-
HELP ME dymienie 740d
od jakiegos czasu zauważyłem że auto strasznie dymi,zmieniłem olej w silniku oraz filtr oleju i paliwa oraz wymieniłem odmę.
Dymi strasznie ale moc ma normalną, na postoju jak dam gazu to kłęby dymu są taki ze widac czarne koła od sadzy na drodze ;/ pod tłumikami ...
aż wstyd jeździć
-
może jakaś diagnoza komputerowa na początek co by na darmo nie rozbierać pól motoru..
-
Może wtryski zalewają hmm !? Ale to by raczej cięzko palił hmm
-
odpala chyba normalnie, jak diesel, komputer nic nie pokazuje...
może ma to jakiś związek z wyciekiem ropy który mam gdzieś z tyłu silnika którego nie moge zlokalizowac ??
-
Zrób test przelewowy wtrysków. Przy przebiegu ponad 250 kkm mają prawo lać. Przynajmniej odrzucisz jedną z hipotez...
-
jak się robi ten test przelewowy ??
-
z tego co czytam to dymienie jest na czarno ,tak więc przyczyna jest gdzieś we wtryskiwaczach albo turbo za mało powietrza
-
dymi strasznie na czarno ale moc ma taką samą lub mi się zdaje,za często nim jeżdżę i się chyba wjeźdźiłem i nie wiem jak było na początku a teraz. Jedno jest pewne,mam nim duży problem i nie wiem jak się do tego zabrac. Jak moge sprawdzić czy turbiny są sprawne i czy w każdym warsztacię zrobią mi test przelewowy na pompowtryski ??
-
Tam nie ma pompowtrysków! Pompowtryski występują w grupie VW i ciężarówkach.
Co mają przelewy do dymienia na czarno???
Nic nie mają!!!
Jedyne słuszne sprawdzenie wtryskiwaczy to na stole w tym przypadku. Liczy się to co leci do cylindra a nie obok.
Jak by był problem ze szczelnością to albo by kiepsko palił z rana przy niskich temp albo by gasł przy mocnym bucie.
Ciśnienie doładowania zobaczysz na kompie i wiele innych ważnych parametrów.
W tym przypadku może być problem ze szczelnością dolotu, przepływomierzami, turbinami.
Jak by lał któryś wtrysk to radził bym tak nie jeździć no chyba że chcesz dziurę w tłoku.
Radził bym odwiedzenie zakładu specjalizującego się w naprawie dieseli. Szybciej zdiagnozują i usuną usterki niż zwykłe zakłady z mechaniką. Czasami wyjdzie taniej niż wymieniać wszystko po kolei i liczyć że się uda.
-
kto w okolicy Elbląga by pomógł mojemu autu ??