Witam
Jak w temacie ,,, gdzie znajduje się ten czujnik ??
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.d...54&hg=64&fg=45
Nie wiem co znaczy skrót AUC ale domyślam się ze Automatycna Klimatyzacja
Wersja do druku
Witam
Jak w temacie ,,, gdzie znajduje się ten czujnik ??
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.d...54&hg=64&fg=45
Nie wiem co znaczy skrót AUC ale domyślam się ze Automatycna Klimatyzacja
to chyba raczej czujnik smrodu powinien być po lewej stronie na górze chłodnicy
Ten czujnik jest tak jak kolega napisał z przodu auta. Służy do zamykania obiegu wewnętrznego automatycznie po wykryciu pewnych gazów. Nie jest niezbędny do pracy układu.
ten czujnik wyglada inaczej jak ten na zdjeciu, jest mocowany do oslony wiska w zaleznosci od typu silnika po lewej na gorze lub po prawej w polowie wysokosci chlodnicy. dochadza 4 kable do niego i taka bylszczaca blokada zapiecia kostki.
jakies 4 na 8 cm a grubosci 1,5 cm mocowanie na srubke m5
oprocz tego musisz miec na panelu klimy A w koleczku obok(na tym samym guziiku) przycisku obieg wew.
Dzięki za info,,,,:)
Pytam bo mam problem z kilatyzacją ,,, a właściwie z kompresorem....
Po załączeniu auta włanczam klimatyzacje,,, kompresor zaczyna chodzić i po 3 sekundach się wyłancza i nie daje się włączyć ponownie. No chyba że na nowo auto zapale to zaś 3 sekundy pochodzi albo bezpiecznik wyciągnę.
Gaz w klimatyzacj jest ,,, sprawdziłem chyba wszystkie możliwie czujniki podmieniałem moduł icha oraz panel sterujący ,,,, i nawet miecz dmuchawy.
Wszystko to nie przyniosło żadnych efektów,,, dalej jest jak było.
W dodatku elekto zawory czasem szwankują i zachciewa mu się grzać w kabinie bez potrzeby.
Elektro zawory też podmieniałem ,,, a ich niepoprawne działanie wynika ze sterowania bo one same w sobie są sprawne i szczelne.
Może ktoś ma jeszcze jakieś porady które podzespoły w aucie mają wpłym na wyżej wymienione usterki bo ja już nie mam do tego sił.
Jak takie cyrki się dzieją to trzeba posprawdzać instalację. Zasilania i masy w pierwszej kolejności.
troszke odgrzeje jak włanczacie AUC to wentylator od klimy się wam załancza i np jak macie temp ust na 16st to sprężarka od klimy też zaczyna chodzić??
Sprężarki nie włączy. Poprostu nawiew przejdzie na najwyższy bieg.
Kolego - walczyłem z tym jak kupiłem swoją. Przede wszystkim zrób tak:
- opróżnij instalację
- odłącz rurki od kompresora
- odłącz od osuszacza
- odkręć przy lewej nodze pasażera dywan i zdejmij osłonę z ciemnego czegoś, następnie odkręć przewody od zawora rozprężnego (podłóż szmaty, bo może prysnąć zielone świństwo)
Przy otwartej instalacji:
- kompresorem na sprężone powietrze przedmuchaj wszystkie przewody - powinno teraz wszystko ładnie dać się przedmuchać.
- niech koledzy wypowiedzą się, czy można wydmuchnąć z kompresora olej czy może lepiej zdjąć go i wszystko wylać i przedmuchać. Skontroluj zawartość płynu czy nie ma czegoś podejrzanego.
- wymień zawór rozprężny na nowy - najprawdopodobniej on jest walnięty i nie zawsze się otwiera (lub wcale) - ok 140 zł
- zalej kompresor odpowiednim olejem i odpowiedniej dawce (jeśli był wyczyszczony)
- wymień osuszacz na nowy (to jest część eksploatacyjna) - ok 80 zł
- wszystkie połączenia z oringami powinny mieć nowe oringi - ~10 zł.
- napełnij klimę odpowiednią ilością czynnika i oleju
Po tym musi działać.
Myślę, że kolega przez rok czasu ogarnął temat ;D