witam mam ma³y problem zauwa¿y³em wyciek p³ynu z ch³odnicy pod zbiornikiem wyrównawczym (dosyæ spory) jest tam chyba jaki¶ czujnik. Pytanie czy wymieniæ tylko ten czujnik czy jest tam jaka¶ uszczelka.
Wersja do druku
witam mam ma³y problem zauwa¿y³em wyciek p³ynu z ch³odnicy pod zbiornikiem wyrównawczym (dosyæ spory) jest tam chyba jaki¶ czujnik. Pytanie czy wymieniæ tylko ten czujnik czy jest tam jaka¶ uszczelka.
U mnie pêk³ zbiorniczek i nie¼le siê pola³o.
Wymieni³em sam zbiornik a czujnik zosta³ stary, bo okaza³o siê, ze czujnik nie jest zanurzony w p³ynie :/
Nie wiem gdzie mo¿na kupic uzywkê. Ja kupi³em nowy ori bo 740i ma spore cisnienie robocze i awarie uk³adu ch³odzenia nie nale¿± do rzadko¶ci. Przez rok uzywania E38 3 razy mia³em k³opot z uk³adem ch³odzenia a w E32 4.0 ani razu przez 3 lata.
Dbaj o ch³odzenie :)
mój zbiornik jest chyba ca³y :) leje w miejscu czujnika. sylwek7 co doradzisz, mo¿e wymieniê najpierw sam ten czujnik, czy zabespieczyæ siê i wymieniæ ju¿ na nowy tak¿e ten zbiornik?
Ja powiem,ze sam zbiornik - bez czujnika.
wyjmij czujnik, a zobaczysz, ¿ê nie jest zanurzony w cieczy. Koszt niewielki
ok. sprawdzê ten czujnik jak bêdzie tak jak mówisz wymieniê tylko zbiornik. dziêki za pomoc
I daj znac co i jak :)
:D Nie wierzylismy a jednak :D Ten czujnik nie ma kontaktu z ciecz± .. Pamietasz S7? :DCytat:
Zamieszczone przez sylwek7
Przecie¿ czujnik sk³ada siê z jednego albo dwóch kontaktronów. W cieczy zanurzony jest p³ywak z magnesem. Dlatego zanurzenie w cieczy nie jest konieczne.
Teraz to juz wiemy, i kontaktron wiem na jakiej zasadzie dzia³a, ale ..Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Czlowiek uczy sie ca³e ¿ycie i umiera glupi.. ;)
Pamiêtam doskonale :)Cytat:
Zamieszczone przez radoshb
I st±d w³a¶nie moja propozycja kupna samego zbiornika :) Wówczas nawet znalaz³a siê dobra dusza w WuPeI co mi swoje siedem po¿yczy³a na dobê :hug: