uważam dokładnie tak samo ;)
powinni umieć przyznać się do błędu ,tymbardziej że chodzi o flagowe silniki tamtych lat a nie o rzędówki małolitrażowe :)
Wersja do druku
znacie kogoś komu przy 100tys stukają??? chyba ze nigdy nie wymieniał oleju to możliwe.. widział ktoś w ogule e38 z takim przebiegiem... wietrzna to jest ospa a nie rozrząd w e38.. wystarczy zadzwonić do aso i się zapytać co ile sie zmienia rozrząd i skończy się jałowa dyskusja
Mati masz rację...ale tak naprawdę porównując jeszcze starsze typy silników, były one mniej ingerencyjne...tak wymiana rozrządu spoko norma...ale co z tymi vanosami...vanosy w m62 są vanosami, które nie podlegają naprawie, brak jest tak naprawdę zestawów naprawczych...i wymienia się je jako element rozrządu...czy nie tak?Fakt faktem trochę kosztują, a jeśli sprawdzać i porównując koszt wymiany "rozrządu" o którym pisałeś w dwoch podobnych silnikach 4.4 tylko bez i z vanosami to ustalisz ogromną różnicę...Lepiej zadzwonić do ASO i sprawdzić...Ktoś powie, no tak za zmienną fazę trzeba płacić...hmm...ale dla mnie bezawyjność to pierwsza strona medalu...
coś mi sie wydaje że w n63 już zrezygnowano z wanosów i valvetronika ,
...moim zdaniem najbardziej udana jednostka to 5.4 montowana w 7 oraz 8...piękne brzmienie, prosty silnik...oby tylko nie przegrzać....
Shotgun masz racje m62tu jest droższe w obsłudze , ale to nie tak ze zrobisz 200 tys i ci się łańcuch urwie albo vanos chrupnie na amen bo dojeżdżają więcej wiele te motory bez wymiany.. m62 prostszy tańszy ok... ale sprawny vanos to fajna sprawa z momentem obrotowym i oszczędność paliwa na plus... problem polega w stereotypach jakie krążą po forach ze to bezobsługowy motor ze vanosy wietrzne ze alusilu nie można honować , ze jak łańcuch to nic nie trzeba robić.... potem sie ludziska naczytają i myślą ze to jakis albo szrot albo mega wypas.. prawda jest taka ze jak się dba to każdy silnik jest dobry..
Właśnie dlatego będę wymieniać u siebie vanosiki...na wiosnę...
Właśnie nie wiem i mam zgyz...natomiast myślę, że do wiosny ktoś zajmie się naprawą vanosów zestawem naprawczym i zobaczymy jak to wyjdzie...Zdecydowałem się wziąć pożyczkę i to zrobię...tak czy tak.....
Ja sobie cierpliwie poczekam na zestaw naprawczy z Beisan Systems.
Na forum są już 3 przykłady, że ich zestaw działa. Nie ma go jeszcze w sprzedaży, ale w grudniu obiecywali, że będzie za 2 miesiące -- czyli w połowie lutego.
VANOSów używek -- ani tym bardziej nówek za (było: ponad 5000 zł) 1624,02 zł/szt. (bez rabatu) -- nie kupię, póki będzie nadzieja na ten zestaw.