-
długie odpalanie
Witam posiadam BMW E38 730 benzyna + Gaz skrzynia manualna. od jakiegoś czasu mam problem z uruchomieniem samochodu to znaczy długo muszę kręcić żeby zapalił co to znaczy długo to kręcenie na kilka razy co najmniej minuta do półtorej minutki a jak odpali to tak jak by zaczynała od 300 obrotów i powoli się rozkręcała do 900 i wszystko jest ok moja betka ma wymienione wszystkie świece wszystkie płyny + filtry poza paliwowym w tym tygodniu mam wymieniony nowy reduktor gazu bo gość od LPG stwierdził ze stare reduktory przepuszczają gaz i silnik dostaje za bogatą mieszankę po wymianie żadnej zmiany odpala jak odpalał czyli długo nie wiem jak się nazywa kolano plastikowe pomiędzy filtrem a silnikiem to w nim była mała nieszczelność wiec wszystko zostało uszczelnione żeby nie zasysał fałszywego powietrza mam tez wymienione sondy lambda mechanik mówi ze jest problem z podgrzewaniem ich przy starcie ale jak się silnik zagrzeje jest ok była mowa tez o odmie ze trzeba wymienić więcej nie wiem i nie wiem dlaczego się tak dzieje jeśli ktoś coś podpowie będę bardzo wdzięczny pozdrawiam wszystkich
przepraszam jeśli się powtarzam bo nie wiem czy gdzieś był taki wątek
Edytuj posty
-
jak samochód postoi długo to też trzeba długo kręcić nim zapali?
-
tak to samo się dzieje jedynie jeśli przejadę dłuższa trasę wygaszę go i zapale w ciągu 20 min to opali na rys a jeśli stoi dłużnej kilka godzin to masakra
-
-
zawory od gazu (wtryski) puszczaja gaz i sie zalewa i tyle w temacie
-
A na benzynie pali normalnie? Bo nie wiem już czy odpalasz na gazie czy na benzynie z tego opisu.
-
Niekoniecznie zawory, ale ogólnie instalację gazową masz nieszczelną. Miałem kiedyś podobny problem. Wieczorem zatankowałem 10l LPG a rano już nic nie było, a auto tylko długo kręciło...
-
Wystarczy wypiac bezpiecznik gazu oraz zdjac przewodziki wtrysk-dolot i sprawdzic. Ew. Przed odpaleniem na dluzej wyjac filtr i zostawic otwarte oczywiscie w czystym pomieszczeniu. Pozdrawiam
-
--Nieszczelny reduktor gazu (zużyty)
--uszkodzony regulator cisnienia na listwie paliwowej
--uszkodzony czujnik Halla
Zaczął bym od zakrecenia butli z gazem i przełączenia sie tylko na benzyne.Najlepiej wyciągnij bezpiecznik z LPG i zciągnij wąż z fazy lotnej gazu. Bedzie wtedy 100% Pamietaj o zakreceniu butli !!!
Zrób tak i napisz czy dalej tak pali.
-
Zdejmij klemę na 15 minut przed odpaleniem rano. Jak odpali normalnie to wina źle ustawionego gazu. Jak dalej nie będzie poprawnie odpalał to zmierz ciśnienie paliwa na listwie.