-
Polskie menu E65
Witam. Jak w temacie. Od jednego z Was dostałem info o PL menu do E65. Podobno mając interface można to samemu zrobić.
Zna ktoś ten temat? Soft jest dostępny w necie jednak opisany jako PROFESSIONAL do modelu E60 i E90..
Stąd moje obawy przed próbą wgrania.
Instrukcja mówi aby:
"Może nie działać poprawnie w przypadku CCC w wersjach 4X. Przed rozpoczęciep procedury należy sprawdzić za pomocą np. INPY wersję HW naszego CCC.
1. Otworzyc NCS-Experta
2. File
3. Load profil
4. Expertmodus
5. Ok.
6. F1
7. F3
8. Wybrac Model np.: (E60 E90 itp.)
9. Ok.
10. Wybrac CAS
11. F2
12. Wybrac model np.:(E60itp)
13. OK.
14. Wpisac w gornym okienku pozycje $6UD
15. Add
Usunac istniejące jezyki np. $851 – jezyk niemiecki $853- jezyk angielski reszta komend w pliku o nazwie wyjaśnienia
16. OK.
17. F6
18. F4 (Proces ECU)
19. Wybrac CAPPL
20. OK.
21. F3 Execiute Job
22. Podlaczyc prostownik lub uruchomic pojazd
23. Wlozyc CD
24. Wygasnie nawigacja uruchomi się ekran updatu Host załaduje do 100% ( może w miedzy czasie się resetowac po czym załaduje APPL do 100%
25. Urzadzenie będzie stalo na takim ekranie przez dłuższy czas po czym wygasnie i będzie czarny ekran przez 20 min (wszystko OK.)
26. Nastepnie uruchomi się ekran updatu po chwili plyta wusunie się i nawigacja wykona restart .
27. Zmienic jezyk na PL ?
Zawartość rozpakowanego archiwum wypalić najlepiej na plycie CD SONY."
Wg Was sposób jest bezpieczny dla E65? Warto spróbować samemu wgrywać?
-
Jest to proces wysokiego ryzyka. W razie niepowodzenia spore koszta naprawy.
-
Jak jest ryzyko to jest zabawa :smile:
Tak realnie to na czym polega ryzyko? Co może pójść źle? I ew co wtedy może się wydarzyć?
-
Może się uszkodzić oprogramowanie w ccc. Jak się uszkodzi to wyświetlacz będzie martwy. Nie będzie działał idrive. Da się to czasami naprawić ale nie zawsze.
-
Rozumiem. Mimo wszystko chyba zaryzykuję.. Napiszcie dla mnie czy soft z e60 i e90 będzie pasować do E65 lci?? Na pewno jest to samo? Bo słyszałem, że nie i dlatego na innych mapach działa.. :smile:
-
O ile sie orientuje to soft siedzi w czytniku a nie wyswietlaczu wiec nie ma mowy o uwaleniu ccc . Pozatym jak soft nie jest wlasciwy to poprostu czytnik go nie przyjmie .
-
A ja z chęcią popatrzę czy nic się nie popsuje - bo podziwiam takich odważnych co dłubią takimi programami w autach bez obaw że coś spieprzą, ja bym osobiście nie zaryzykował robienia czegoś co może ( pewnie że nie musi ale może) spowodować uszkodzenie i spore zapewne koszty
-
Ja ogolnie wole miec angielskie. Dlatego napewno wgrywal tego nie bede . Uszkodzenia sie nie boje bo sa plyty naprawcze poza tym czytnik nav01 to jest warty tyle co nic nie wiem jak z nav02 dvd .
-
Ja ciągle szukam kogoś w okolicy co nauczy mnie obsługi NCS-a bo nie chce uczyć się na własnych błędach bo może to być kosztowna nauka ;). Co do samego menu to czy to język niemiecki czy angielski jeden pies z każdym daje sobie radę więc potrzeby na zmiane też nie widzę.
-
Jakub nie ma lepszej nauki niz na wlasnych bledach . I nie przejmuj sie NCS wcale nie jest trudny i wcale nie tak latwo jest cos zniszczyc . Ja nic jeszcze nie robilem ncs em w e65 ale w e38 to mase rzeczy robilem . W e65 nic nie robie z racji braku czas .