mimo wszystko dziekuje wszystkim za rady i opinie :) niestety teraz już nie wiem czy 740d czy 740i :hah:
Wersja do druku
mimo wszystko dziekuje wszystkim za rady i opinie :) niestety teraz już nie wiem czy 740d czy 740i :hah:
chcialem zauwazyc ze ropa kosztuje teraz jakies 30 gr taniej niz pb:) oczywiscie musieli podniesc akcyze. osobiscie uwazam ze przeplywomierz moze pasc tak samo jak w benzynie. sadze ze to jest jakis mit o turbinach, kazdy mowi ze padaja a wymienial ktos??? wtryski??? w benzynie tez sie wymienia. 740d nie ma swiec zaplonowych i kabli wysokiego napiecia :) odpadaja koszty wymiany . aha i najwazniejsze. turbo moze i kosztuje kilka duzych klockow w aso, ale czy ktos tam kupi??
tak jaCytat:
Zamieszczone przez szczurek
tak jaCytat:
a czemu nie kupilem na ebay lub w jakims warsztacie (800 euro) wymiana (oddajesz stara) i dostajesz 6 miesiecy gwarancji plus koszt za wszstawienie + - za calosc 1000 euro
nowa w ASO po rabacie 1400 euro i 24 miesiace gwarancji
oczywiscie ktos powie przeplacilem.. byl czas ze stac mnie bylo na takie przeplacanie.. i po kolejnym "pit stopie" (auto stracilo moc) wymienilem 2 pompy przeplywke i 2 wtryski.. oczywiscie w ASO ;) lacznie przez okres 2 miesiecy wpakowalem 3 tys euro.. i teraz nie wiem czy smiac sie czy plakac... bo mialem tylko 730d ....a teraz mam 740i w ktorym padl sterownik DME i auto jest gdzies w drodze do mnie.. na lawecie ;)
nie poddaje sie i walcze dalej ;) tyle ze na szczescie mam kolegow i niebawem zasiadzie nowy sterownik ;) znaczy uzywany bo ASO fajne mile ale nie czas dzisiaj na naprawy w ASO ;)
moral z tego taki.. wszystko dobre co nie robi problemow..
dla pocieszenia powiem ze na Mercedesie stracilem majatek i tam to dopiero sa problemy ..nie tylko z silnikiem ale i z gnijaca karoseria..
Nikogo nie interesuje ile masz pieniędzy w portfelu. Ja w obu potężnych autach mam dobry gaz i jestem zadowolony. Mój WJ 4,7 chodzi w gazie od przeszło 4 lat i nigdy nie miałem z nim najmniejszego problemu, także nie wmawiaj mi że gaz niszczy silnik. Trochę czasy poszły do przodu, odkąd polonezy jeździły na ruskiej butli. Niestety z faktami nie wygrasz:Cytat:
Zamieszczone przez blitz
1. Gaz, nawet przy założeniu drogiej instalacji, przy tym spalaniu szybko się zwróci.
2. Ciężko kupić dobrego diesla, z nieprzekręconym 5 razy licznikiem.
3. Diesel statystycznie jest bardziej awaryjnym silnikiem, a jego naprawy w przeważającej większości, należą do znacznie droższych.
4. Mniejsza moc i gorsze przyśpieszenie - nikt nie kupuje 4L do emeryckiej jazdy po bułki do sklepu.
5. Rosnące ceny ropy, nie skłaniają do zakupu diesla, z powodów czystko ekonomicznych.
6. Dźwięk ropniaka nie może porównywać się do brzmienia V8, czy V12
7. Wygląd - rzecz gustu
Ktoś pewnie znalazł by znacznie więcej zalet silników benzynowych. Ja jednak uważam że właściciel diesla nie przyzna się do złego wyboru, podobnie jak większość z nas nie powie że jest złym kierowcą. Dlatego proponuję zakończyć tą dyskusję i dać chłopakowi wybór. Tak czy inaczej, wszyscy będziemy cieszyć się z kolejnej 7er, czy to diesla, czy benzyny, czy to 728, czy 750 ;)
dzieki za tą wypowiedz :) kupowałeś beemki z gazem czy zakładałeś sam?
Koniec. Widzę, że nie trafiają prośby o trzymanie się tematu. Jeśli ktoś ma coś wartościowego na temat do dodania, poproszę PW.
Siodemka a miales 740d ze wymieniales turbosprezarke? Jezeli nie to twoja wypowiedz byla zbedna w temacie 740d i awarii.
W 740i również nie ma kabli WN a w dieslu są świece żarowe. Koszt nie mały, trzeba zdjąć kolektor a i padaja nie rzadko. Fakt - diesel odpali i bez nich, ale i do świec jest kolejny sterownik :cool:Cytat:
Widzę, że goście mający 740d maja więcej kasy nawet od mających 750i. I dobrze. Koszty napraw idą w górę :evil: :evil:
Fajn ie wypunktowane ale niestety, nie do końca prawdziwe.Cytat:
Zamieszczone przez ginspirations
ad 1. Co to znaczy - "szybko" ? Rok? półtora? - kwestia subiektywna i tu potencjalny posiadacz musi się zmierzyć z kilkoma ważnymi pytaniami: ile będzie robił rocznie kilometrów? jak bardzo ufa swojemu gazownikowi? To, o czym piszesz, to wariant mega optymistyczny, a nie każdy ma takie szczęście. Świadczy o tym choćby kilka tematów piszących o perypetiach kolegów z instalacjami gazowymi.
ad 2. Tak samo ciężko o diesla jak i benzynę - sprawa bardzo umowna i tak na prawdę na naszym rynku nie mająca większego znaczenia poza indywidualnym odczuciem.
ad 3. Skąd te statystyki? Bo na pewno nie z naszego forum. Zgodzę się, że koszt naprawy diesla jest wysoki, ale jak często się zdarza? 7ka naprawiał swoją 730D, poniósł koszt. Polecam jego auto. Potencjalny nabywca prawdopodobnie do silnika się nie dotknie. Polecam również rozmowę z Michałem_5000 na temat bezawaryjności 740i. Bitek-bitek też ma co nieco do dodania w tej kwestii. Znów kwestia umowna. żadne wiarygodne statystyki poza obiegową opinia i indywidualnymi preferencjami nie stoją.
ad 4. Bardzo subiektywne zdanie. akurat diesel do jazdy emeryckiej nada się bardziej niż benzyna. Zakładając, ze kierowca ma zacięcie do depnięcia, 740D sprosta oczekiwaniom dostarczając mocniejszych wrażeń od silnika benzynowego. I nijak ma się do tego obiektywne porównanie z 740i, które jest teoretycznie szybsze. Konkluzja - tylko subiektywne odczucia.
ad 5. Wróć pkt 1. Jeśli ekonomia zbliżona, to może potrzebujesz więcej miejsca w kufrze? Zbiornik na gaz zajmuje jakąś przestrzeń ładunkową.
ad 6. To żaden argument. Tylko sprawa gustu, a o tym nie dyskutujemy.
ad 7. Jaki wygląd..... To tylko kupa plastiku osłaniająca serce. Ale jak kolega zauważył - sprawa gustu. Jak się temu bliżej przyjrzeć, pozostaje jedno pytanie - co mi się bardziej podoba. A potem pytanie tytułowe - "740D chcę kupić, na co zwrócić uwagę".
Powyższym tekstem chciałem zwrócić uwagę na banalny fakt - skoro ktoś pyta o 740D to zastanawia się nad tym, czego przypilnować, żeby po kilku dniach fascynacji nie zbudzić się z przysłowiową ręką. Proszę rozmówców o zaniechanie prób przekonania do "swojej jedynie słusznej linii". Piszmy na temat i szanujmy wybory innych użytkowników.
W koncu konkretna rzeczowa wypowiedz. Wiec tak jadac kupowac diesla pomijajac blachare i dzialajace wyposazenie no bo to w kazdym aucie sie tak samo sprawdza.Trzeba kupic dobre serduszko. Po pierwsze odpalanie na zimno jak i na cieplo (V8 troche dluzej kreci niz mniejsze diesle wiec tym nie nalezy sie przejmowac), po odpaleniu ma chodzic odrazu rowno w przeciwnym razie zawieszaja sie wtryski, po zagrzaniu obroty powinny byc na poziomie ok 500 na minute. Przy pelnym gazie ma nie puszczac grama jakiegokolwiek dyma, nic, zero (wiekszosc uwaza ze diesel musi kopcic- bzdura). Turbosprezarki powinny szumiec przy pelnym oporze nie swiszczec czy popiskiwac. Jak juz kupisz taki egzemplarz wymieniasz 2 filtry powietrza ok 120zl sztuka, filtr paliwa , oleje i cieszysz sie jazda. Pamietaj zeby lac dobry olej tylko pelny syntetyk, nigdy nie wciskac mocniej gazu dopoki olej nie osiagnie przynajmniej 70 stopni, a po kazdej jezdzie dac mu chwile na zwolnienie obrotow turbin i lekkie wystudzenie aby olej sie nie spalil. Najlepiej olej zmieniac co 10 tys. Tankowac na zaufanej stacji. Zwroc takze uwage przy kupnie na kolo pasowe gdyz kosztuje ponad 1500zl a jego zywotnosc to okolo 250tys km. Przy takiej eksploatacji w zadnym aucie nigdy nic sie u mnie nie stalo. Nie wiem jak wyglada koszt i wymiana swiec bo nie mam z tym problemow auto zawsze bez problemow odpalalo. Przeplywki kosztuja grosze. A zmienialem jeszcze uszczelki pod miska olejowa koszt uszczelek w ASO niecale 500 zlotych. Przed kupnem pojezdzilem troche kolegi benzyna 4,4 i spodziewalem sie mocniejszych wrazen, choc i tak w miare dobrze mi sie jezdzilo ale postanowilem przejechac sie takze dieslem z mysla o zrobieniu w nim programu. Auto sprawialo wrazenie duzo bardziej dynamicznego od Pb, zwlaszcza na polskich drogach gdzie wyprzedza sie po jednym aucie i korzysta z waskiego zakresu predkosci obrotowych, wlasnie tu diesel mial najwieksza przewage wg mnie. Nie nastawialem sie specjalnie na spalanie na poczatku ciezko mi bylo zaprzyjaznic sie ze skrzynia ale z czasem doszlismy do porozumienia i wtedy spalanie zaczelo mnie zaskakiwac, czesto jezdze trase wroclaw-poznan i nigdy mnie nie kosztowala wiecej jak 150zl w obie strony, a jezdze dynamicznie, na autostradzie do krakowa tempomat na 180 spalanie 10. Wiec spalanie w trasie tego auta jest jego ogromna zaleta, w miescie no niestety spala wiecej nawet do 13 litrow. Ogolnie z czystym sumieniem polecam Ci ten silnik bo nigdy nie musialem zagladac pod maske. W serii moze mu czasem troche brakuje mocy na wyzszych obrotach ale mysle ze po programie robilby naprawde robote i wtedy nie widzialbym innego silnika. Wazne zeby trafic dobry egzemplarz czy w dieslu czy benzynie a wtedy bedziesz zadowolony pewnie i z jednego i z drugiego. Pozdrawiam