-
Stukanie panewek a olej
Witam,
Pytanie do posiadaczy 735 i 740.
Od jakiegoś czasu słychać stukanie panewek zaraz po odpaleniu, przez jakieś 2-3s. Jakieś 7tys km temu wymieniłem olej na OLEJ MOTUL 8100 X-CESS 5W40 5L 5W-40. Wcześniej był Castrol 5w40.
Czy to normalne stukanie zanim silnik złapie ciśnienie? Czy coś źle robię, może chwilkę dłużej powinienem odczekać przed odpaleniem. A może olej jest za rzadki?
Z góry dzięki za wszelkie podp.
-
Czy to napewno panewki? Może to klawiatura? Zaraz po odpaleniu może nie miec oleju i dlatego stuka, jak dostanie cisnienie to sie wycisza.
-
Słychać takie pukanie jakby młoteczkiem w blok ktoś pukał. Stan oleju jest ok. Nic nie ubyło. W weekend będę olej zmieniał w skrzyni to się przysłucham dokładniej skąd to.
W każdym razie nie przypominam sobie, żeby wcześniej tak było.
Mógł się jakiś kanalik przytkać? Nie robiłem płukanki tylko wymieniłem olej po starym właścicielu.
-
A może łańcuch puka puki napinacz się nie napełni.
Bo klawiatura to raczej cykanie.
-
Może spróbuję nagrać na komórkę, łatwiej będzie odsłuchać;)
-
Niech mechanicy dobrze obsłuchają silnik stetoskopem,żeby nie było tak jak w m30 u mojego znajomego,najpierw mechanicy wymienili wałek rozrządu z dźwigienkami,motor nadal pukał,inny mechanik wymienił panewki korbowe wału,dopiero za trzecim podejściem jeszcze w innym warsztacie po dokładnym wysłuchaniu silnika mechanik ubrany niczym lekarz z słuchawkami na uszach stwierdził,że to sworzeń tłoka na trzecim cylindrze,ponad 4 tyś zł zostawił u mechaników.
-
z powyższych postów wnioskuję ,że nie jest to normalne i coś dolega mojej Vałce;/
-
Ja stawiam, że chodzi o szklanki. "Normalna" przypadłość w M60/62. A to, że nie było tego wcześniej znaczy raczej, że ktoś przed sprzedażą tuszował to jakimś specyfikiem niż o jakości zalanego (notabene b.dobrego) oleju. U mnie było identycznie ;)
Masz 3 wyjścia:
- przyzwyczaić się do tego dźwięku
- użyć specyfiku jakiegoś do wyciszania
- zrobić remont silnika
Wybór należy do Ciebie
-
J/w, jeśli mówimy o takim cykaniu które zależnie od tego jak długo auto stało trwa 1-2s po odpaleniu to nie ma się czym przejmować. Też to mam.
-
Przeczytaj to: http://www.meeknet.co.uk/E38/Tappets.htm
A jeśli popychacze stukają Ci przy rozruchu to sygnał, że najwyższy czas je wymienić.
Pozdrawiam
Kuba