-
N62 - falujące obroty
Na dzien dobry mam pytanie wlasnie do uzytkownikow v8 mam maly problem lekko faluja mi obroty czy to na zimnym czy na cieplym tu filmik https://www.youtube.c/watch?v=4VNKoPqUqh0 nie mialem v8 nie wiem czy to normalne przeszukalem forum co wyczytalem odma chyba od tego zaczne moze ktos mial taki problem licze na to :P
-
Jeżeli w dowolnym przedziale obrotów tak Ci faluje, na parku czy na biegu, to prędzej to konwerter. Odma się nie objawia falującymi obrotami.
-
Cytat:
to prędzej to konwerter.
Jak konwerter na postoju?
Sprawdź szczelność układu dolotowego. Zacznij faktycznie od odm CCV bo może któraś puszcza. Masz może INPĘ to by ułatwiło diagnozę?
U mnie obroty falowały bo trafiony był alternator ale wraz z falowaniem były dodatkowe objawy np. głupiejące obroty dmuchawy itd.
-
odmy zamowione maja byc pod koniec tygodnia taze zdam relacje
-
Ale tak bez sprawdzania ich szczelności to trochę wyrzucanie pieniędzy w błoto. Może np. puszczać uszczelka korka wlewu oleju lub możesz mieć gdzieś małą nieszczelność w układzie dolotowym, sparciała rurka itd. Lepiej się dokładnie temu przyjrzeć zamiast strzelać w ciemno.
-
Ale odmy to mały koszt,łatwa wymiana i dają spokój na pare lat.
-
dolot sprawdzalem nic nie widac dokladnie odmy to koszt 170 zł i bedzie spokoj na lata oby pomoglo bo auto jest fenomenalne:) na odme musze czekac moze nawet do tygodnia zdam relacje :)
-
Ja powtórzę swoje pytanie. Czy obroty falują Ci tylko, jak masz włączony [P]ark, czy podczas jazdy też potrafią? Miałem zawalone odmy i to nieźle. Potrafił mi przykopcić z rury. Potelepać budą przy zjazdach ze wzniesień. Do tego wzrokowo było widać, że jedna odma rzyga olejem, ale nigdy mi przez to nie falował. Natomiast potrafił mi falować na zimno (i to dużo mocniej), gdy miałem źle złożony rozrząd. Po poprawnym ustawieniu rozrządu miałem dodatkowo wymieniony kolektor ssący, bo stary podobno powodował właśnie falowanie obrotów. Winowajcą w tym wypadku może być mechanizm sterujący kolektorem.
-
jesli odmy nie pomoga podjade na kompa i wtedy bedziemy szukali dokladnie
-
wiec tak wymiana odmy mala poprawa i tak czekala by mnie wymiana bo jedna z gum byla peknieta tylko poiwedzcie mi czy do odmy sa podlaczone jakies wezyki ?? tu na filmiku gosc podpina https://www.youtube.com/watch?v=FBy0tRn2xLw u mnie nie ma nic