Zobaczcie Sami :shock: :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qsPaSiVtAJg[/youtube]
Wersja do druku
Zobaczcie Sami :shock: :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qsPaSiVtAJg[/youtube]
:x :o
ostro
Nigdy nie wiadomo co Nas czeka :(
z tym sie zgodzę
ma sa kra ...
nikt się qrwa nie zatrzymał ...
Sennapowieka, powiem Ci tak mentalność ludzi jest straszna. Po ostatnim moim wypadku mam taka znieczulice że masakra. Miałem poważny wypadek na motocyklu, leciałem jak marionetka po asfalcie, jak już zatrzymałem się leżałem na środkowym pasie jezdni (3 pasy) to samochody mnie objeżdżały jak dziurę w drodze. ... gdyby nie moi koledzy na moto co jechali za mną to by się nikt nie zatrzymał... i mnie nie zeskrobał...
A filmik straszny, przyczyna jakaś część odpadała komuś i weź tu pędź autostradą...
Mam nadzieję,że przeżył.Wydawało się,że strzeliła opona ale jednak najechał na jakieś dziadostwo.
masakra...gość ciężarówką zmienił pas i akurat na środkowym dobił to auto -dachem, więc pasażerowie osobówki mieli małe szanse...strach się bać tych autostrad!Jakiś rok temu w busie urwało mi się koło na środkowym pasie w De. jak Ciężarówkę wyprzedzałem- akurat w moim przypadku wszyscy zareagowali pozytywnie, Tir którego wyprzedzałem wyhamował na maxa wpuszczając mnie na awaryjny reszta pasów również zwolniła i na awaryjnych powoli mijała a największe szczęście że urwane koło oparło się o środkową bandę ! strach pomyśleć co by się stało jak by na 3 pasie po środku się położyło..
Wypadek ....hmmm, takich wiele,
ale najgorsze jest to że wszyscy mają w dupie, nikt się nie zatrzyma.
To było na autostradzie to i o gapiów trudniej,
...ale ile jest sytuacji w miastach, gdzie "kibiców" (czyt.: pieprzonego gapiostwa) się zbierze pełno by popatrzeć a nie pomóc, a i jeszcze utrudniają i przeszkadzają. 8/ :o
Bo nie było do czego się zatrzymywać. To chyba, że jest się ratownikiem lub lekarzem!
Według mnie nie było szans aby to ktoś przeżył[*] Niestety nierozwaga i kierującego i służb, które nie posprzątały drogi.
A czasami jest tak łatwo wykonać telefon, że coś leży na drodze co zagraża ruchowi, jeden telefon na numer alarmowy... ale po co... ja przejechałem a że komuś się nie uda... ;(
PS. Też zawsze chciałem mieć taką kamerę w aucie, ja wiem, że temat nie odpowiedni ale jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę o info na PW
Masakra najechał na coś co leżało na jezdni podbiło koło .
To jest jedna sprawa, a po drugie kazde zatrzymanie na autostradzie powoduje kolejne niebezpieczenstwo. Z udzielaniem pomocy byl bym ostrozny. Czasem lepiej nie ruszac, bo w razie czego mozna odpowiadac za skutki nieumiejetnie udzielonej pomocy.Cytat:
Bo nie było do czego się zatrzymywać
nie wazne czym i jak jezdzisz zawsze moze sie cos wydazyc takie jest zycie :(
http://allegro.pl/item1171903075_kam...nitor_2_5.html komplet. Sama kamerka około 450złCytat:
PS. Też zawsze chciałem mieć taką kamerę w aucie, ja wiem, że temat nie odpowiedni ale jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę o info na PW
Ja sie staram awaryjne i zatrzymać sie w bezpieczne miejsce po czym ide i biore jakies leżące ustrojstwo z drogi...
Moi kierowcy np w najnowszym volvo mają kamerki z rejestratorem z przodu a z tyłu na naczepie do cofania.Miałem volvo z 2006 roku i akurat mój kierowca miał czołówkę z busem!Gościa z busa po prostu wyrzuciło na lewy pas na czołowe ale w tym starym volvie nie było kamerki...
Ciekawe ile to coś leżało na środku jezdni zanim ten pechowiec najechał... Tak jak nikt się nie zatrzymał po wypadku tak pewnie nikomu nie chciało się zatrzymać, ruszyć dupy z ciepłego fotela i uprzątnąć tego co leżało na środku. Mi się udało nie wjechałem w to - to niech się martwią ci za mną. Z osobówki raczej nie było czego zbierać chyba że skrobać z podsufitki - ciężarowy centralnie uderzył w jego dach... Masakra.
A kto się miał zatrzymać ?
Kiedyś przy wjeżdzie do Rzeszowa od strony Przeworska na dwupasmówce spotkało mnie to samo ,najechałem na coś ostrego i dużego.
Przednim kołęm ominąłem ,ale tylnym najechałem ,wystrzeliła mi opona ,miałęm w niej dziure o średnicy 4 cm.
Tak sie wku... em ,ze zadzwoniłęm po pały ,przyjechali ,i najpierw chcieli to koło widzieć ,bo zdazyłem juz je wymienić.(mysleli ,ze ich w balona robie)
Gdyby się coś stało to znowu by trąbili ,że za duża prędkość itp ,jak zawsze gadają.
Spisali protokól pojechali pooglądac co to mogło być i sprawe umorzyli.
Można było się zabić jak nic ,tym bardziej ,że tam wtedy nie było żadnego oddzielenia pasów ,tylko linie ,a jechałem lewym :x
p.s. ostatnio w Będzinie wkładałem dekiel z kanalizacji ,po prostu był otwarty masakra :cool:
Oczywiście, gdy tylko jest taka możliwość ale nie zawsze jest np. jak leży martwa sarna? Chyba nie podniesiesz padliny?Cytat:
Zamieszczone przez Aldik
Ważne aby uczulić społeczeństwo, że należy na to reagować odpowiednio a gdy się mija takie rzeczy obowiązkowo zwalniać na awaryjnych.
Miałem taki przypadek, że w nocy ktoś uderzył łosia kasują samochód, stał na awaryjnych a ja na to najechałem, też włączyłem awaryjne bo widziałem jak zwierze wstaje na poboczu i chwiejnie stawia kroki wpadając na jezdnię. A więc były 2 samochody na awaryjnych na leśnej drodze w środku nocy, mrugałem długimi z daleka aby zwrócić uwagę, że coś się stało... myślicie, że ludzie chociaż zwolnili?? Jeden z idiotów wleciałby w tego zwierza po raz drugi z dużą prędkością! Mózgu trzeba używać i jeżeli coś jest na drodze to się to sygnalizuje ale też reaguje na takie sygnały od innych użytkowników drogi.
Zatrzymanie się na takiej autostradzie to mega niebezpieczeństwo... prędkości przelotowe na poziomie 130km to już nie są przelewki. Od zbierania takich rzeczy są odpowiednie służby i w zasadzie nie wolno w takiej sytuacji jak na filmiku stanąć sobie - zaistnienie karambolu jest bardzo możliwe.
A skąd to wytrzasnąłeś??? :faint:Cytat:
Zamieszczone przez Guralbmw
Kolego nie znasz przepisów. Za to nigdy nie odpowiesz, ale za nieudzielenie pomocy to jak najbardziej.
Kolego nie pisz takich bzdur!! Jezeli nie jestes lekarzem i nie umiesz udzielic pierwszej pomocy nikt Ci za to nic nie zrobi. Jezeli zrobisz cokolwiek, co mialo by wplyw na smierc takiego nieszczesnika prorok postawi Ci tyle zarzutow, ze odniechce Ci sie wszystkiego.Cytat:
A skąd to wytrzasnąłeś???
Kolego nie znasz przepisów. Za to nigdy nie odpowiesz, ale za nieudzielenie pomocy to jak najbardziej.
Z tego co kojarzę to Gural ma rację. Za niewłaściwe udzielenie pomocy, które może skutkować dodatkowym zagrożeniem zdrowia dla poszkodowanego można narobić sobie kłopotów. Poszkodowany może nawet nas za to pozwać. Także nie jest to taka prosta sprawa jak by się wydawało.
---------------
Dokładnie !Cytat:
Zamieszczone przez Damias
Obyśmy jednak nigdy nie musieli tej wiedzy wykorzystać w praktyce - tego nam wszystkim życzę, jednak życie jakie jest każdy widzi i należy liczyć się z tym, że kiedyś wyjeżdżając zza zakrętu możecie zobaczyć rozbity palący się samochód a w środku człowieka... powiem wam, że jak już brakuje gaśnic, a straży nadal nie ma to nikt nie patrzy na to, czy coś się więcej stanie tylko próbuje się człowieka wyciągnąć... jak zawsze w wypadku liczą się sekundy a po przyjeździe policji napewno nikt nie będzie was pytał, czy mieliście jakieś przeszkolenie, czy jesteście lekarzem, sanitariuszem, itp., itd.