Panowie czy ta skrzynia dziala prawidlowo?
Wersja do druku
Panowie czy ta skrzynia dziala prawidlowo?
Jak nikt nie wie to moze chociaz
U mnie nie ma tak jak na filmiku. Miałem podobny efekt, tyle że obroty znacznie bardziej spadały i auto wtedy w ogóle na gaz nie reagowało. Po zjechaniu na wymianę uszczelniaczy okazało się, że mam zajechane wszystkie wałki. Szczegóły w TYM wątku.
Na pocieszenie powiem, że to było spowodowane najprawdopodobniej z mojej winy, ale o tym też tam przeczytasz.
U mnie tak nie ma. Zacznij od resetowania i nauki adaptacji skrzyni na benzynie.
Oki zrobie reset i zobaczymy.. Ile km na PB wystarczy? Po resecie rozumiem pojezdzic w najrozniejszych "stylach" jazdy?
Po resecie ważne jest by jeździć delikatnie na niskich obrotach i na wszystkich biegach. Ja u siebie zrobiłem tak może 10km.
@mbmastermx
Rozumiem ze charzun ma zresetować sterownik skrzyni biegów - tylko co ma świeża adaptacja z jazda na benzynie ?
Tego typu objawy raczej nie ustąpią po takim zabiegu.
Jazda adaptacyjna wygląda także inaczej niż opisujesz:
kasujemy wartości adaptacyjne skrzyni poprzez np. inpa
na rozgrzanym silniku i skrzyni rozpędzamy auto do wskoczenia 6tego biegu i puszczamy gaz
silnik powinien wyhamować auto do 1szego biegu
powtarzamy ten zabieg 6-7 razy
WAŻNE ! Skasowanie wartości adaptacyjnych w nielicznych przypadkach potrafi "rozsypać" oprogramowanie sterownika.
Zachowanie skrzyni zaraz po skasowaniu będzie zawsze gorsze niż przed.
Oczywiście, że ma. Błędne zachowanie silnika będzie wprowadzało zamęt w adaptacji skrzyni. Jak Chrzanu wspomniał w innym poście jakieś problemy z gazem są więc lepiej nauczyć skrzynie poprawnych wartości silnika itd. niż np bujania obrotów na gazie.
U mnie po resecie skrzynia od razu pracowała jak masełko. Ani jednego najmniejszego szarpnięcia, i jest idealnie do tej pory.Cytat:
Zachowanie skrzyni zaraz po skasowaniu będzie zawsze gorsze niż przed.
No więc jestem po resecie.w?
Czy ja coś źle kombinuje czy jak skrzynia zmieni bieg to obroty spadają !? Bo chyba tak jest !?