Tommo teoretycznie tak praktycznie już nie, sprawdź kary poszczególnych oleji , może być płynny i lepki ( syntetyk)
Przecież mówimy o ciśnieniu na ciepłym to co za różnica czy jest 5W, czy 20W. Te liczby odzwierciedlają parametry na zimnym.
Chłopaki pamiętajcie, że lepkość i gęstość to dwa różne parametry oleju, ale oba mają wpływ na ciśnienie. Ciecz może być gęsta i w ogóle nie lepka.
Jak i odwrotnie ''wodnista'' i lepka jak w niektórych syntetykach.
To nie zmienia faktu że bym nie zalał takiego gęstego oleju i jeździł bym na nim cały rok.
Tu chodzi o olej do jazdy... A autorowi tematu odradził bym dalsze zmiany oleji na inne, bo tu raczej nie w tym problem...
MAGIELBMW740D Tak jak pisałem wyżej zmień filtr jeszcze raz na nowy (markowy)
Zmierzył ciśnienie ,ale nie po łebkach tylko solidnie ,niech gość troszkę poczeka,czy nie ma chwilowych spadków ciśnienia...
Tommo Karta charakterystyki oleju, tam masz wszystko jak na tacy podane.
Problem że szukam i nie widzę takiego parametru
Przykładowa charakterystyka oleju Mobil 1 0W40
Mobil 1 ESP 0W-40
Lepkość kin., ASTM D 445
cSt w temp. 40ÂşC 73
cSt w temp. 100ÂşC 13.2
Popiół siarczanowy, w%, ASTM D 874 0.8
Fosfor 0.08
Temp. zapłonu, °C, ASTM D 92 234
Gęstość w 15°C, kg/l, ASTM D 4052 0.845
Całkowita liczba zasadowa (TBN) ASTM D 2896 7.8
MRV w temp -30ÂşC 26400
Wskaźnik lepkości 176
Lepkość HTHS, mPaâ˘s w temp. 150ÂşC, ASTM D 4683 3.76
Sorry ale ja tam nigdzie nie widzę wskaźnika płynności.
Dalej podtrzymuję swoją wypowiedź, że płynność wynika wprost z lepkości oleju.
I teraz jakbyś do tego dorzucił parametry Mobila mineralnego, na przykład Delvac 15W-40.
Lepkość i gęstość większa, zatem ciśnienie w tej samej temperaturze w tych samych warunkach większe.
Oczywiście olej olejowi nie równy i można znaleźć jeszcze bardziej lepki i gęsty minerał i wtedy ciśnienie wzrośnie jeszcze bardziej.
Jeżeli chodzi o zastosowanie oleju mineralnego, jeżeli jest dobry i częściej wymieniany można go lać do każdego silnika, patrz instrukcja obsługi chociażby wyżej wymienionego e38.
Nie wiem czy wiecie, ale silnik MB OM602, ma te same szklanki hydrauliczne co M60 i masa innych nowożytnych silników, a fabrycznie wychodził z olejami mineralnymi 20W40, a to jeszcze jest silnik diesla.
Oczywiście nie uważam, że oleje mineralne są lepsze od syntetycznych, szczególnie w naszym klimacie, ale jeżeli kolega nie chce rozbierać silnika i szukać przyczyny to pozostaje mu utrzymać sensowne ciśnienie innymi metodami. Jednakże nadal uważam, że problem nie tkwi w niczym poważnym, trzeba rozbierać i czyścić.
Sam jeżdżę we wszystkich autach na syntetycznych olejach Valvoline.
Tylko pytanie podstawowe czy ten minerał przy <100 stopniach będzie miał wyższe ciśnienie od syntetyka? Śmiem twierdzić, że nie.
Nie wiem coś to wkleił bo po tych hieroglifach trzeba się domyślać ?
NIE Wskaźnik Płynności TYLKO Temperatura Płynięcia...!
Przykładowe karty były już wklejane w tym temacie , ale proszę http://www.autocentrum.pl/forum/olej...ych-391393281/
Tommo Jaśniej...
Mi chodzi o olej żeby był Płynny w temp.- , i lepki w temp.100*c
Porównuj;
Płynność temp. -
Wskaźnik lepkość
Lepkość 100*c
Minerał będzię miał wysoką lepkość (ogólną) ale niestety niską w 100*c. A jak tam będzie niska to i ciśnienie leci...
Gęstości w 15*c syntetyki mają podobne, minerały nie biorę pod uwagę bo w zimie też trzeba jeździć a temp.płynięcia mają słabe.
Przeczytaj cały temat o co chodzi i dlaczego autor tego tematu zalał 10w60 shell....
ale głupoty wypisujecie, do niedawna były przepychanki syntetyk vs. półsyntetyk, a teraz mineralny...
smaru od przegubów napchajcie - będzie jeszcze ciszej....