Witam
potrzebuje waszej pomocy
podlaczyłem się dziś pod kompa i mam taki bledzik
112 phase sensor
blad w inpa 5.0
jak myslicie co to za czujnik??
Wersja do druku
Witam
potrzebuje waszej pomocy
podlaczyłem się dziś pod kompa i mam taki bledzik
112 phase sensor
blad w inpa 5.0
jak myslicie co to za czujnik??
Witam,
Wiem, ze temat stary ale tak dla potomnosci:
Blad 112 Phase sensor z INPY w DIS wyglada tak: 112 Camshaft Position Sensor czyli czujnik wałka rozrzadu.
Wolne obroty falują nieco ??
Juz niedługo po odpaleniu bedzie gasł Ci samochód i tak coraz cześciej ;) Mam to samo czujnik do wymiany
Witam
Odświeżę temat.
Też INPA pokazuje mi błąd 112 Nockenwellengeber. Mam czasem objaw własnie gasnięcia silnika zaraz po odpaleniu i poza tym czasem w czasie jazdy zachowuje się tak jakby odcięło mu zapłon na ułamek sekundy.
Jeśli chodzi o czujnik połozenia walka rozrządu to ktory to może być i jak to ewentualnie sprawdzić. Przy okazji dodam że bląd jest sporadyczny i da się go wykasować.
Drugi błąd jaki mam - rownież sporadyczny to:
115 Heissfilmluftmassenmesser - co to takiego?
Samochód to BMW E38 740i M62 z maja 1998 bez vanosa i bez elektronicznej przepustn.
Help
Chester
dzieki - mam nadzieje ze sporadyczny blad i nie ma sie co przejmowac - martwi mnie jednak ten od czujnika walka rozrzadu
Raczej oznacza ze niedlugo skonczy swoj zywot tak samo jak czujnik walka
http://www.realoem.com/bmw/showparts...79&hg=12&fg=05
nr3 na rysunku
Jeżeli to czujnik taki sam jak w m62tub44 to mam taki czujnik sprawny.
może ktoś sie orientuje gdzie znajduje sie drugi czujnik obrotów wałka rozrządu (z jednej strony jest tuż nad termostatem) a na drugiej głowicy (patrząc na silnik ta po prawej) w ktorym miejscu on jest umiejscowiony? Szukałem do okoła i nie znalazłem. Prosze o porade.
To jest inny czujnik niż M62TU z tego względu że jest pojedynczy a z Vanosem jest podwójny. Ale za to taki sam jak w 3.5 M62.
Nie prawdą jest że gaśnie silnik od niego. Prędzej od przepływki lub czujnika położenia przepustnicy. Sprawdziłbym najpierw przewody przepływomierza.
Jeździłem 2 lata z błędem 112 i nie było takich objawów. Jedynie rozrząd delikatnie przestawiony, ustawiony potem ale błąd nie znikną. Sprawdzałeś jak się miewa Twój łańcuch rozrządu??
czujnik walka rozrzadu wymieniony, blad wykasowany, nie powraca. Dzisiaj podczas jazdy nic nie przerywalo. jeszcze tylko przepływomierz wykazuje bład
Właśnie że prawdą jest to że gaśnie
miałem ten problem - najpierw rzadko pużniej coraz częściej gasł aż doszło do tego że gasł za każdym razem i dopiero po 3ej próbie odpalał, błąd w inpie ten sam co kolega ma. Po wymieanie czujnika wąłka problem znikł natychmiast!!!
mi chodziło o gasnięcie podczas odpalania
no to razem jakos ustapiło
podejmę się pod temat pacjent m62b35 błąd 112 czyli czujnik wałka rozrządu :(
pytanie ile jest yah czujników i który wymienić ?
dodam, że silnik pracuje równo i błąd jest sporadyczny da się wykasować i jak na razie zgasł tylko raz po odpaleniu :(
Ktoś z was wspomniał tutaj o problemie przerywania. Mam u siebie taki problem, ze po odpaleniu samochodu, po całej nocy na zimnym silniku, jak dodaje gazu to obroty spadają. I właśnie jest takie przerwanie. Problem występuje przez jakiś pierwszy kilometr jazdy jak się już lekko zagrzeje to zanika. Ktoś może wie o co chodzi? dodam że silnik 4.4 96rok.
W silniku bez vanosa nie ma drugiego czujnika wałka. 2 czujniki są tylko w M62 (3.5, 4.4 i 4,6) od 98 roku.
Uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu ma dużo objawów i nie wszystkie muszą pojawić się od razu. Przykładowo, u mnie objawiało sie to błędem 112 w inpie, spadkiem mocy i przerywaniem przy 4.5 obrotów.
No właśnie ja mam 98r i na realoem.co pisze że są 2, teraz tylko w którym miesiącu była zmiana :)
A masz przepustnice na linkę czy elektroniczną?
Jeśli masz na linkę to nie masz drugiego czujnika, a jak elektroniczną to masz na drugiej głowicy w tym samym miejscu co pierwszy.
Patrząc na zdjęcie z avatara, to nie masz drugiego czujnika :)
no mam na linkę ;)
to jak to działa jeden czujnik na dwie głowice ?
to gdzie mam szukać tego czujnika gdzieś nad termostatem ?
witam. kolego czujnik jest w lewej głowicy(od pasażera) przykręcony na imbus 5 chyba. krótki przewód i wtyczka 3 piny. powiedzmy, że znajduje się za bagnetem oleju...