-
Spadek mocy 740d
Panowie mam problem z moim BMW mianowicie od początku użytkowania miałem odczucie że samochód nie ma nominalnej mocy 306 PS a zbliżoną do e65 740d, albo nawet trochę mniejszą. Po sprawdzeniu na hamowni wyszło mi około 260 PS to jest prawie 50 koni mniej, co jest bardzo dziwne;/ Silnik pracuje charakterystycznie trochę głośniej niż 730d, nie słychać szumów turbin przebieg około 125 tkm z książką serwisową, błędów totalnie brak. Ktoś proponował mi sprawdzenie wtrysków, ale ładnie zapala, oleju nie przybywa. Macie jakieś pomysły? Dodam że nie wiem czy spadek mocy jest od nowości bo użytkuję go rok a rocznik 2011.
2 problemem jest wg. mnie dosyć późne wchodzenie 1 biegu w skrzyni biegów co wcześniej w e65 było niespotykane bieg był jakby cały czas włączony.
-
Co do mocy to podstawa to dobra diagnostyka komputerowa. Nie tylko odczyt błędów.
Należy sprawdzić parametry bieżące podczas jazdy. Czy odczyty m.in. doładowania oraz masy powietrza są w normie czy zaniżone
Co do skrzyni to miałem kiedyś podobny przypadek. F07 530d GT. Po aktualizacji softu i kodowaniu modułów problem zniknął
-
Zamiast wtrysków sprawdziłbym ile dmuchają turbiny.
-
-
pytań może być dużo:
jaki olej, ile miał przejechane
czy filtr powietrza był nowy
czy filtr/y paliwa były nowe
jakie paliwo
kiedy hamownia miała kalibrację ostatnią, jaki to rodzaj hamowni
306 to producent podaje na wale, a do kół jeszcze daleko
czy masz wersję xD
itd. itd.
jak masz wrzuć wykresy momentu i mocy, bo jeżeli będziesz miał jakieś usterki to można w nich wiele wyczytać
-
1 załącznik(ów)
Filtry, olej były maksymalnie świeże, wymieniłem nawet przepływomierz profilaktycznie. Wstawiam wykres z hamowni. Jest odczywalny spadek mocy po przełączeniu kolejnego biegu przy prędkości około 110-130 km/h.
-
Moment jak w większości tych silników niższy niż deklarowany przez producenta. Rzeczywiście gaśnie z mocą chyba, że ktoś go odpuszczał na wysokich obrotach. Powinien ciągnąć dalej do 4200, a nawet 4300 obrotów. Rzeczywiście potrzebna diagnostyka, live data, logi. Trochę to wygląda jak "wykastrowana" wersja flotowa gdyby nie to, że zdecydowana większość N57d30tu tak ma. Sprawdzić też filtr dpf. Przy wysokich obrotach ciśnienie może duże i limiter "atakuje".
-
Wykres gładki, więc nic poza słabym dmuchaniem nie przychodzi mi do głowy
Trzeba na live data zerknąć dlaczego turbiny odpuszczają
Chociaż zerknąłem sobie manual fabryczny tego silnika i wcale dużo nie odstajesz od fabryki, ten silnik ciągnie tylko do 3 tyś, a potem moment ostro leci w dół. Nominalnie powinno być 600 Nm, u Ciebie jest niewiele mniej. Biorąc pod uwagę, że dzisiaj BMW koloryzuje wszystko co dotyczy ich aut, wcale bym się nie zdziwił jak lepiej nie będzie.
-
-
Cursor i Zbichu dobrze mówi z tym sprawdzeniem parametrów. W ISTA są wartości odczytane i docelowe - trzeba je porównać.
Główne jednak rzeczy, które powodują taki spadek mocy, to przede wszystkim nieszczelny intercooler albo zdechnięta lub mocno brudna przepływka. Czasami zdarza się zatarty mechanizm geometrii turbiny lub jakieś nieszczelności rur turbo. DPF by wyskoczył jako błąd wstępnego wypełnienia filtra, więc wątpię, że to jest to. Turbo raczej nie traci sprawności. Albo działa albo się zatrze, jak ma opory w kręceniu się.