Witam. Czy w naszych 38 reguluje się zbieżność i geometrię z tyłu? 2 lata temu kupiłem opony komplet za 2400 i zauważyłem, że zużywają się bardziej od środka. Szkoda gum, o co chodzi?
Wersja do druku
Witam. Czy w naszych 38 reguluje się zbieżność i geometrię z tyłu? 2 lata temu kupiłem opony komplet za 2400 i zauważyłem, że zużywają się bardziej od środka. Szkoda gum, o co chodzi?
na pewno się reguluje kąt pochylenia koła (Kąt PK) na śrubie się kręci , zbieżność też się chyba ustawia , jak co to mnie poprawcie.pozdro
reguluje się i kąt i zbierzność kół. jak pojedziesz do warsztatu niech nie zapomną dociążyć samochód przed ustawianiem
Jeśli warsztat posiada nowoczesny pomiar geometrii dociążanie tyłu jest zbędną czynnością. Ostatnio robiłem zbieżność 3D i z tyłu jak i z przodu reguluje się kąt oraz zbieżność. Jeśli ktoś wymieniał tuleje pływające trzeba skontrolować czy aby na pewno zostały dobrze dociągnięte.
a da się ustawić kąt pochylenia koła czyli KĄT PK z przodu ? jak tak to jak to zrobić ?
z przodu nie da się ustawić kąta chyba że masz camberplates'y. zbieżność owszem
a jeżeli wychodzi że kąt PK z przodu jest zły , co zrobić żeby go poprawić ? np wymienić amory ? sprężynę ? znacie jakiś sposób ;)
co znaczy zły? o ile? może siedzą Ci tuleje na alu wahaczach i przez to wychodzi źle?
no np w wykresie jest tak od 0 stopni i 17 minut do -0 stopni i 43 min taka tolerancja a kąt PK wynosi -1stopien i 0,1min , może jest tka jak mówisz może tuleja siedzi .
Polecam sprawdzić dokładnie tuleje pływające, ale też inne wahacze pojedyncze (duży zespolony rzadko siada). Potem na porządną geometrię -- tylko pamiętaj: MUSI być dociążenie podczas ustawiania, bo inaczej efekt będzie mizerny. Dociążenie to 2x 68 kg przód, 1x 68 kg tył, 1x 21 kg bagażnik, pełny zbiornik paliwa.