Standardowo problem musi dotyczyć mnie :D - 5 stopni ledwo co otworzyłem drzwi a tu następny problem bo nie mogę ich zamknąć :D sznurówka i po problemie > czy olej wystarczy jako konserwant na takie przykre sprawy ?
Wersja do druku
Standardowo problem musi dotyczyć mnie :D - 5 stopni ledwo co otworzyłem drzwi a tu następny problem bo nie mogę ich zamknąć :D sznurówka i po problemie > czy olej wystarczy jako konserwant na takie przykre sprawy ?
Olejus popsikaj uszczelki silikonem w sprayu i do zamka też nawal tego troche
silikonem takim do uszczelniania płytek ?? :D
w zamek WD-40 i nic innego. przerabiałem to wczoraj
a silikon to taki
http://www.allegro.pl/item291375744_...k_na_zime.html
ok danke szejn :)
:shock: :shock:Cytat:
Zamieszczone przez olejus
taaak a zamek proponuje zrobić "kropelką" :hah:
Mam ten sam problem co Olejus. Raz w drzwiach przedniego pasażera, a dwa dni temu nie mogłem zamknąć drzwi kierowcy. WD40 psikane w mechanizm zamykania drzwi nic nie daje. To jest głębiej. Jedyny skuteczny sposób jaki stosuję to nagrzanie wnętrza auta i po pewnym czasie odpuszcza.
PS Evan - dobre ;D ; smarowanie uszczelek nawet złotą maścią nic nie pomaga na tą dolegliwość :D
Dzisiaj zadzwoniłem do ASO czy mają preparat na coś takiego jak zamarzanie zamka i problem z zamknięciem drzwi.
Pan pod nosem zaśmiał się i powiedział : olej syntetyk na rygielki : i zewnętrzne mechanizmy > ciekawe co mial na myśli zewnętrzne mechanizmy ?
Może ręce trzeba polać syntetykiem ;D
Wojtku uszczleczki to tak profilaktycznie ;)
U mnie wczoraj było -20 w nocy a wtedy wszystko przymarza do wszystkiego :D
Co do samego problemu to faktycznie to ciężko tam dojść od zewnątrz. Problem może też tkwić w lince która zaciera sie w pancerzu i nie wraca
Evan - właśnie tak jest. Towot w lince robi się b. gęsty, by nie powiedzieć, że zamienia się w kamień. Pomóc może tylko temperatura.
tak moje drzwi zamkneły się dopiero pod pracą kiedy w aucie panowała już wysoka temeperatura. Do tego czasu jechałem z drzwiami na sznurówce ... kosmos i to ma być limuzyna BMW7 ?? :D
jutro to zrobię taką profilaktykę że będę wlewać olej przez miejsce którędy szyba się wysuwa :D
Możesz olejus (jak nie masz czasu czekać na postoju) wsiąść, dociągnąć drzwi, wcisnąć ręcznie guzior zablokowania drzwi i wówczas zablokują się one na wpół zamknięte (otwarte :) ).
Ale uwaga ! Tymi drzwiami, do czasu rozmrozu (słowotwórstwo ;( ) już nie wyjdziesz !
Przynajmniej olejusa żaden bandyta z auta nie wyciagnie :DCytat:
Zamieszczone przez wojtekd
teraz to i złodziej zbaranieje jak nie da rady otworzyć... ;)
Włściciele Lymuzynów maja garagie i im nic nie marznie chyba ,że stopa procentowa.... :hah:Cytat:
Zamieszczone przez olejus
Mi się chyba udało rozwiązać problem notorycznego zamarzania zamków. O dziwo tylko w przednich drzwiach. Nieraz mi się zdarzało że jechałem przez miasto i jedną ręką trzymałem drzwi bo albo się nie chciały zamknąć albo zamknęły się na "raz" a drugą kierownice (dobrze ze automat).
Z WD40 nie chciałem eksperymentować bo pamiętam jak załatwił mi kędyś sworznie wycieraczek (na amen). Zauważyłem ze jeżeli miejsce potraktowane przez WD40 ma narażone jest na styczność z warunkami atmosferycznymi to jest to jednorazowy zabieg. Potem popsikany element można złomować!
W akcie rozpaczy rozebrałem drzwi i próbowałem dostać się do zamka. Linka tam chodzi na sucho – więc zamarzanie towotu można odrzucić bynajmniej w lince. Natomiast sam zamek na pewno jest smarowany. Po tylu latach ma prawo się już zestarzeć. Z braku czasu już nie rozebrałem samego mechanizmu zamka.
Znajomy polecił mi coś takiego .
Potraktowałem tym zapadkę w zamku tam gdzie wbija się rygiel(dość obficie) i .... jak na razie działają bez zarzutu a mrozy już były.
Wcześniej podejrzewałem że jak dostanie się tam woda to zamek się zacina. Aby tego dowieść wybrałem się na myjnie jak było poniżej zera. I tez się nie zacina. Więc chyba pomogło.
Co do samych uszczelek to są preparaty silicon w sprayu kiedyś zużyłem całe opakowanie na na uszczelki tylko w przednich drzwiach a i tak przymarzły.
Żona chciał potraktować je kremem nivea bo wiadomo „nivea dobra na wszystko jest” ale się nie zdecydowałem.
Niektóre myjnie w czasie zimowym smarują uszczelki jakim ustrojstwem (ta z której ja korzystam ma nawet duży szyld o tym że to w cenie).
Pozdrawiam