-
Klekocze silnik 2.5 TDS
Witam.
Mam problem jest to silnik 2.5 TDS.
W czasie podróży do Niemiec po jakiś 600km a do przejechania jeszcze miałem 300km,
zaczął mi KLEKOTAC silnik ; /// ( kle kle kle ...)
Nie wiem co się dzieje bardzo proszę o pomoc.
Będę bardzo Wdzienczny.
Dziękuje z Góry; )
-
Naprawde ciezko cos wnioskowac, kazdy diesel robi kle, kle, kle :)
-
ale to nie jest normalny klekot; //
nawet nią nie jeżdżę bo boję sie że coś sie rozj,,, do końca ; /
-
To troche wiecej napisz co i kiedy sie dzieje. Klekot na zimnym, ciepłym? rozumiem za na wolnych obrotach?
-
Klekot w dieslu jest objawem złego składu mieszanki paliwo- powietrze. Obawiam się że pompa wtryskowa Ci się kończy....
-
W moim przypadku (3.0d) od kiedy zaczął za głośno chodzić minęło ok 3 miesięcy. Wtryskiwacze są właśnie regenerowane i wrócą przed wyjazdem na wczasy. Może zdążę przed wakacjami napisać jak się sprawuje silnik po tym zabiegu. Jeżeli kolega YBSA ma rację to mój silnik powinien chodzić dużo ciszej.
Biorąc pod uwagę różnice w budowie CR i systemu na pompie wtryskowej to też właśnie podejrzewałbym kończącą się pompę.
Dorzucę też pytanie odnośnie układu na pompie wtryskowej bo takowy ma mój Padre w Seacie. Zauważyłem u niego to co u mnie zanim się rozleciały wtryskiwacze czyli charakterystyczny smród spalin na biegu jałowym, nie mówię, że śmierdzi mocno ale gdy stoi się za autem to jest to wyczuwalne, do tego dochodzi minimalne przykapcanie samo z siebie kolor spalin jasny widoczny w mocnym świetle słonecznym (nadal mowa o biegu jałowym).
Jak napisałem tego typu rzeczy w systemie CR to koniec wtrysków a co z PW? Kończy się tytułowa pompa czy warto wysłać wtryski do zregenerowania? Nie powiem zauważalny w jednym i drugim przypadku niewielki wzrost spalania powiedzmy o około 1l na 100km przy tak samo ciężkiej nodze :)
Jeżeli chodzi o paliwo możemy sobie darować, (jestem w temacie) mam też kilka nowych lub prawie nowych aut i nie ma żadnych problemów.
-
Napisz Napisz będę bardzo wdzięczny.
-
Napisz gdzie klekocze czy do strony rozrządu czy głowica
Napisz czy klekocze zimny czy ciepły ,czy to ustaje jak dodasz gazu i czy np przy zapalaniu na poczatku mocniej .
Cięzko cokolwiek powiedziec jak jest tak mało danych :cool:
-
ELVIS, to lepiej powiedz o wszytkich objawach klekotania i beda odpowiedzi na inne pytania dla potomnych :cool:
-
Wiem, że to może wydawać sie zbyt banalne, ale sprawdzałeś olej w silniku ?
Ja ostatnio roz...walilem miskę uciekł olej i "szklanki" (tak na nie mówie, bo nie wiem jak się to nazywa) i u mnie też klekotało.