Słuchajcie jestem w szoku. Jestem pod Auchanem i nagle patrze jak klapa w E38 otwiera się do góry tak jak w nowej E65 i zamyka sie z pilota !! ło matko ja też tak chcę , gdyby nie to , że to był niemiec po 60 to bym zagadał ale jakoś głupio było.
Wersja do druku
Słuchajcie jestem w szoku. Jestem pod Auchanem i nagle patrze jak klapa w E38 otwiera się do góry tak jak w nowej E65 i zamyka sie z pilota !! ło matko ja też tak chcę , gdyby nie to , że to był niemiec po 60 to bym zagadał ale jakoś głupio było.
Noooo !! Zajebisty bajer dwa miesiące szukam tego mechanizmu w dobrej cenie narazie lipa. Jeśli się nie mylę to Kronos ma taki gadżet i ma auto na sprzedaż......... :roll: ciekawe ile krzyknie :mrgreen:
za gadżet?? czy za auto.. autko mam naprawdę nieźle wypasione.. Cena już na poziomie 37000. Niżej nie zejdę.:)
Za gadżet oczywiście :-D na całe auto na razie mnie nie stać :roll:
ej to chyba nie jest tak drogo?? za auto dałem wiecej niż sprzedaję..
Zawsze sie daje wiecej niz potem sprzedaje ;)
Hmm ciekawy bajer tej klapy ...
Wlasnie chcialem napisac o tym temat :-D ojciec kumpla tez ma elektryczna klape w 740i z 2001 roku i jest to chyba najbardziej kozacki gadżet w E38. Od zawsze wlasciwie uwazalem to za obowiazkowe wyposazenie :-D
Czy ktos wie gdzie mozna znalezc dokladne informacje o wyposazeniu seryjnym i dodatkowym E38 z roznych lat? Ciekawy jestem od ktorego roku montowali ta elektryczna klape i w jakich modelach byla to seria/opcja. Po za tym interesuje mnie to samo odnosnie podwójnych szyb, zwanych popularnie "pancernymi" hehe :-D
I druga sprawa, czy ktos probowal montowac mechanizm elektrycznej klapy w modelu, ktory go oryginalnie nie posiadal? Czy to jest powazna przerobka, czy raczej prosta? No i kwestia guzika na pilocie...
Kwestia guzika w pilocie to raczej nie problem bo jest guzik od otwierania klapy z tym ze ona tylko odskakuje ...
Wiec zapewne wystarczylo by zaprogramowac kluczyk pod otwieranie i zamykanie .
A patent tez mi sie wydaje jak najbardziej kozacki ...
dokładnie tam gdzie u Was klapa podskakuje u mnie się otwiera. Ponowne naciśnięcie zamyka.. jest też knefel na klapie żeby zamknąć. Wg mnie rewelacyjna rzecz.. Jedziesz na zakupy i nic się nie uświnisz przy wkładaniu zakupów.. (oczywiście i tak tego byś nie zrobił bo e38 zawsze jest czesta :mrgreen: :mrgreen: ) Powiem Wam że baardzo rzadko widzę to w ogłoszeniach. Ja mam auto z 09/98 i ten bardzo wygodny bajer posiadam..
Ok już mi się odechciało tego montować koszt mniej więcej z robocizną 3500 zł (jako , że podnośniki nie były seryjne tylko opcja ciężko dostać używkę podzwoniłem wczoraj w 3 miejsca)
Nooo to chyba zostawie sobie ten bajer na koniec :mrgreen:
Zastanawiam sie aby nad uszkodzona e38 z UK ...
Jakies 5,0 stargac tutaj i co nie co przelozyc reszte opchnac
to chyba jedyne wyjscie zeby miec pare gadzetow w rozsadnych cenach
http://www.allegro.pl/item198947660_...y_bmw_e38.htmlCytat:
Zamieszczone przez olejus
no to chlopaki, kto pierwszy ten lepszy hehe :-D
Tylko w takim wypadku pominiesz jeden fajny bajer jakim jest obszyta skórą deska :-D Nie wiem czy nie lepiej kupic wersje kontynentalna, bo tez sa za smieszne pieniadze.Cytat:
Zamieszczone przez trolu
Hmm to raczej nie to ! musi to być silniczek i odboje otwierania i zamykania. Dociąganie klapy mam w swojej.
Dociaganie klapy tez mam w swojej to nie jest to :)
eee to rzeczywiscie zostaje tylko kupno 750 na czesci :-) w ogloszeniach na Allegro widze ze el. klape maja juz roczniki od 95, nawet w 728
Ale el.klapa to chodzi wlasnie tylko o to ze jak ja przymkniesz delikatnie ona sama sie domyka/dociaga na zamku i tak samo z pilota ona tylko odskakuje elektrycznie a nie otwiera sie cala i zamyka :) :-D :-D
czasem pisza elektryczna klapa czasem elektrycznie domykana, cholera wie, tak naprawde to nalezaloby zadzwonic i sie zapytac, wtedy by sie sprawa wyjasnila :-DCytat:
Zamieszczone przez trolu
wlasnie dlatego w pierwszym poscie pytalem o jakies tabele z wyposazeniem roznych rocznikow, przydaloby sie takie cos :-P
chyba cos sie znajdzie ale chodzi o taka bardzo dokladna wypisane wszystko tak??Cytat:
Zamieszczone przez Qbek
w sumie to dobre by bylo cokolwiek, a najlepszy spis co bylo montowane, od ktorego rocznika i z jakim silnikiem byla to seria/opcjaCytat:
Zamieszczone przez marcin1069
Ciezko znalesc taka opcje ...
W E38 zazwyczaj przy akupie klient wybieral co chcial
a bylo w czym wybierac oj bylo
Z tego co wiem jest to mechanizm elektro-hydrauliczny jest z prawej strony w bagażniku, pompa hydrauliczna która w momencie podnoszenia klapy wtłacza olej w siłownik a jak opuszcza wyciąga go, mechanizm dociągania klapy zostaje ten sam, pewnie inżynierowie z BMW zadbali jeszcze o jakiś sterownik elektroniczny żeby to wszystko zsynchronizować jednym przyciskiem na kluczyku. :roll:
Ja już mam plan w co doposażyć moją Bertę :mrgreen:
Taka opcja była też w nowej hondzie accord-- dopłata 11 Tpln :mrgreen:
No i co z tego że była > ! :mrgreen: !
To obrazuje ile taki bajer kosztuje. :mrgreen: ( nawet rym mi wyszedł )Cytat:
Zamieszczone przez olejus
czujesz ze rymujesz :-DCytat:
Zamieszczone przez EVAN CORTEZ
Sklejaj dobry rym na nasz temat :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez marcin1069
A propos klapy - może mnie ktoś oświeci... ;)
U mnie jest tak, że jak nacisnę przycisk otwierania odskakuje trochę i mogę sobie podnieść. Czyli rozumiem że tak jak u Was (za wyjątkiem Kronosa).
Zastanawia mnie jednak zamykanie. Jak puszczam klapę z normalnego otwarcia (czyli ok. 90°), spada z dość twardym walnięciem. Dopiero jak sam sobie zamknę do jakichś 45° i puszczę z tego kąta, to jest ok - miękko ląduje i się dociąga.
Nie wydaje mi się żeby tak miało być w swego czasu topowym modelu BMW... :roll: Słyszałem, że czasem niski poziom płynu hydraulicznego powoduje nieprawidłowe działanie mechanizmu dociągania.
A może się mylę i tak to właśnie ma pracować?
Troszke mylisz pojęcia. Płyn hydrauliczny jest w autach z hydraulicznym podnoszeniem klapy tzn-przyciskasz przycisk na kluczyku-fiik i klapa jest otwarta na oścież. Przyciskasz i klapa się sama zamyka. To co Ty masz to zwykłe dociaganie klapy. A zamykać najlepiej tak że kladziesz klape i dociskasz ręką a nie spuszczasz z jakiejś tam wysokości. Ja tak robie ;)Cytat:
Zamieszczone przez michal_5000
Dokładnie system składa sie z pompy ,siłownika ,przekaznika (który steruje całą operacją ) i przycisku w klapie który aktywuje zamykanie ... Już niedługo :evil:
To pewnie jest ta pompa...
http://cgi.ebay.de/Bmw-e38-Hydraulik...QQcmdZViewItem
...a to siłownik i reszta
http://cgi.ebay.de/Bmw-e38-Hydraulik...QQcmdZViewItem
Fajna sprawa, docenilem to idac zaladowany zakupami z kluczykiem w reku ;) Tylko trzeba na myjni mowic 5 razy bo szarpia na sile klapa.
Nie tylko na myjni.. :] Sam się czasem zapominałem. Ale stwierdzam że to chyba jeden z najlepszych bajerów w e38. Bardzo przydaje się w zimę bo nie pobrudzisz sobie rączek od brudnej klapy.
Dodatkowo wydaje mi się że ta opcja była w wersjach po liftingu. We wcześniejszych nie widziałem. Przełącznik w kufrze jest niezmieniony w e65 więc śmiem podejrzewać że komponenty są te same co w e38.
Dobrze śmiesz Kronosie :D . Prawie cały układ jet taki sam :D
co do tego zajefajnego bajeru z klapą to moja bunia 735 10/98 ma własnie taki gadżet,
nie raz widzę zdziwone miny :shock: gapiów
Miałem ten bajer w poprzedniej E38 i strasznie mi tego brakuje..Cytat:
Zamieszczone przez Qbek
Była to przerobka zalozona w niemczech. Z tego co widziaem to jest z tym troche roboty, np wyciecie otworu na przycisk w klapie, był tez dolozony sterownik do tego (lub byl to przerobiony sterownik od domykania) - ale napewno cos bylo w nim robione bo kabelki byly dolutowane a nie w oryginalnych wiazkach.. Pilot bez zmian, tyle ze u mnie otwieranie i zamykanie działało tylko z przyciskow w samochodzie wiec przerobka nie do konca udana..
Bajer fajny - robi wrazenie :D
i teraz nich ktos napisze gdzie i kto jest w stanie cos takiego zamontować w miare działające za rozsądną kasę !!!! a będzie piwko :)
Neuf przyłączam się do Twojego pytanka. Też chętnie zrobiłbym u siebie takie coś bo rzeczywiście jest to mega wygodne a klapa jest, trzeba przyznać ciężka.
Hmm we wroclawiu pytalem gosciu co to zamontowac moga krzykneli 500zl za montaz
Kupno zestawu hmm mysle ze od E65 mozna kupic za jakies 1200zl
Ja napewno z czasem to kupie , a zamontuje sobie sam z pomoca szefa lub kogos :D