No to jak miałeś termostat na 105 stopni to nie dziwota ,że ten motor gotowało.
Wersja do druku
No to jak miałeś termostat na 105 stopni to nie dziwota ,że ten motor gotowało.
To po kiego h.ja ktoś tak robił? na życzenie sobie zabić silnik ??? totalna głupota tym bardziej że nie ma szans zmienić go bez przeróbki na szybkozłączkę.... Chyba że jest zmieniony motor ??? to wszystko zaczyna mnie powoli wku.wiać sory za ostry język ale jest sobota wieczorem a jak na budolańca przystało rypnąłem sobie we szyjkę troszku
hm, czy motor jest poliftowy to sprawdzisz patrzac na oslone kanalu wodnego miedzy glowicami jak sa zdjete
jesli jest tam zawor odprowadzajacy plyn to jest polift z termostatem 105
jesli go nie ma to jest przedlift
gdyby byl silnik polift w przedlifcie to ten zawor musialbybyc zaslepiony
moze tylko termostat ktos zly wladowal, ale to dziwne :)
w polifcie termostat jest 105, ale ma grzalke ktora kontroluje temerature otwarcia wiec moze sie otworzyc i przy 90sciu jesli komp tak chce
W termostacie najważniejsze są jego wymiary. Temp. otwarcia mozesz dobrac sobie indywidualnie do potrzeb czyli:
Jeśli będziesz używał silnika w sporcie zakładasz termostat z niską temp. otwacia
Jeśli bedziesz używał silnika wyłącznie w cyklu miejskim zakładasz termostat z wysoką temp. otwacia
Jeśli chcesz używać silnika do wszystkiego zakładasz pośrednią temp. otwarcia pamiętając o starym indiańskim powiedzeniu (jeśli coś jest do wszystkiego to jest do ..)
Tu na przeciw wyszły termostaty sterowane elektroniczne.
Pamiętając jednak o wadach silników V12 ja bym zastosował termostat z niską temp. otwarcia tak żeby temp plynu nie przekroczyla 92 stopnie.
Biorąc więc pod uwagę silnik nad którym pracujemy i wielkość układu chlodzenia termostat powinien mieć temp. otwarcia okolo 84 - 87 stopni.
Efektem bedzie troszkę wieksze spalanie niż w przypadku temp. wyzszej ale za to zywotność silnika wzrośnie znacząco nie wspominając o głowicach.
Wybór jednak zawsze nalezy do właściciela.
dzwoniłem do mechanika , i mechanik sugeruje czy aby najlepiej nie było by wogóle wyjąć termostatu ?
on mówi że wkońcu nie wie jaki tam ma być , i że na 100% ten silnik to jakaś hybryda z dwóch silników . jutro do niego podjade , i porobie jakieś zdjecia i wrzucę na forum jak sie uda to może wy mi pomorzecie rozstrzygnać ostatecznie co to za silnik , mechanik twierdzi żę całkiem możliwe że dół silnika jest m70 a góra wrzucona z m73 przed liftem i termostat wraz z wentylatorem kilmy z polifta , bo wentylator w przed fl powinien miec 4 piny a mój ma 3 i wtyczki nie ma tylko kable pozagniatane w szybkozłaczki.
poszukałem troche na internecie i jedni pisza że termostat musi być a inni że bez termostatu to je przesrane jak na kwiotki mróz.
mam nadzieje że jutro ostatecznie uporamy sie co zrobić z tym termostatem , nie ukrywam że kończy mi sie już $$ i wolałbym go wybebeszyć niż płacić 400zł ;-( poradzcie co robić bo nie wiem czy mogę ufać mu na 100% , wole iśc do niego z jakąś wiedza juz żeby widzial żę się znam na autach i nie jestem w ciemie bity
wentylator z polifta na pewno nie masz jest on sterowany z dme silnika i nie ma prawa działać w starym alalogowym układzie to ze masz trzy piny nic nie znaczy takie również były polift ma 3 piny w tym jeden cienki przewód sterujący .Co do termostatu musi być jak w książce napisali jazda na ciąglę niedogrzanym silniku jest też szkodliwa dla silnika po drugie auto więcej pali nawet w okolicach 2-3 litrów na 100km
Lepiej niedogrzany 5*do10* niż przegrzany to oczywiste, ale zakładając ze cyrkulacja płynu będzie prawidłowa nawet na dużym obiegu w co wątpię bez tego termostatu to on będzie miał biedę się do 60* zagrzać a to już jest bardzo niekorzystne dla silnika. Termostat musi być.
Powrzucaj zdjęcia tego silnika to może będzie wiadomo co tam jest na modzone.
Piotrek, przeciez ci napisalem jaki masz termostat kupic
nawet podalem linka, on jest tanszy niz ten co znalazles
na bank bedzie pasowal, bo przedliftowy mozna zlaozyc i do polifta i tez bedzie dzialal
i nawet ludzie tak robia, zeby miec nizsza temperature
wiec kupuj taki jak napisalem, bez grzalki przedlift
i zobacz na ta oslone kanalu wodnego miedzy glowicami, czy z 1 strony jest taki zawor, kranik
jak nie ma to masz przedlifta na pewno
http://www.realoem.com/bmw/enUS/show...diagId=11_1239
nr 1
watpie zeby komus sie chcialo robic taka hybryde z m70, to tez sporo kosztuje
masz na pewno m73 przedlift tylko ktos sie z termostatem pomylil i tyle
Tak jak pisze Franco a przerobić króćce na ten termo to raczej nie jest żaden problem.
Nie ma szans żeby blok był M70 a góra M73