-
Spalanie e32
Witam posiadam owy problem spalanie na lpg w moim e32 m30b30 przekracza 20l/100km wacha sie w okolicy 20/23l moje pytanie polega na tym co moze byc spowodowane takim spalaniem i jak sie z tym uporac bylem u gazowników w mojej okolicy i rozkladaja ręce, moze ktos z was wie jaka moze byc tego przyczyna i prosił bym tez posiadaczy e32 z owym motorem o wypowiedz jak wyglada u nich spalanie.
Z góry dziekuje i pozdrawiam.
-
Napisz coś więcej o instalacji, stanie technicznym, trasa czy miasto etc.
-
Instalacja jest II generacji a spalanie jest podobne na trasie jak i w miescie a i instalacja ma juz 9 lat wiec jej stan nie jest juz raczej najlepszy
-
Zakładając, że zużywa normalne ilości benzyny to najprawdopodobniej przyczyną będzie wyeksploatowany parownik.
PS. Spalanie w mieście i w trasie podobne, ok - tylko ile ??
-
mi na półrocznej sekwencji po mieście pali 20l też m30b30
-
mi po Krakowie jak sie bardzo oszczędzam M30B30 na sekwencji potrafi zejśc do 15. Zazwyczaj jednak są to okolice 17-19l. Na trasie bardzo oszczędzając da się zejść do 11-11,5. Zazwyczaj jest to jednak ok 12,5-13l. Jadąc ze stałą prędkością 180km/h i więcej spalanie wynosi ok 17-18l/100km
-
Wychodzi więc na to, że b35 pali praktycznie tyle samo co b30 :)
-
E32 mam od niedawna, ale do tej pory ustaliłem że
- miasto ekonomicznie 26 litrów
- trasa bardzo szybko ( 140 i ogień do 220 ) 31 litrów.
-
W mojej pierwszej B35 z sekwencją Miasto zawsze 17 litrów jazda dynamiczna Trasa 14 litrów jazda średnia.
A jak na zwykłym pali powyżej 20 litrów to żadna nowość, Oczywiście wiele z nich ma stary parownik w takiej instalacji sprawny i wydajny parownik jest najważniejszy pewnie masz juz twarde membrany.
-
Z tego co widzę, ma m70.
PS. Jakie to miasto, ze przy dynamicznej jeździe pali Ci 17 ? Mi przy dynamicznej 24-25 litrów, normą jest 20,1.