Czy można ładować akumulator podłączając klemy z przodu auta tak jak to się robi odpalając inny samochód za pomocą naszego aku? Jeśli nie to dlaczego?
Wersja do druku
Czy można ładować akumulator podłączając klemy z przodu auta tak jak to się robi odpalając inny samochód za pomocą naszego aku? Jeśli nie to dlaczego?
Można.
Pytam dlatego bo kiedyś słyszałem że lepiej do ładowania akumulator wyjmować żeby nie było jakiegoś zwarcia. Nie wiem ile w tym prawdy i czy rzeczywiście istnieje takie ryzyko...
Nic sie nie stanie ładujac aku z przodu.
Przecież właśnie po to jest te złącze z przodu.
To po prostu przedłużenie przewodu plusowego i możesz spokojnie sobie prostownik podłączyć
A czy kompletną bzdurą jest, że będzie dłużej ten proces trwał ??? :]Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
Nie wiem co masz na mysli :/
Przewód jest z miedzi beztlenowej o niewielkim oporze wewnętrznym co powoduje że straty są niewielkie
Jeśli chcesz ładować na czas jak w pit-stopie to można się wahać co szybsze :/
Pytanie brzmiało :czy nic się nie stanie i odpowiedź brzmi - nic się nie stanie :)
Jestem w 100% pewny ze przewody którymi jest podłączony prostownik ma większe straty niż oryginalny przewód leżący w aucie.
Cytat:
To miałem na myśli :] dziękiCytat:
Dzięki za wyjaśnienie ale mam jeszcze jedno pytanie do Was Panowie. Pojawiał mi się dzisiaj komunikat funkschlussel batt. więc pojechałem wymienić baterię w kluczyku. Wymieniłem, wsiadam do auta a tu znowu ten komunikat. Kiedyś obiło mi się o uszy że ten komunikat może zapalać się gdy jest słaby akumulator. Co o tym sądzicie?
Jak na mój rozum (schlussel-klucze) ten komunikat powinien być tylko i wyłącznie od baterii w kluczyku.
Individual23 odłacz kleme od aku i powinnen zginac problem czyli zrób reset