-
Bmw e65 745il ubywa olej
Witam
Kupiłem miesiąc temu BMW E65 745IL , rok 2003 (przebieg na liczniku 2200 tys :) wiem śmieszny , pewnie ma z 350 tys)
silnik jest zalany olejem 5W30 wczoraj wyskoczył komunikat , że olej jest poniżej minimum , więc dolałem z 5 litrów
skąd takie zurzycie oleju ? czy silnik jest już zby zurzyty na taki olej i powinienem wlać inny ?
nie ma wycieków oleju z silnika , martwi mnei też biały dym ,który czasmai wydobywa się z wydechu
auto w gazie
-
5 litrów? Przecież teraz masz napewno ponad stan tego oleju
-
wiesz przestraszyłem się , bo akurat byłem w trasie i skoczyłem do sklepu , czytałem że 8 l wchodzi a nie wiedziałem ile poniżej minimu jest , nad stan nic zrobi z tego co wiem
-
No poniosło cie kolego z tą dolewką.
Pewnie uszczelniacze do roboty. Koszt ok 6 tys przy okazji zrobisz porządek z rurką :-) generalnie nic nowego dla tego silnika
-
oby nie :) co to jest ta rurka ? myślałem że to tylko w Dieslach : ( ile kosztują same części w przybliżeniu ? i robocizna tak około
ile oleju powinienem dolać jeśli pojawi się komunikat
Edytuj posty!
-
1-1.5l to max, tak mi się przynajmniej wydaje
Rurka od układu chłodzenia tez typowa usterka dla V8.
Koszt ok 6 tys tak jak napisałem wyżej. Napisz do Sebka lub Bossa to Ci przedstawi dokładny rachunek ale taka kwotę musisz szykowac
-
rozumiem ,że mogę jeździć tak przez dłuższy okres i dolewać tylko olej ?
-
Najpierw to ustal dokładnie ile tego oleju teraz masz. Nadstan wcale nie jest dobry dla silnika. Oleju oficjalnie wchodzi 8 litrów, nieoficjalnie potrzeba ciut więcej, tak gdzieś do około 8,5 litra.
Co do jeżdżenia i dolewania, to jest to tylko Twoja decyzja. W myśl przepisów nie możesz tak jeździć - auto nie spełnia norm emisji spalin. Można za to zabrać dowód rejestracyjny.
-
ale nie kopci jak z trtaktora , tylko czasami lekki dymek pójdzie
-
żaden katalizator nie lubi takiego składu spalin. Jak zbyt długo będziesz odwlekał to koszty będą tylko rosły