Temp. płynięcia to graniczna wartość dla której olej ma postać płynną, czyli w skrócie temp zamarzania oleju.
Sam pewnie już wiesz, że nie ma takiego parametru jak płynność oleju. Jest lepkość oleju podawana w różnych temperaturach.
Tommo Nie wiem chłopie o co Ci chodzi ? Chcesz na siłe białe wybielić wybielaczem ???
Przeczesz wszystko masz napisane wyżej.
To może przypomnę bo widzę że próbujesz zamącić problem.
Cytat: Tommo teoretycznie tak praktycznie już nie, sprawdź kary poszczególnych oleji , może być płynny i lepki ( syntetyk)
Jaki to olej jest płynny bardziej lub mniej ? W kartach jak sugerujesz tego nie ma. Może potrząsnąć butelką na boki ? :tennis:
Tommo
Chłopie, Przecież napisałem ci już że chodziło mi o temperatutę płynięcia w temp.''-'' (nie możesz tego pojąć ?) jak dziecku...
Na przykład mineralne mają słabą a syntetyki lepszą (niszą)
Ale może być dobrej , Płynnośći w temp.''-" i Lepki w 100*c jak 10w60 Syntetyk, olej olejowi nie równy.
I na tym zakańczam tą jałową dyskusje z Tobą...
tak naprawdę nie rozumiem ludzi wlewających 15w40, lepiej lac 5w50 dlatego że ma lepsza płynność na zimno, a w temp roboczej tworzy grubszy film, właśnie poprzez wyższe ciśnienie oleju, przecież nawet na olejach 5w30 pisze fuel economy itp bo są niskooporowe z racji niższej lepkości = cieńszego filmu = niższego ciśnienia oleju w temp roboczej. Druga sprawa że nawet taki 5w50 to i tak jest olej minerlany, tylko o właściwościach syntetycznego (HC). Właśnie zbliża mi sie wymiana oleju i zalewam Lotos Syntetic Plus 5w40, olej śmiesznie tani a zmieniając co 10 tys nie ma to znaczenia że to hydrokrak, spełnia norme LL-01 więc był badany przez specjalistów BMW i na pewno nie jest to jakieś g... a przepłacać nie ma co
darekbb Czyli Ty też widzisz ten parametr tak jak ja tylko Tommo nie widzi :croc:
Ja nie jestem żadnym znawcą i nawet go nie udaje.
Wyżej wkleiłem link ze Parametrami poszczególnych oleji i tam jest ten parametr co go nie widzisz (temp. płynięcia) (na każdym 5 pozycja)
O ten mi cały czas chodzi że minerały mają kiepską tą wartość i nie polecam ich.
Może nie zrozumieli my się... Zakończmy naszą wymianę zdań w tym temacie bo to chyba nic nie wnosi nowego .