemfordera kosztuje 350 zł, a tutaj cały zestaw jest za 500, to musi być jakaś różnica. Ale tylko tak myślę...
Miałem jeden wahacz od tego sprzedawcy (producent to jakiś sang-fang ;) ) - marna jakość - wytrzymał 10tyś km.
Koledze też pękł taki wahacz podczas zjeżdżania z niewielkiego krawężnika - oglądałem go i miał w środku jamę usadową - ścianka grubości 2mm, a w środku żużel :razz: . Nigdy więcej tego shitu !
Potraktuj to jako w sumie tanią nauczkę na przyszłość - chytry dwa razy traci ;)
Pisalem juz o tym na forum . Ja kupilem taki zestaw za 350 zl , nie mam z nim zadnego problemu . Wiec masz chyba pecha .
P.s Placenie za wachacz ( jeden ) 500 zl to jakis smiech na sali . Oryginalne czesci sa o wiele za drogie .
Znaczy ze trzeba kupować markowe produkty. Ciekaw jestem jak wyglada sprawa z Teknorot? Czy ktoś z użytkowników forum ma jakieś doświadczenia z ta firmą?
jeśli już nie ma sianka na nówki, masakra jakaś, coś nie tak jest zatem w procesie odlewania tych g z allegro (jednolity materiał).
Rozmawiałem z kolegą, który ma zakład regenerujący wahacze, sam u niego robiłem swoje. Tych chińskich wogóle nie dotyka - potrafią się złamać gdy spadną na ziemię ;(
W lutym tego roku wymieniałem zawieszenie... Po długich namysłach i opiniach na tutejszym forum zdecydowałem się ten właśnie produkt.Na forum pisaliście,że jeżeli już to tylko od tego gościa AREKAUTO. Założyłem komplet wahaczy + łączniki, dwa miesiące pózniej drążek środkowy wraz z końcówkami też firmy TEKNOROT. Od tamtej pory zrobiłem ok. 30tyś.kmCytat:
Zamieszczone przez max mt
byłem miesiąc temu na diagnostyce i nic... Najmniejszego luzu...
pozdrawiam....
I teraz, kolega tuszczu chyba przerwał wszystkie zbędne dewagacje, ja myślę że takie przypadki maja miejsce nawet wsród dobrych firm... ;)
to nie wiedziales ze wszyscy tutaj serwisuja swoje e38 w serwisie??? :faint:Cytat:
Zamieszczone przez technics
tylko ze potem jak czlowiek chce kupic e38 to trzeba ze 100 sztuk obejrzec zeby cos kupic
do e39 kupowalem teknorota za 350 zl za komplet przod i nic sie ie dzialo, wiec o co chodzi
a przestroge zamiescilem tylko po to ze wedlug mnie w tanich wahaczach moze sie cos takiego czesciej zdazyc ze wzgledu na ciecie kosztow np na kontrole
i w moim peknietym wahaczu nie ma w srodku zadnego zuzlu jak ktos pisal, tylko konkretnie wygladajaca stal
znam ludzi ktorzy kupuja uzywane wahacze do e38 i jezdza..... wiec to jest kwestia gustu, ale uwazam ze wywalenie duzo duzo duzo wiecej na oryginalne czesci - lemforder to przesada - auto nie jest nowe, stracilo duzo na wartosci i sam uznaje tansze zamienniki - choc sam tez slyszalem ze dobrym wyjsciem jest regeneracja ich.
co do przypadku - uwazam go za przypadek i raczej jest to wada jednego wahacza a nie wszystkich - skoro inni przejezdzili na nich 30 tys km i nic, aczkolwiek fakt faktem - przy wyzszej predkosci pekniecie takiego wahacza mogloby byc tragiczne w skutkach...
nie sadze zeby wahacze Lemfordera czy Mayle pekaly od przejezdzania powoli przez prog zwalniajajcy... kolega Tuszczu przejechal dopiero 30tys km na tych wahaczach wiec nie wiem dlaczego myslec ze sa dobre. za 10-20 tys km i tak sie pojawi na nich luz i beda do wymiany. W swojej 7er wymienialem wahacze i wszystkie byly jeszcze fabryczne a przebieg w momencie jak wymienialem wynosil 190 tys km ;) moze to zasluga lepszych drog w Stanach ale nie zmienia to faktu ze w Poslce tez powinny wytrzymac grubo ponad 100tys km. na tych za 500zl za komplet to nie zrobisz nawet polowy takiego przebiegu.Cytat:
Zamieszczone przez komando
dla mnie to jest dziwne kupować cale wahacze. przeciez metal sie nie zuzywa, jedyne co to tuleje metalowo-gumowe , które sie wymienia za pomoca prasy hydraulicznej. duzo tańsza naprawa a wahacz bedzie caly czas oryginał . mam kilka busów które maja juz nastukane bo 300 czy nawe 400 tyś km i wymieniam tylko te tulejki , mam pewność ze wahacz mi nie peknie bo nie jest produkowany przez małe chńskie rączki.
Nie sztuką jest posiadać taki samochód, sztuką jest go utrzymać. taki mały offtopic do tego wszystkiego. Jak kupujecie tanie chińskie rzeczy, robione przez little hands, to tak bywa. Sam kiedyś sie nadziałem na to kupiłem żarnik do xenonu zapaliłem go może z 10 razy i padł ;) :hah:
Dlatego w naturze naprawdę dobrze utrzymane e38 prawie nie występują - "kilka" sztuk oglądałem i wszystkie były w pełni doinwestowane - chińszczyzną i najtańszymi zamiennikami.Cytat:
Zamieszczone przez Endriu
NA LEMFORDERZE ze swoim stylem jazdy zrobilem w e39 50 tys, a na chinskich maks 35-40 a roznica w cenie kolosalna
i caly czas na tych samych felgach i oponach ???
felgi te same, opony zmienialem odpowiadajac na dziecinne pytanie, nie jezdzilem po kraweznikach, tylko szybka jazda po normalnych dziurawych drogach-bez wpadania w przesade wielkosci dziur, bo zaraz zaczniecie bzdury wypisywac
felga 17 cali byla wtedy
Moim zdaniem tak trafiłeś ,nawet najlepszym producentom sie to zdarza :)
Dobrze,ż e przy małej prędkości :)
chodzilo mi o rozmiar . na ori 16 jest mniejsza szansa udupienia zawieszenia niz na niskim profilu na 18 calach .
Kolego, wahacz to nie tylko tuleja metalowo-gumowa i kawalek metalu, ale także sworzeń, który w e38 nie występuje jako oddzielny element, więc jeżeli pojawią się na nim luzy to konieczna jest wymiana całego wahacza.Cytat:
Zamieszczone przez szczurek
Pozatym te wachacze nie sa produkowane przez chinskie male raczki tylko przez owlosione czarne tureckie lapy.
Kolego ja też mam ten zestaw już ponad 50 tys i ostatnio robiłem przegląd - szarpaki, konkretne sprawdzanie bo chciałem być pewny, wynik = zero luzów jak nówka, zbieżności idealne.Cytat:
Zamieszczone przez tuszczu
Tak więc sądzę że to pojedyńcza sytuacja i zdarza się o wiele bardziej renomowanym firmom. Myślę kolego że powinieneś załatwić też sprawę z AREKAUTO na samym początku a nie od razu rozgłaszać to na forum, gość jest na prawdę spoko i nie sądze żeby sprzedał ci specjalnie wadliwy wahacz.
Wymienialem juz duzo zawieszen i jak zyje nie widzialem peknietego wahacza gornego, dolne aluminiowe owszem (najpierw mikropekniecia- echa przebytych wypadkow) a za jakis czas bum na drodze i auto w rowie.
Co do wahaczy rodem z chin to jest analogicznie tak jak z oponami- chinskie tez niby wytrzymuja mniej wiecej tyle co europejskie :] a to ze waza tyle co nalewki, zabkuja sie juz po 5tkm, a po 2 latach zaczyna odpadac bieznik to maly szczegol- mowiac krotko "prawie jak oryginal" :D
p.s: gwoli wyjasnienia Lemforder ma niewiele wspolnego z oryginalem, a oryginalny wahacz kosztuje 550zl/sztuka
AREKAUTO spoko gosc i na pewno nie sprzedal mi specjalnie wadliwego wahacza...he he jakos mam to gdzies, gdys jako sprzedawca odpowiada za jakos produktu co sprzedaje , a on nie dosyc ze bagatelizuje sprawe(nic takiego sie nie stalo wg niego-w koncu pekniety wahacz to taka sama usterka jak rysa na lakierze czy cos :evil: ) to jeszcze kreci....sprzedaz na odleglosc daje ta przewage ze jak sie pyskuje do klienta co mu sie gowno sprzedalo to mniejsze prawdopodobienstwo ze sie w gebe dostania
niektorzy napisza ze tanio kupilem to mam- nieprawda, towar tani nie moze byc niebezpieczny a na stronie aukcji wypisal milinon certyfikatow jakie przeszedl jego towar wiec tzn ze oszukuje????niech liczy sie z tym ze jak ktos zrobi sobie cos to sprawa skonczy sie w sadzie.
Co w takim razie idzie na pierwszy montaż?Cytat:
p.s: gwoli wyjasnienia Lemforder ma niewiele wspolnego z oryginalem, a oryginalny wahacz kosztuje 550zl/sztuka
Lemforder idzie na pierwszy montaż do merca natomiast do BMW idzie TRW czyli to samo co Lemforder. Można to łatwo sprawdzić tzn na każdym wahaczu firmy lemforder na elementach gumowych pisze TRW. Tak samo jest z FEBI. Febi to nic innego jak SWAG.Cytat:
Zamieszczone przez cursor
Co do tych wahaczy każdy zakłada to co chce, chociaż ja wole dołożyć kilkaset zł i mieć pewność że nic mi się nie złamie na autostradzie przy 200 km/h.
Myślę że to jest ważny argument dla którego warto jest zainwestować. Tak samo jak z klockami. Kupi się klocek tani wszystko fajnie, hamuje itd. Ale przy wyższych temperaturach to szczerze mówiąc hamulca nie ma.
A wiadomo, że tymi autami wolno się nie jeździ. Nie ze względu na to kto jaki ma silnik ale, że nie czuć w tych samochodach prędkości.
A zakladał ktoś może tuleje poliuretanowe do e38 ? znajomy ma to w e32 i bardzo sobie chwali tylko jedna tuleja do e38 kosztuje 99zł, ale napewno jest dużo bardziej wytrzymała tym bardziej na naszych drogach
Masz jakiś namiar na te tuleje (stronka, producent, cokolwiek?)Cytat:
Zamieszczone przez wiekszy
Kiedyś szukałem i ni hu-hu dla E38 nic nie znalazłem... Wiem tylko gdzie znaleść dla Camaro itp. ;)
To i ja dorzuce swoje 3 grosze.
Miałem w swojej e38 z konieczności - spłukałem się po zakupie i z forsą było kiepsko -teknorot wszystkie 4 wahacze. Po 20 tkm popękały gumy na sworzniach. Więc nigdy więcej nie kupię tego badziewia.
Febi też słabe. Kedyś robiło dobre el zawieszenia - jak miałem e34 parę tal temu - teraz średnio po roku zawsze coś się tam odezywało.
Kupiłem w końcu Lemfordera i jest prawie ok. Po 20 tkm coś już słychać z lewej strony. Puka delikatnie ale puka.
O pękniętym wahaczu pierwszy raz słyszę normalnie szok!
CIężko coś doradzić drogi do d..y i tyle wszystko się wytłucze. Czytając posty, że ktoś robi po 50tkm na tanich zamiennikach bez stukania czytam trochę z przymrużeniem oka. Stukanie a luż na szarpakach to 2 różne sprawy. W e38 stuka a luzu na szarpakach brak :)
Jak kupiłem auto to miało cały przód do roboty bo stukało jak nie wiem. A facet od szarpaków na to, że luzu nie ma i nie wie co ja chcę od autka:)
wymienialem wszystkie tuleje w Jeepe Cherokee dla kolegi, 10 roboczogodzin (szok!) i powiem ci ze to taki szajs i nawet niewiem jak ktos cos takiego chce wsadzic, aby ja wsadzic to musisz ze starej tuleji wywali wewnatrza tulejke metalową, pozniej odkleic czy wypalic gume i aby zostala ta zewnetrza tulejka, pozniej wsadzasz poliuretan a na koniec tulejke wewnatrzą, OK ze za komplet na allegro poliuretanu zaplacil 200zl a ori okolo 1.5tys, tyle ze niewiem gdzie chcialbys wsadzic takie poliuretany do e38??? jedynie miejsce to chyba proste krotkie wachacze z przodu, tyle ze tam tuleja sie niewyibija...Cytat:
Zamieszczone przez michal_5000
Wybijają sie krzywy ,pasuja tam z e 32 :) wymieniałem :)
A ja wymieniałem ostatnio u siebie wahacze dolne z przodu i obok nabitej daty produkcji (97) widniał znaczek BMW a obok Lemforder.Cytat:
Lemforder idzie na pierwszy montaż do merca natomiast do BMW idzie TRW czyli to samo co Lemforder. Można to łatwo sprawdzić tzn na każdym wahaczu firmy lemforder na elementach gumowych pisze TRW.
Tu są poliutetanyCytat:
Zamieszczone przez michal_5000
http://www.tomson.com.pl/x_C_I__P_20233474.html
A na tył na allegro nawet znalazlem
http://allegro.pl/bmw-e38-tuleja-wah...303186204.html