A może masz problem z turbiną ?
Wersja do druku
A może masz problem z turbiną ?
Sorry ,ale ten temat diesla to nie moja bajka i moja wiedza tak daleko nie sięga. Pisz do @HTN. On powinien Ci pomóc.
Masa powietrza jest wyższa bo najprawdopodobniej masz zamknięty EGR
Cursor dobrze napisał, to samo przyszło mi do głowy czytając poprzednią stronę. Zawór EGR się nie otwiera. Możliwe przyczyny:
- uszkodzony zawór EGR
- niepodłączony/ uszkodzony wężyk podciśnieniowy sterujący zaworem
- uszkodzony przetwornik ciśnienia sterujący zaworem (znajduje się pod kolektorem dolotowym)
- mechanicznie zaślepiony dolot spalin do EGR (są specjalne podkładki montowane przy kolektorze wydechowym, ale o tym byś chyba wiedział).
Tak sam zaslepilem egr. Po tym zabiegu auto znacznie mniej dymi. A egr jest wyłączony w mapie.
Czyli przyczyn dymienia szukać bardziej przy turbo? W sumie dym sie zaczyna jak załącza sie turbo powyżej 2000rpm
A czy oprócz wyłączenia EGR w sterowniku silnika, były przeprowadzane też jakieś inne zmiany (chiptuning)? Może masz kiepsko program napisany. Albo to wina wtryskiwaczy. Turbosprężarka dawałaby o sobie znać raczej w drugą stronę (przepływałoby mniej powietrza niż DDE by chciał, u Ciebie jest odwrotnie).
Tak był delikatny tuning zrobiony chłopaki wiedza co robią maja hamownie itp. Na poprzednim silniku nie było problemu. Moze w warsztacie tym co silnik wymieniali coś z mapa grzebali. Podjade do tych co robili dpfa i chipa i powiem zeby wygrali fabryczna mapę i zobaczymy. Albo ogólnie zeby zetknęli czy to jest ta sama mapa co wygrali.
Dzieki
Wtryski sie poprawiły teraz najgorszy jest -1.5 reszta max +-0.5.
Możesz jeszcze spróbować skontaktować się z użytkownikiem Zbichu. Do diagnozy na pewno będą potrzebne logi programem Testo (działa na zwykłym kabelku do INPY), z przyspieszenia na 3 biegu od niskich obrotów silnika (ok. 1400) do zmiany biegu na 4. Wtryskiwacze masz przełożone ze starego silnika? Ponumerowali je przy wyjmowaniu i włożyli w takiej samej kolejności? Może kody IMA nie są poprawnie wpisane w sterowniku.