Witam czy wie ktoś które konkretnie scalaki w module DSP zasilają półkę z subami ? ma ktoś dokładny Schemat DSP ?
Wersja do druku
Witam czy wie ktoś które konkretnie scalaki w module DSP zasilają półkę z subami ? ma ktoś dokładny Schemat DSP ?
podłacze sie pod pytanie o schemat i parametry wzmacniacza DSP i jesli jest róznica w wzmacniaczach to mnie interesuje ten z pierwszego wydania , cały czarny z radiatorami po boku
Które kable z wiązki od wzmacniacza DSP lecą do subwooferów wie ktoś może ? :D
WDS-On line... Powtarzałem to do znudzenia.... Uruchom i masz wszystko narysowane, bez pytania - kawa na ławę. A linki były podawane wielokrotnie na forum.....
fakt WDS pomaga przetestowałem to na własnej skórze , mozna znaleść jaki kabelek i kolor gdzie idzie .
nie stety w WDS nie ma parametrów czesci , w tym wypadku wzmacniacza DSP
mysle ze Silent jako stary forumowicz po prostu robi sobie jaja zadając takie pytanie o przewodach
właśnie tego potrzebuje.Cytat:
Zamieszczone przez qaz
Ta stronka nic mi nie pomogła.... Czy ktos z was nie dysponuje chocby podgladowym schematem modulu wzmacniacza(amplifier) z calego DSP,konkretnie chcialbym sie dowiedziec ktore scalaki sa odpowiedzialne za naped subow z tylnej polki,moge nawet wyslac zdjecie pcb(plytki). modulu
Silent, raczej nikt takich rzeczy nie bedzie miał , pytałem sie nawet znajomych w ASO ..... bardzooo cięzka sprawa
Jeśli na tyle się zagłębiasz to sam dojdziesz do tego patrząc na jego plytę. Raczej nie jest na scalakach tylko na tranzystorach bo ma przeciwległą sinusoidę na wyjściu- jeśli dobrze się wyrażam, na głośniku ma "plus" i "minus" a nie "plus" i "mase", sprawdzałem to bo na innym większym wzmacniaczu z wyjściem tylko x2 bez "mostka" odwracałem fazę na wejściu aby uzyskać w/w mostek.Cytat:
Zamieszczone przez Silent
Po prostu końcówki pracują w układzie mostkowym, nic poza tym. Dlatego nie ma potencjału masy na żadnym ze styków. Ale taka informacja nie mówi nam jak zbudowany jest wzmacniacz czy na scalakach czy na elementach dyskretnych.Cytat:
Zamieszczone przez wojtas
Skoro masz wzmacniacz w ręku, to odpal wds online, sprawdź które piny to wyjście na suba i po ścieżkach sprawdź do którego scalaka dochodzą.
No i dlatego że układ mostkowy i nie ma masy to koncówka nie jest na zwykłym układzie scalonym.Cytat:
Zamieszczone przez cursor
Wcześniej o podobny sens mi chodziło tyle że do tego nie trzeba schematu ;)Cytat:
Myślałem żeby obczaić kolor kabli które wychodzą od głośników suba i lecą do wzmacniacza i tak też można ustalić ścieche (spier...ą) na płytce :/ (ale jak narazie nie mam czasu się za to zabrać) ogólnie wszystko gra prócz lewego subka, źle nie jest.
A co ma piernik do wiatraka?Cytat:
Brak potencjału masy w mostkach to norma przy układzie mostkowym(wynika to z tego, że głośnik podłączony jest pod + 2 końcówek, z tym, że jedna końcówka ma odwróconą fazę o 180* ). Nie da się na podstawie tych dwóch informacji stwierdzić czy końcówka jest na scalakach czy na elementach dyskretnych. Układy mostkowe można zrobić na obu tych rozwiązaniach. W e65 końcówki to scalaki i wg mnie w e38 także to scalaki.
Piernik a wiatrak do trochę rozłegła różnica .... poprostu nie spotkałem się żeby końcówka mocy na układzie scalonym była w układzie mostkowym no i tyle a co do mostka to wiem jak to działa ;) .Cytat:
Wracając do wsześniejszego to w E38 wyjście we wzmacniaczu na suby napewno jest w układzie mostkowym, "+" i "minus" z odwróconą fazą a nie "+" i "masa".
Kolorów kabli nie pamiętam ale jest to ta większa z trzech kostek, ta z najgrubszymi kablami, oprócz wyjścia na suby jest w niej zasilanie i załączania wzmacniacza.Cytat:
Zamieszczone przez Silent
Zajrzyj do radia,(np. bmw business montowanego w e38) ;)Cytat:
Tam jest na mosfecie zrobione, jak w większości nowszych radyjek.Cytat:
Zajrzyj dobrze, a później pisz, bo póki co piszesz bzdury.Cytat:
Tam jest na mosfecie zrobione, jak w większości nowszych radyjek.
Przykładowo w Alpine CDA-9884R(radio za 1kzł) końcówka jest na scalaku, a to, że "tranzystory" wewnątrz scalaka są wykonane w technologii mosfet to już inna sprawa. Tyle, że tak na prawdę nic to nam nie daje jeśli chodzi o dźwięk. Bipolarne końcówki są równie dobre.
Nie napisałem że wszystkie. Skoro znasz się na tyle to pewnie wiesz że technologia mosfet to równiez układ mostkowy co w pewnym sensie wynika z Twojego zdania.Cytat:
Myślę że dalsza dyskusja mija się z celem bo odbiegamy od tematu, napewno jeśli kolega który zadał pytanie zerknie na płytkę wzmacniacza to ściezkami dojdzie do końcówki mocy subów.
Mosfet to technologia budowy tranzystorów, tak samo jak starsze rozwiązanie bipolarne(złącze P-N). A układ mostkowy to kwestia topologii samego układu wzmacniacza.Cytat:
To, że do budowy wzmacniacza użyto scalaka, tranzystorów bipolarnych lub mosfet jeszcze nam nie mówi czy końcówka pracuje w mostku, to już wynika z samego układu.
To, że w mostku mogą pracować końcówki z każdego z tych 3 typów, nie oznacza, że wzmacniacz z zastosowanymi tranzystorami mosfet musi działać w mostku.
Mówiąc prościej, masz 3 rodzaje opon, zwykłe(scalak), pax(tranzystory bipolarne), run on flat(mosfet). To, że w nowych modelach bmw(wzmacniacz w układzie mostkowym) zaczęli stosować run on flat, nie oznacza, że montując takie opony do siebie będziesz mieć z e38(zwykły wzmacniacz) od razu f01 :P
Do środka osobiscie nie zaglądałem ale fizycznie sprawdzałem i napewno końcówka na subach jest w układzie "plus" i "minus" z odwróconą fazą.
Ja nie twierdzę, że nie, a nawet przeciwnie, jestem na 99% pewien, że wszystkie końcówki we wzmacniaczu dsp pracują w układzie mostkowym, ale to nie oznacza, że końcówki są zbudowane na elementach dyskretnych. Co tam konkretnie siedzi będziemy wiedzieć jak się zajrzy do środka(muszę w końcu to zrobić :P ), ale moim zdaniem są tam scalaki, podobnie jak w BM23/24/54Cytat:
cursor szacunek.... zaglądnąłem do środka i do subów są tam TDA1560Q takie KLICK po 40watCytat:
Jest 8 takich scalaków i jeszcze 3 sztuki TDA8566Q po 2x25 wat.
Więc wszystkie 8 sztuk 13tek głośników (4 suby i 4 drzwi) jest na tych TDA1560Q a te TDA8566Q zasilają 4 wysokotonowe i 2 średniotonowe. Porażająca moc ;D
Jak dla mnie na tą klasę auta to wzmacniacz porażka, choc ładnie schematycznie zbudowany i połówka z przedwzmacniaczem-częścią DSP to jeszcze ale połówka z końcówką mocy to jakaś pomyłka.
Edycja...
Co do kostek wzmacniacza to w tej najgrubszej sa cztery suby, dwa z drzwi (nie wiem które drzwi) , zasilanie wzmacniacza i jego załączanie. W mniejszej która jest na prawo od tej większej (nie obok-nie za nią) są pozostałe dwa z drzwi i wysoko tonowe.
Patrząc na zamontowany wzmacniacz w aucie w dużej kostce od lewej masz zasilanie czerwony z paskiem i brązowy (+ i -), później podobnej grubości cztery kable( dwa suby), później dwa cieńsze (jeden drzwi) , dalej jeden cienki biały ( załączanie wzmacniacza), dalej dwa cieńsze (drugie drzwi) i cztery grubsze ( dwa suby)
Jak bede wkładał wzmacniacz rozpiszę zwrócę uwagę na kolory kabli i rozmieszczenie tych dwóch mniejszych kostek.
Narazie tyle się dowiedziałem
hmmm 8/
wojtas, pewnie czeski błąd :cool: ale są róznice w oznaczeniach końcówek/scalaków , w drugim temacie co wstawiłes linka tez jest błąd
Dzięki za uwagę, już poprawiłem.Cytat:
Zamieszczone przez qaz