Witam,
w serwisie (nie ASO ale robia BMW, klime i ogrzewanie tez w innych autach) twierdza, ze do Webasto nie ma czesci (BMW nie dostarcza), wymienia sie tylko caly "klocuszek".
Ktos kiedys pisal o wymianie swiecy itp., poradziliscie sobie z tym?
Wersja do druku
Witam,
w serwisie (nie ASO ale robia BMW, klime i ogrzewanie tez w innych autach) twierdza, ze do Webasto nie ma czesci (BMW nie dostarcza), wymienia sie tylko caly "klocuszek".
Ktos kiedys pisal o wymianie swiecy itp., poradziliscie sobie z tym?
Zgadza się w ASO BMW do układu Webasto nie występują części zamienne. Można dokupić zewnętrzną pompkę cyrkulacji płynu a tak to cały moduł. Ale są firmy które zajmują się sprzedażą części zamiennych do urządzeń firmy Webasto.
Ostatnio miałem przyjemność walczyć troszke z tym urządeniem i rozpracowałem go doszczętnie.
Oczywiście całość można rozkręcić na dosłownie części pierwsze.
to powinienes wiedziec dlaczego u mnie po wlaczeniu webasta to leci chlodne powietrze? co ja tam mam zrabane, co musze wymienic?
Napisz czy Diesel czy Benzyna, w jaki sposób go włączasz i czy wogóle słychać że pracuje?
wiec benzyna, a wlaczam go pod radiem, w funkcjach komputera, przelanczam z tym przelacznikiem co ustawia sie zeby bylo wyswietlane np kanaly od radia lub funkcje komputera, i jak jest wlaczone to oczywiscie ze go slychac cichutko pod lewym nadkolem i jak wyjme kluczyk to tez dziala, swieci sie tez ten wiatraczek, ale leci chlodne powietsze i po kilku min. ok10 wylancza sie samo. opisalem jak umialem :) mam nadzieje ze cos zrozumiales
Wszystko zrozumiałem, jasne. Jeszcze jedna rzecz, czy zwróciłeś uwagę na spaliny które wydobywają się z tłumika Webasto, czy są gorące czy zimne?
Jezeli cieple to Webasto dziala prawidlowo, jezeli zimne to dmucha samym powietrzem i wtedy pomyślimy co dalej.
kurcze nie wiem, to gdzies tam kolo tego webasta te spaliny powinny sie wydobywac?
Jak schylisz się mniej więcej po środku drzwi kierowcy to w oslonie pod podwoziem zobaczysz otwór a w nim taka owalną metalową rurkę.
nom polecialem na dol, i sprawdzilem. leci zimne
musze teraz jechac do Wawy, wieczorkiem jak bedziesz to pomyslimy co dalej. pozdro
Jeżeli leci zimne to może być to opcja tzw. schładzania nagrzewnicy w wewnątrz Webasto, która działa przez jakiś czas po wyłączeniu Webasta, w twoim wypadku działa po próbie włączenia.
Może być tak że masz uszkodzoną świecę który zapala mieszankę lub pompę paliwa która zasila urządzenie. Jezeli świeca jest uszkodzona to pompka też nie zadziała.
Podpięcie pod komputer w ASO pokaże takie uszkodzenie, albo sprawdzać po kolei.
Wszystkie podzespoły zasilane sa z modułu Webasto:
-świeca,
-pompka paliwa,
-pompka wewnętrzna powietrza,
-pompka zewnętrzna cyrkulacji plynu chłodzącego.
W twoim przypadku gdy załącza się urzadzenie wykluczył bym pompkę wew. powietrza i zewnętrzną obiegu płynu chłodzącego i stawiał bym na pompkę paliwa ale jednak prędzej na świecę.
ja myslalem ze to webasto jest elektryczne nie na paliwo? to zeby dostac sie do swiecy to wystarczy zdiac nadkole i wyjac weba, tak??
Zgadza się najlepiej zdjąć koło i nadkole i od góry w urządzeniu pod klapką będzie kilka złącz. Jedno z nich 2 pinowe będzie od świecy, kolory przewodów to prawdopodobnie dwa żółte. Pompka paliwa jest zasilana ze złącza 6 pinowego kolor przewodu prawdopodobnie czarny z czerwonym paskiem.
puzniej to sprawdze, to ono jest zasilane paliwem, benzyna? a nadmuch wiatrak elektrycznie?
Webasto jest zasilane w twoim przypadku benzyną, zapalany płomień przez świecę.
Jest w środku dmuchawa powietrza która wymusza ciąg spalin i zarazem wymusza plomień.
podgrzany wewnątrz radiator (nagrzewnica) podgrzewa płyn który pompka cyrkulacji wprowadza w obieg układu chłodzenia no i wentylator wewnątrz dmucha na szybę i na nogi.
Plyn podgrzewany jest do max. 70'C.
acha, to gdyby to bylo sprawne to bym juz mial prawie rozgrzany silnik rano jak bym to ustawil? :) tylko teraz trzeba zebrac troche czau i doprowadzic to do kultury, szczegolnie to bedzie przydatne posiadajac gazownie, krotszy czas przelanczania sie na gaz, o ile sie nie myle :)
Zgadza się jak sobie na rano ustawisz timer to Webasto wyłączy sie po 30 min. lub po nagrzaniu plynu do 70'C.
Tylko trzeba pamiętać o dobrym akumulatorze żeby wszystko działało prawidłowo ponieważ jeżeli podczas działania spadnie napięcie to Webasto się wyłączy.
to moze dlatego u mnie sie ono tak szybko wylancza, ale problemow z odpalaniem nie mam, choc raz jak byl wlaczony zaplon i gralo radio ok, 15min to mi padl akumulator.
Moim zdaniem urządzenie ma same plusy:
-brak zażynania motoru przy minusowych temperaturach,
-pod chmurą nie skrobiesz szyb,
-wnętrze samochodu nagrzane,
-dla samochodów z LPG szybsze przełączenie paliwa,
-no i spojrzenie sąsiadów :D :D :D .
he he he! dlatego trzeba sprawic zeby to dzialalo na tip top :D , jak nie bede sobie znow mogl z tym poradzic to sie odezwe, a narazie serdeczne dzieki :hug: milej niedzieli...
Jeżeli jest za niskie napięcie to Webasto sie nie uruchomi.Cytat:
Zamieszczone przez Mięsny730 e38
A i jeszcze po takim pełnym działaniu na końcu włącza sie przewietrzanie (schładzanie) nagrzewnicy wewnątrz urzadzenia i to tylko prawdopodobnie działa u ciebie.
Cytat:
Zamieszczone przez AdamBMW
U mnie Webasto (w tej pelnej opcji) wlacza sie na 1-2minuty, potem slychac juz tylko wiatraki.
Zauwazylem, ze mam zapowietrzony uklad chlodzenia, czy to moze tez byc powodem nieprawidlowego dzialania Webasto?
Czy jesteś pewny że Webasto załącza sie prawidłowo tzn. że ogrzewa płyn.Cytat:
U mnie Webasto (w tej pelnej opcji) wlacza sie na 1-2minuty, potem slychac juz tylko wiatraki.
Zauwazylem, ze mam zapowietrzony uklad chlodzenia, czy to moze tez byc powodem nieprawidlowego dzialania Webasto?
Bo tak jak u kolegi Mięsny730 e38 załączało się samo przewietrzanie.
Sprawdż czy z tłumika Webasto wydobywają się gorące spaliny czy zimne powietrze.
Musze sprawdzic :)
Dzieki kolego, dodales mi nadziei, ze jednak uda sie to naprawic.
Dzwonilem i do serwisu Webasto i BMW i powiedzieli, ze bedzie duuuzy problem...
Pomijam juz koszty, ktorych chetnie unikne :)
Panowie, jeszcze raz prosba na temat uruchomienia webasto. Juz wiem ze mi dziala bo je uruchomilem, nie wiem tylko jak nastawic sobie np na rano. Co nie ustawie to mi sie uruchamia zaraz po wyjsciu z menu lub wyjeciu kluczyka. Mogl by mi ktos powiedziec krok po kroku jak sie to robi. Z gory dzieki i sorki moze za glupie troche pytania...
Juz doszedlem co i jak thx :)
Wchodzisz w menu "aux vent./heating", ustawiasz czas na timerze np. 7:00 jak jest zatwierdzony to wychodzisz z menu i nic więcej nie wciskasz bo jak naciśniesz jeszcze na "aux heating" to odpali się odrazu. On sam rozróżni czy ma włączyć "heating" czy "ventilation" jest to uzależnione od temperatury zewnętrznej.
Pierwszy timer ustawia czas pierwszego włączenia, a drugi drugiego włączenia. Sam się wyłączy po 30 min. lub po osiągnięciu odpowiedniej temperatury silnika.
DZIEKI!!! Teraz juz wszystko wiem :) Bardzo duzo mi wyjasniles :) Jeszcze raz THX :D
koledzy a u mni jest dziwna sprawa mianowicie taka ze leci ciepłe powietrze ale nie nagrzewa mi płynu chłodzacego co to może być albo ja nie umnie tego ustawić BMW e38 740i rok 94
Witam ostatnio zacząłem sie bawić webasto lecz co się okazuje, webasta ni słychać tylko wiatraki które ciagnam powietrze do kabiny i leci cały czas ziomno co tu zrobić panowie ?
panowie moze to glupie pyt. i sory za to ale dostalem przy kupnie 2piloty bmw powiedzieli ze to do ogrzewania webasto do czego tak naprawde sa????
poszedlem wl timery i wszystko oki ale skad mam wiedziec czy leci cieple czy zimne powietrze nie bede przeciez siedzial w aucie w takie zimno a i druga sprawa czy powierze leci tylko kanalami wentylacyjnymi na przednia szybe czy rowiez powinno dmuchac gdzies indziej u mnie leci tylko przednia szyba aha moze zadaje oczywiste pytania ale nigdy nie mialem bmw z takim wyposazeniem
..a co wlaczyles?Cytat:
Zamieszczone przez davidoff91
aux vent. lub aux heating (standlüftung lub standheizung) ? te pierwsze to przewietrzanie a drugie ogrzewanie....
Do kolegi wyzej: zrob fotki pilotow :D