Masz raport z 18 miesiecy diesla w moim podpisie, wejdz w niego i zobacz jak bardzo się myslisz. Kazdy diesel w bmw schodzi poniżej 10l/100 oczywiscie nie w miescie takim jak Kraków Warszawa czy Wrocław
Mysle ze dla wszystkich jasne jest ze nie da sie jednoznacznie porownac spalania poszczegolnych 7mek... aby porownywac wyniki wszyscy zainteresowani musieliby mieszkac w tym samym miescie i jezdzic po tych samych trasach co jest oczywiscie niemozliwe...
Diesle w E38 sa w porownaniu z konkurencyjnymi markami z tego okresu (np. Merc) sa super oszczedne :)
Chcac jezdzic tempem emeryta najnizszym spalaniem wykaze sie 725TDS manual, potem kolejno 730d, 725TDS auto, 740d
Zejscie 740d do okolic 7-8L/100km jest w trasie jak najbardziej mozliwe co zwazajac na wage auta i wielkosc silnika jest i tak super wynikiem :) ale bez przesady z 6L ;) 8 cylindrow trzeba jakos "wykarmic"
Chcac jezdzic dynamicznie najmniej ON pochlonie 730d, potem 725 manual, 725 auto, 740d
A mojemu pozwalam spalic ile chce:)
Dzisiaj mnie pozytywnie zaskoczył. Jechałem 11-tką Bytom - Poznań i spalił 76l gazu na 450km, co daje wynik niecałe 17l/100km.
A tak to różnie, w przedziale 12-20l/100km. Zależy jaki ma dzień i czy spieszy mi się czy nie i jakoś nie mam pomysłu na ekonomiczną jazdę. Czasami jadę spokojnie przez 100km to spali 12l, później gdy już mnie nuda dopadnie to odrobię oszczędności z nawiązką. I prawdę mówiąc, nie bardzo mnie interesuje spalanie. Bardziej istotne jest dla mnie to, że jest:
1. wygodnie
2. bezpiecznie
3. jest prezencja odpowiednia
4. gdy trzeba to zegar zamyka i nie ma czego się bac
5. posiada wszystkie niezbędne gadżety wyposażenia i jeszcze więcej kompletnie zbędnych
Spalanie dla mnie to jest kwestia wtórna i uważam że jak na klasę tych aut, to jest do przyjęcia.
Pozdrawiam
ja mam 3.0 manual w benzynie:) autem jezdze po 200 w miescie i odciecie zaplonu dosyc czesto spotykane(lubie jak ludzie na przystankach zbieraja szczeki z ziemi:D) i mi pali 100zl=100 km:) auto mam od 15 stycznia i zrobilem 3200km:) jak napisal kolega wyzej:) spalanie sie nie liczy.. na stacji sie ze mnie smieja ak codziennie albo co 2 dzien na stacje podjezdzam po 100 lac...:P moze dla tego ze mieszkam 15 metrow od stacji..:D dlatego tak lubi...:D ale jak lubi to niech chleje:P chodzi miodzio:P wygodna na maxa:d no i mruk 8:) cos za cos:) jak ktos chce male spalanie niech kupi a3 1.9tdi i niech mu 6 pali:) nasze auto wazy tyle co e36+5 ludzi takze nie ma co sie ludzic malym spalaniem:) jak depniesz to wychleje:P
Jak ci ktoś wyskoczy jak będziesz jechał 200 to się skończy dzień dziecka ;/ Ja cisnę po 80-90, a jak mi z podporządkowanych wyskakują to muszę walić po heblach ... Już nie mówiąc o dziecku które się może znikąd pojawić...raz taką akcję miałem jak na motorze jechałem, no ale motor jak się depnie to staje w miejscu...
Ehh dzieciaki ...
ku przestrodze.
http://motoryzacja.interia.pl/news/k...ek-bmw,1288449
Tak, tak to e38.
brak mi słów aby opisac jakim jesteś kozakiem jeżdząc z takimi prędkościami po mieście. W tyłku mam to co ty sobie zrobisz, bo pewnie bys zginął uderzając nawet w znak drogowy, ale interesuje mnie życie swoje jak i innych uczestników ruchu, poza tym jak chesz jeździc 200 do zapraszam do niemiec. \
POZA TYM ZBOCZYLIŚMY Z TEMATU
jeszcze apropo śmieszne niskiego spalania PIOTRA_R nadl sadze ze to bzdura. dzisiaj jadąc do pracy wyzerowałem jedno spalanie . jak wsiadłem do auta było -4 na dworze . dystans 8 km pokonałem w około godzinę czasu( poranny szczyt we wrocławiu) spalanie 16,9 litra