Witajcie,
Co potrzeba do kompletnego zestawu na zmianę szyb ze zwykłych na podwójne, oczywiście poza szybami? :)
Wersja do druku
Witajcie,
Co potrzeba do kompletnego zestawu na zmianę szyb ze zwykłych na podwójne, oczywiście poza szybami? :)
niestety Kolego potrzeba kompletnych drzwi , atermiczne sa grubsze i nie wejda w ramke drzwi z pojedyncza szyba
ok ale jest chyba możliwość zdemontowania prowadnic, uszczelek i czego tam jeszcze potrzeba żeby założyć to w miejsce zwykłych szyb?
Paweł dokładnie prowadnice podnośniki szyb uszczelki i chyba też te wewnętrzne ramki
Zdaje się że było już na forum i to całkiem niedawno o tym.
szczerze nie użyłem szukajki tym razem więc sorka ale w takim razie najlepiej kupić całe drzwi widzę :/
Paweł to najprostrze rozwiązanie i masz pewność że wszytko będzie bez paprania odkręcasz po 2śruby na każdych dzwiach i zmiana i już gotowe :]
ja mam podwojne szyby , mialem dzide i prawa strone skasowane drzwi, wozilem moje i pojedyncze do blacharza , powiedzial ze nic nie pasuje , jedyna opcje jaka zaproponowal to przespawanie gornych ramek drzwi bo w atermach za o kilka milimetrow szersze . Udalo mi sie kupic nie dawno komplet drzwi z podwojnymi szybami i jak znajde chwile to pomierze je.Pozdr
A ile kolego dałeś za komplet drzwi z grubymi szybami? Też bym był zainteresowany taka zamiana.
ja mam w orginale szyby atermiczne tylko drzwi mi sie sypia juz z niemiec taka przyszla( 1 wlasciciel w polsce) cena jest nie rynkowa poniewaz od przyjaciela, w Swidwinie jest Koles co sprzedaje rozne czesci do bmw rok temu za przednie zyczyl sobie 150 zeta za szt, 100 za tyl. gdzies podzialem namiary.
Jarku masz rację ale trzeba też niestety malować drzwi itp a i nie ma pewności co do nich a swoje mam w bdb stanie. najwyżej kupię całe drzwi i będę robił przekładkę
a ja mogę kupić wszystkie boczne szyby za 500zl i do tego mogę wziąć wszystko co mi potrzebne do przekładki :)
Mówisz o drzwiach pod atermiczne szyby? Czy zwykle?Cytat:
Zamieszczone przez Jareknes
Dobry pomysł z tymi szybami ale
1. Masz na pieńku z mafią ?
2. Jestes szoferem jakiegos VIP'a?
3. Wybierasz sie na podróż przez Antarktydę ?
:) pozdro :) Czekam na efekty :)
Kyky7er odp na Twoje pytania brzmia NIE :) ale jak to kiedys napisalem chce doposazyc swoje auto w wiele rzeczy ktore moze nie sa mi potrzebne ale jestem gadzeciarz i jesli jest taka opcja to chcialbym ja miec :)
W nastepny weekend pojade po te szyby i inne graty bo zbroje sie na zimowe wieczory ktore spedze na przekladaniu :)
Dzieki za podpowiedzi
Przy okazji zrób listę co wzięłeś napewno niejednemu się przyda. Sam będę z uwaga śledził temat.Cytat:
Zamieszczone przez PawelM.
Czyli w E38 przemyśleli temat i już nie ma takich problemów. Potrzeba tylko podwójnych szyb z uszczelkami i to wszystko.
no to w e38 macie wygodniej:)
jak będę robił swoja przeróbkę to na pewno dam znać bo rzeczywiście może komuś się przyda
Paweł, jeśli mógłbyś to pewnie nie tylko ja (bo też nosze się z zamiarem takiego zabiegu) będę Ci wdzięczny. Temat był wielokrotnie poruszany, ale informacje nigdy nie były poparte żadnym materiałem zdjęciowym ani też szczegółowo opisane poszczególne trudności na kolejnych etapach. Czekamy ;)
Dokładnie jak pisze Tuczi każdy coś tam pisał ale nikt tego faktycznie nie robił, a jak już wiemy to nie takie proste. Mnie też korci założenie takich szyb ale wole poczekać na jakiegoś śmiałka. Powodzenia z całego serca.Cytat:
Zamieszczone przez tuczi77
Panowie jak w temacie czy czołowa szyba jest tez atermiczna z tego co dzwoniłem 1gość powiedział mi ze niema przednich szyb atermicznych a inny ze ma.Mam do wymiany przednią szybę i czy będzie pasować do 730 1988r dawca po lifcie.Jeszcze jedno pytanko żeby nie zaśmiecać forum czy były montowane skórzane boczki w krótkiej wersji nie w longu chodzi mi tu o tylne drzwi
1. Wszystkie poza przednią mogą być atermiczne - poszukaj na forum.Cytat:
Zamieszczone przez aras232
2. Lift i przed lift - przednia szyba bez różnicy.
3. Tak były, ciężko trafić w krótkiej wersji.
aras232, tak jak sz4l0ny,napisał były ale cieżki temat mi sie udało :]
http://forum.7er.pl/jarek88-vt15515.htm#225117
Wielkie dzięki za odpowiedz to gość chciał mnie zrobić w bańkę z przednią szybą atermiczną.
Panowie zamierzam kupić atermiczne szyby wszystkie uszczelki boczki skóra z roletami czy wystarczy sama prowadnica czy tez podnośnik i co to są te ramki.Liczę na wasza pomoc bo mam do tego gościa dość spory kawałek a nie chce wywalić pieniędzy w błoto jeśli okaże się ze czegoś nie kupiłem a on tego nie będzie miał.Teraz posiadam cienkie szyby czy atermiczna wejdzie w otwór w drzwiach.
Tak przeczytałem dokładnie nawet 2 razy zanim napisałem i sprawa szyb nie została do końca wyjaśniona,a napisałem specjalnie żeby się upewnić bo tych gratów nie kupuję za 100 zł
skoro nikt nic nie dopisał poza tym co zodtalo napisane to nie spodziewaj sie niczego wiecej. wynika z tego, ze nikt tego nie zdolal ogarnac. ale po cichu mam nadzieje ze bedziesz pierwszy. foto relacja mile widziana.
aras najpewniej jak kupisz całe dzwi przecież zawsze potem możesz je sprzdac
teoretycznie mam już cały komplet do zmiany szyb na atermiczne tylko, że na razie nie mam auta a poza tym czasu na zabawę ze zmianą ich.
Dowiadywałem się z paru źródeł co potrzeba do tej konwersji i podobno nie trzeba zmieniać w ogóle mechanizmów podnoszenia szyb. Należy na pewno wymienić wszystkie elementy gumowe oraz ramkę szyb. Prowadnic nie wymienia się, jedynie uszczelki w nich siedzące oraz prawdopodobnie w tylnych drzwiach druciki od rygli zamykania drzwi. Uto odbieram przed świętami ale zanim przełożę te szyby trochę minie więc fotorelacja moja będzie ale za jakiś miesiąc w dobrych lotach
też mnie czeka taka wymiana, tylko że ja w moim e32 mam szyby atermiczne. muszę wymienić prawe drzwi ponieważ babka na parkingu w nie wjechała( a wczoraj ja poprawiłem je ocierając się o bandę heh), a kupuję teraz na dniach dawcę drzwi i w nim nie ma takowych szybek, więc jak będę to przekładał a wcześniej nikt tego nie ogarnie postaram się coś opisać z tej operacji i dołączyć parę zdjęć.
jutro wybieram się po te szyby więc na dniach dam znać co potrzebne
potrzebne jest jeszcze od boczka ta górna listwa przy szybie nie wiem jak się to nazywa.Mi jednak się nie udało zabrać jeszcze szyb bo miałem już za dużo gratów zakupiłem kompletny środek czarny pełna skóra od individuala i po świętach jadę po te szyby
aras ood szczepan tą skóre kupiłeś?
wiesz co nie wiem jak się ten kolega nazywał bo po skórę jeżdziłem pod radom
ostatnio zmieniłem szyby na atermiczne i dokończę temat co potrzeba
przednie drzwi
szyba atermiczna
uszczelka
ramkę szyb
prowadnice bo są węższa jedną można odkręcić 2 jest przyspawana na stałe ja swoją rozgiąłem
czarna uszczelka od boczka to przy samej szybie
tył
uszczelka
szyba oczywiście trójkąt
czarna uszczelka od boczka
ramka szyby
czarna blacha z zewnątrz co jest pomiędzy szyba a trójkątem
co do prowadnic ja swoje musiałem rozgiąć bo nie miałem podnośników a z tego co pamiętam są przyspawane i to tyle na temat szyb jak będę miał wolną chwile zrobię parę fotek ja to wszystko wygląda
Powiem tak jeśli ktoś znajdzie drzwi pod kolor i w lepszym stanie niż ma to jest to lepsze rozwiązanie ale dla jednej prowadnicy nie wiem czy się opłaca wymieniać drzwi do tego koszt malowania wyrywać stara prowadnice to też nie jest dobry pomysł bo nie wiadomo czy przyspawa ktoś ja dobrze moje rozwiązanie wydaje mi się dobre ważne żeby szyba opuszczała się dobrze a i tak nikt tego nie sprawdzi czy prowadnica ma taki numer czy taki.Na koniec tak jak deklarowałem ze podzielę się z wami co potrzeba i czy można mogę śmiało powiedzieć ze szyby atermiczne można przełożyć na miejsce zwykłych.
Jak widać drzwi są inne (inne numery jednak świadczą o różnicy), jednak da się przełożyć szyby atermiczne do zwykłych - więc jest to wykonalne. Więc nie widzę tu powodu do wywyższania się.
Temat zamykam - jeżli ktoś będzie miał coś sensownego do napisania, to czekam na PW :-)