Tuczi i podtlenek azotu zapomniałeś dodać:)dobrze ze Takie auta jak e32 mają godne życie i drugą młodość:)
Wersja do druku
Foto relacja nie gorsza od tych serwowanych przez extino :D
Co do samego zabiegu- świetna robota :-)
zastanawia mnie jedna rzecz wydałeś kupę $$ i zaoszczędziłeś na olejach ??
Jak zaoszczędził? Przecież Valvoline to dobre oleje ;)
moim zdaniem LM jest dobrym olejem :) valvoline i motul to olee rozlewane w polsce
Panowie, to nie jest miejsce do dyskusji na temat oleju, dlatego szybko wyjaśnię żeby uciąć off topic.
Dlaczego Valvoline MaxLife? Miałem go już 2 razy. 2 razy zalewałem też LM TopTec 4100, ale teraz będę zalewał tylko Valvoline z 3 powodów:
1. odnoszę SUBIEKTYWNE wrażenie, że LM jest rzadszy i silnik na nim pracował głośniej.
2. LM musiałbym kupić 5L + 3 x 1L co wyjdzie już sporo drożej niż 2 x 4L Valvoline.
3. Uważam, że oba oleje są w podobnej klasie, a "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?"
Poza tym, nie mam ciśnienia żeby chwalić się wokół jaki to "f.h.u.j" drogi olej zalałem do silnika. A ze względu na częste podróże pomiędzy NL a PL, wymiany oleju wychodzą mi mniej więcej 3 na 2 lata, więc to też ma znaczenie ;)
Tuczi a mógłbyś podać na priv namiary na tego człowieka w Lesznie? Chętnie bym też mu odstawił auto na sprawdzenie komputerowo, usunięcie niedomagań silnika etc. :)
Co do Twojego auta - coś pięknego :)
Pozazdrościć takiego v8 !!
:medit:
kolego jakiej firmy i po ile popychacze?
profi roboota zakochałem się w tym aucie
Febi - 41zł/szt
Do wyboru dostałem:
- Ruville 48zł chyba (ale to tylko pakowacz)
- Febi 46zł chyba (to też prawdopodobnie tylko pakowacz)
- INA 41zł
Szczerze mówiąc wybrałem INA (różnicę w kwocie każdy może sobie sam policzyć), ale nie było na stanie kompletu, więc sprzedawca zaproponował Febi w cenie INA no i stąd wzięło się Febi.
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź rónież chyba brzekonam się do febi jeśli Ty nie narzekasz i ja nie będę
jeszcze raz gratki remontu mało kto ożywia starocie a to się chwali
teraz każdy woli zmienić auto na nowe zamiast szanować stare
będę śledził wątek
Był 2010 rok i Zlot w Ślesinie. Wtedy to kupiłem od Siudemy zestaw uszczelek do regeneracji elektrozaworów. Moje były jeszcze sprawne, ale że cena była zachęcająca to wziąłem "na zaś". Zestaw trafił do szuflady... Co jakiś czas kiedy do niej zaglądałem, zdawało się, że zestaw wołał: "jakby coooo to tu jestem, wiesz ;)". W ubiegłym roku moje EZ szlag w końcu trafił, ale że wtedy nie miałem czasu się tym zająć (tuż przed wyjazdem do NL) kupiłem sprawną używkę, a po drodze, w Zgorzelcu, Rafał (BOSS) był uprzejmy mi je wymienić. I w ten sposób miałem już komplet czyli zepsute EZ i zestaw do ich regeneracji. Wszystko musi oczywiście nabrać mocy urzędowej, więc nie spieszyłem się zbytnio z tym... Aż do dzisiaj, a w zasadzie przedwczoraj (ale o tym później).
Pacjent:
http://img716.imageshack.us/img716/1972/3blo.jpg
Po rozebraniu ukazało się dzieło zniszczenia, choć sam stan wnętrza mnie zaskoczył i wskazywał, że w układzie chłodzenia zawsze używano dobrego. Zniszczone były w zasadzie tylko membrany. Gniazda oraz o-ringi były w bdb stanie, ale profilaktycznie je wymieniłem. Jak się później okazało - na swoją zgubę.
http://img22.imageshack.us/img22/604/ydyt.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/2411/2fmf.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/2460/hsz2.jpg
http://img842.imageshack.us/img842/6122/euny.jpg
...a teraz należy się wyjaśnienie dlaczego operacja rozpoczęła się przedwczoraj, a zakończyła dopiero dzisiaj. Otóż okazało się, że przy wymianie o-ringów popsułem to co można popsuć, czyli urwałem drucik w jednej cewce i dzisiaj musiałem dokupić drugiego "pacjenta". Poszło już wzorowo choć jak widać, dzisiaj kupione EZ nie miały już tak lekko i były wewnątrz strasznie zniszczone. Na szczęście wziąłem z nich tylko kosz z cewkami, a reszta poszła z moich wychuchanych. Plusem tej całej sytuacji jest to że EZ kupiłem tanio i w dodatku wraz z pompką wspomagającą obieg, a w mojej mam obłamany jeden króciec, więc będę mógł sobie podmienić. Poskładane i działa. Ave siudema!!! :D
http://img32.imageshack.us/img32/97/686j.jpg
Nice :-) :-) :-)
Fajnie działasz.
Dzięki za fotorelację bo już myślałem że tylko ja tu jestem świrem fotografując wszystko co robię :P
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...9988c31548.jpg
S2.93
...żeby nie było, że nic się nie dzieje :cool:
no i fajnie, chociaż przełożenie typowo na trasy :)
Przełożenie jest takie jak ma w być w 740, tyle że ze znaczkiem "S" z przodu, a więc będę mógł dopisać sobie kolejną pozycję do VINu :)
"S" jak super :)
Nooo, nie powiem tuczi... fajna ta Twoja bryka :-)
no to gratki ;) przy okazji jak sprawdzić jakie przełożenie do jakiego silnika ? od pewnego czasu znam połażenie pewnej 7er na graty i ma szperę w vinie ( jeszcze mostu nie oglądałem ) i tak się zastanawiałem czy nie brać tego bo gosć ewidentnie nie wie co ma ;) auto to 735 manual , ja potrzebuję do 730 iA
Prosze bardzo:
E32 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 735i/il * 3.64 3.64 (M) * * * * * 3.91 (A) 3.91 (A) 4.27 (A) 4.27 (A) 740i/il * * * * * * * 2.93 (A) 750i/il * 3.15 (A) 3.15 (A) 3.15 (A) 3.64 (A) 3.64 (A) 3.64 (A) *
Chociaż widzę, że 3.0 zadnej nie ma.
Kurde, w życiu nie wiedziałem, że w M70 było 3.64??? Nie wydaje mi się. Coś ta tabelka śmierdzi...
no i druga rozpiska:
730 iA from/von 9/88................................................ ...........: 4.10
730 iA Schweiz/Switzerland ..................... .................: 3.64
730 iA Schweiz/Switzerland from 09/89......................: 4.10
730 iA Australia / Japan........................................... .: 4.27
730 i M60............................................ .....................: 3.15
730 il M60............................................ ....................: 3.15
730 iA M60........................................... ...................: 3.23
730 iAL M60........................................... .................: 3.23
735 i................................................. ...........................: 3.45
735 iA................................................ ..........................: 3.45
735 iA von/from.............................................. . ...........: 3.91
735 iA Schweiz/Switzerland from 9/89...........................: 3.91
735 iA Australien/Australia......................... .................: 3.64
735 iA Australia from/von 9/89.....................................: 3.91
735 iA USA / Canada / Japan........................................: 4.27
740 iA................................................ ..........................: 2.93
740 iAL............................................... .........................: 2.93
750 iA................................................ ..........................: 3.15
750 iAL............................................... .........................: 3.15
750 iAL USA / Canada / Japan........................................: 3.64
Wychodzi że maja tak japonce i amerykany
nie chcę tu robic OT ale dzięki , tylko jedno jeszcze , im wyższy num to..... ( bo nie pamietam jak to leciało ;) )
2,93 będzie szybszy jak 3,15, tzn. większa prędkość przy tych samych obrotach, jednocześnie słabsze przyspieszenie.
Fabryczny dyfer 15tys. km temu przeszedł małe spa i będzie później do sprzedania za jakieś rozsądne siano. Wymiana oleju, simmeringów i uszczelki na pewno się przydała i przyszły właściciel będzie miał to (nomen omen) z głowy ;)
EDIT:
Widać to tutaj: http://7er.pl/showthread.php/6597-e3...l=1#post381301
szkoda, że 3,15 sie nie trafiło polepszyłoby się ciut przyspieszenie :)
tylko w zasadzie mając automat i tak pełnego uroku szpery nie uświadczy sie
także czekam na getrag 6-420g :))
Krzysiek, ale ja nie chciałem mieć 3.15. Chciałem mieć ori z 740 i mam. Swapa na 6b nie będzie, bo uwielbiam automat ;)
Od zawsze byłeś zboczony heheh
oj tam ruszył bys sobie kilka razy ze szpery to by Ci przeszła moda na aftomat :)
to jest duży golf a nie duża skoda :)
Ty byś lepiej w końcu wybrał sie do mnie :))
jak odbiore e32 to pomyślimy
Moja Łaciata idzie za tydzień na przełożenie blach przednich, a potem zaczynam szukać ogarniętego blacharza/lakiernika żeby w końcu wyprowadzić to auto na ludzi ;)