-
Nawiew szwankuje
Witam.
Każde moje BMW miało problem z nawiewem, zauważyłem że 7er też to ma, nie wiem czy od początku czy od teraz ale:
- nawiew środkowy: mimo ciepłego nawiewu na innych kratkach i ustawienia potencjometru na nawiewie środkowym, wieje tylko zimne
- nawiew pod lusterkiem: nie wyłącza prawej strony, wieje z tego nawiewu też tylko zimne
- nawiew środkowy pasażera: jakby był zimniejszy niż pozostałe
Dysponuję INPĄ w razie w. Czy ktoś może coś podpowiedzieć jak się za to zabrać? Reszta jest jak najbardziej ok.
-
A sprawdź elektrozawory lub poczytaj o nich na forum, Ja u siebie miałem tak, że na klimie na szybę wiało gorącym, po wymianie EZ z X5 mam spokój.
-
Znaczy powiem tak, ogrzewanie jest i to mocne bo poprzednik wymienił nagrzewnicę na nową.
Nie działa tylko regulacja nawiewów środkowych centralnych (tych trzech co widać na zdjęciu), tym pokrętłem po środku, z tych nawiewów leci tylko i wyłącznie zimne. Podświetla się pokrętło, stąd domyślam się, że jest wpięta wtyczka jak demontowali kokpit, chyba że żarówka osobno tam przychodzi?
http://s12.postimg.org/p9308wfdp/DSC_1463.jpg
-
To pokrętło zamyka lub otwiera klapki puszczając ciepłe lub zimne powietrze na przednie kratki. Ja mam na klimatroniku ustawione 20stC, jak przekręcę pokrętło na czerwone to leci ciepłe powietrze, a jak na niebieskie to zimne.
Wyjmij kratkę i sprawdź czy linka jest na swoim miejscu, bo to raczej manualne sterowanie jest.
-
Rozebrałem to i tam linka żadna nie przechodzi albo jej nie widzę.
Jak zmienię na ciepło, to po bocznych środkowych leci ciepłe ale z tego centralnego dalej zimne. Może tak ma być?
W E34 mogłem to ustawić tym suwakiem właśnie.
-
U mnie na pewno ze środkowej zimne albo ciepłe, w zależności jak ustawię, nie pamiętam czy z bocznych też bo nie sprawdzałem. A z górnej to nie powiem ci czy coś leci bo też nie sprawdzałem.
-
Rozebrałem to i górna jest połączona ze środkowym, więc musi być tak samo.
Skoro jest to jeden kanał - środkowy i reaguje na boki a na środek nie, to gdy poprzednik wymieniał nagrzewnicę coś musieli sknocić. Na zimę będę zamykał kratki i po sprawie, jak ja miałbym rozbierać kokpit i szukać klapki źle złożonej to bym się nerwowo wykończył :)
Temat wyczerpany, dzięki Panowie :)
-
Może ktoś kto rozbierał kokpit wie co może być nie tak i może wcale nie trzeba dużo rozbierać. Szkoda, że nikt tutaj nie odpisze, bo wielu na pewno miało z tym do czynienia.
-
Podjadę do konkrecyjnego warsztatu, gdzie wymieniana była podpytać o to. Chciał robić u nas, ale chłopaki nie lubią takich robót to odmówiłem, gdybym wiedział, że później ja kupię te auto...
Na pewno, nawiewy to nie najmocniejsza strona BMW :) To, że akurat tutaj mam mało postów to nie powinno rzutować na chęć pomocy :)
-
Liczba postów nie ma znaczenia, czasami tak się zdarza :)