-
[mechanika] temperatura
dzisiaj padła mi pompa wody, wymienili mi, zrobiłem dziesięć 10km i temp. znowu idzie do góry, zgasiłem zapaliłem temp wróciła do 90c , zrobiłem rundałkę i temp sztywno 90c, zajechałem do domu otwieram maskę i słyszę jak mi sie woda w zbiorniczku gotuje a wskażnik dalej na 90c , co jest grane. (termostat też wymieniony).
-
a dobrze został układ odpowietrzony ??
-
nie mam pojęcia, a czasami sam sie nie odpowietrza przez ten wężyk od zbiornika?, jak nie to napisz jak to sie robi to sam postaram się go odpowietrzyć.
-
proponuje http://www.forum.7er.pl/viewtopic.php?t=12
ale w skrócie :
odpal silnik i zagrzej go do pionu (kreska) , zgaś i odpowietrznikiem odpowietrzaj (ja nie wiem gdzie w E32 jest odpowietrznik ale użytkownicy którzy mają te auto zaraz ci powiedzią).
jak odpowietrzysz to odkręć korek od wlewu wody do zbiorniczak wyrównaczego i włącz auto tak aby pompa pompowała wodę (tak przynajmniej z 5 minutek) ... zakręć i powinno być wszystko ok
-
-
-
ok już przesunąłem do działu E38
czyli odpowietrznik znajduje się przy zbiorniczku wyrównawczym
-
a gdzie jest ten zbiorniczek? i jak wygląda ten odpowietrznik, możesz mi go pokazać na realoem?
-
hmm własnie szukałem w ETK i w 725 jest troche inaczej bo nie ma tego odpowietrznika. czyli poprostu odkręć korek wlewu (ten który odkręcasz aby nalać wodą) i włącz silnik (jedna osoba niech lekko da na obroty tak 1200 zeby pompa kręciła wodą a ty pilnujesz zeby stan wody sie nie podniósł i tak powietrze wyjdzie górnym obiegiem.
-