Witam
Jaki rozmiar opon zimowych na nasze drogi? i jakiej firmy aby dało się jeżdzić.
Czy 195/60/15 to nie przesada ?
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam
Jaki rozmiar opon zimowych na nasze drogi? i jakiej firmy aby dało się jeżdzić.
Czy 195/60/15 to nie przesada ?
Pozdrawiam
195 to trochę mało na tak duże auto (ja zdecydowanie bym wolał 205, a najlepiej 225)- ale jak już nie ma wyjścia, nie jeździsz bardzo szybko, to ostatecznie może być. Ale w miarę prawidłowy rozmiar to 195/65/15.
Witka
Zimówki na 15,najlepiej 215/65/15 ,letnie 225/65/15
Cytat:
Zamieszczone przez siudema
Seryjny rozmiar dla e32 to 225/60/15 ;)
Raczej taki rozmiar jest dobry w 3er lub w 5er, natomiast minimum w E32 to 205/65/15Cytat:
Zamieszczone przez ANDREW1
u mnie są 195/65r15 ale jak się na nich jeździ niestety nie mogę powiedzieć - nie testowałem
:706: zgadza się, czytałem kiedyś że to jest minimalny rozmiar, jaki można stosować, do wersji poza R6 jest to zdaje się tylko rozmiar zimowyCytat:
Zamieszczone przez Arkus
Witam,
Ja mam zimowki 195/60/r15 Barum Polaris 2 - naprawde nie narzekam. Auto trzyma sie drogi.
195/60 sa za male / za slabe nawet do E36 (E36 ma w serii 205/60) wiec jezdzac na takich E32 codziennie ryzykujesz zyciem swoim i innych uczestnikow drogi.Cytat:
Zamieszczone przez gilu_e32
Kolego do twojego samochodu prawidłowy i wyjściowy rozmiar to 205/65/15 i wszelkie zmiany musisz robić w odniesieniu do tego rozmiaru...
Po raz kolejny podam stronkę gdzie wszystko sam znajdziesz i sprawdzisz czy jest dopuszczalne...
Narzędzia do doboru opon i felg
Kolego BOSS - ten rozmiar opon nie wzialem sobie z sufitu - tylko z oryginalnej wklejki BMW kolo kierowcy gdzie jasno i wyraznie jest napisane M+S 195/60/R15 oraz kilka innych rozmiarow opon w roznych konfiguracjach - nie wiem skad pomysl ze ryzykuje czyjesz zycie a tymabardziej swoje - zrobilem juz na tym zestawie ok. 40000km - zima, i nie mialem problemow ani ze stabilnoscia auta ani trakcja. A co do opon to jest dobrana odpowiednia nosnosc i indeks predkosci.
To pokaż tą wklejke z e32.Cytat:
Zamieszczone przez gilu_e32
kolega BOSS, troche przesadził z ryzykowaniem życia poprostu opony maja za niski profili pewnie licznik też oszukuje juz nie mówi o tym że smiesznie to wyglada takie małe kółko. ja na zime mam 195/65/15 taka standardowa opona na lato poledam tak jak koledzy pisali 225/60/15(standardowy rozmiar do e32) im węższa opona na zime tym lepiej,gdyz szersza opona źle zachowuje sie na sniegu(działanie na zasadzie łyżwy).
pozdrawiam (były pracownik servisu ogumiania MICHELIN)
Panowie mala aktualizacja - polecialem do auta i sprawdzielm - moj blad - na wyklejce jest 195/65/r15 i takie opony tez mam zalozone.
witam, podpinam się pod temat gdyż jest zatytuowany dość ogólnie :) chodzi o to ze mam felgi BBS RC090 wszystkie po 8j i w związku z tym mam pytanie czy opona 255/45 będzie dobrze wyglądała na tej feldze (na tył). pozdr
ja też jeżdże na 195/65 i jest ok, wydaje mi sie tylko że licnik troche zawyża ale jest dobrze, dziś nawet ciąłem na nich 190 ;-)
Pozdrawiam
to i ja sie przyznam też mam 195/65/15 i nie narzekam choc odnoszę wrażenie że jedank przy gwłątownych sketach troche sie uginają dlatego też w następnym sezonie będą na tyle 205
Założyłem 205/65/15 Good Year ultra grip 7+ i uważam że sa najlepsze,przetestowałem Continentale i micheliny w rozmiarze 225/65/15 i były do bani.(może były za szerokie ?)
Ultra grip dziłają jak łopata,narazie nie musiałem wychodzić z auta wystarczyło więcej gazu żeby wyjechać z zaspy, a jeżdze po nieodśnieżonych parkingach i często po polnych drogach.
Pozdrawiam
Andrzej
Ja mam 225/55 R16 ale trudno powiedzieć jak się na tym jeździ bo nie testowałem jeszcze.