-
Układ hamulcowy / ABS
Witam,
W aucie świeciły mi kontrolki ABSu i układu hamulcowego - na warsztacie po podpięciu pod komputer wyskoczył czujnik prędkości obrotowej koła prawego tylnego. Oprócz tego stale świeci się kontrolka ESP. Po zamianie czujników lewo-prawo dalej wskazywało prawe koło - warsztat orzekł, że to jest centralka ABSu. Po naprawie centralki problem zniknął na chwilę - na trasie co jakiś czas włączały się obie kontrolki i szybko gasły, natomiast w mieście świecą. W czym może być problem?
-
może uszkodzony pierścień na piaście?
-
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 8055
Chodzi o tego zegera (nr 2 na rysunku)?
-
Wątpię ,że uszkodzony jest pierścień w łożysku bo niby jak ?
Na foto nr 2 to pierścień zabezpieczający segera.
Na pewno masz DSC ,więc może wariować pompa doładowywująca.
-
Ok. Może ktoś z okolic Katowic nie miałby ochoty podpiąć pod INPĘ?
Dla bezpieczeństwa jak duży wpływ mógłby mieć ten defekt?
-
Jedz do Piórkowskiego do Wojkowic , jak u mnie padła pompa doładowywująca ,to on mi to zdiagnozował i wymienił potem.
Ten defekt ma kluczowy wpływ na bezpieczeństwo.
-
jak ktoś wymieniał czujnik a wiem sam po sobie, że ciężko wychodzą to wydłubując go mógł uszkodzić pierścień np śrubokrętem. Więc kolego dobrze podpowiada obejrzyj dobrze pierścień na piaście.
-
Ale tam nie ma żadnego pierścienia na piaście przecież...
Sygnał jest brany z łożyska, jego czarna strona idzie zawsze do wewnątrz pojazdu i z niego czyta czujnik, aby je sprawdzić, patrzy się przez specjalną płytkę.
-
Dokładnie tak napisałem parę postów wcześniej ,z jednej strony pod uszczelnieniem łożyska jest taka koronka magnetyczna ,jaka współpracuje z czujnikiem.
Tak samo jest z przodu tylko łożysko jest razem z piastą.