To prawda koledzy, z tego co pamiętam popularna beczka prawie zepchneła merca na skraj bankructwa. Auto bezawaryjne i nie było wpływów za części. Chłopaki szybko wyciągnęli wnioski jak bardzo dali tyłka i wystarczy spojżeć na okulara (no tutaj przeholowali w drugą stronę :D).
Sebek Ty wiesz kto jest producentem skrzyni, ja także ale czy wiedza to np nasze żony czy kolesie, którzy kupują nowe auto w salonie? W znakomitej większości nie. Powiedzą Ci ze to BMW. I wraz z samochodem otrzymujesz instrukcję wydrukowaną na zlecenie BMW a tam jak wiemy jest napisane wyraźnie, że olej dożywotni. I tego sie trzymają. Więc to producent wprowadza klientów w błąd. Oczywiście umyślnie. Pisałem do BMW i odpisali mi, że jeśli w aso stwierdzą organoleptycznie, że olej jest czysty i klarowny, wymieniać nie trzeba. Ale pisałem także do ZF podając oznaczenie skrzyni biegów i tam już zupełnie inaczej mi odpowiedzieli. Olej zmienia się wraz z filtrem po około 100 tyś km w zależności od stylu jazdy a następnie po 30-50 tyś km, ponieważ wymieniasz tylko część oleju.
Osobiście mnie to bardzo zabolało bo jestem wielkim miłośnikiem BMW i nie sądziłem, że mogą mieć takie uderzenia poniżej pasa. Rozumiałbym fiata, renault etc gdzie samohody są relatywnie tanie a nie firmy, u których auto najtańsze zaczyna się od prawie 100 tyś zł ( w przybliżeniu oczywiście). Więc chcąc nie chcąc ja już zamówiłem olej i filtr w aso. No i będę wymieniał.
lajba2 napisz dokładniej co się dzieje z Twoim samochodem co padło góra czy dół silnika, czy już przestał wogóle gadać czy kulawo pracuje etc Coś więcej niż to co napisałeś.
PS szukam sam e65 ale coraz częściej się zastanawiam czy warto zamienić poczciwą e38 na to :|