-
Moj silnik jest sprawny więc raczej też zamówie e20 ale jaka jest różnica pomiędzy e20 a e30 czy bardziej lepiej by było gdybym kupił e30?
Edit.
skontaktowałem się ze sprzedawcą nulon z australii no i on mi powiedział że spokojnie mogę lać e30 i mam spokój na rok, razem będzie to kosztowało 34 dolary australijskie plus 18 dolarów za przesyłkę lotnicza więc razem wyjdzie jakieś 54 dolary australijskie co na funty szterlingi wychodzi 27 funtów, także zamawiam sobie.
tylko jeden podstawowy problem mam teraz gdyż zajrzałem na sor australijskie i tam jest napisane że dużo użytkowników podaje wątpliwość stosowanie tego preparatu i mówi że producent preparatu dupont amerykański zaprzestał produkcji tego preparatu ze względu na to że preparat nulon zatykał małe dziurki przez które ma przepływać swobodnie olej.
ale ty stosujesz ten null on więc chyba jest okej prawda?
Edit
http://www.vwwatercooled.com.au/foru...ves-89729.html
Po przeczytaniu tego artykułu zaleje jednak militec1.
-
Właśnie militec, który zupełnie nie działa spowodował wycofanie z rynku polskiego Nulon. Z zatykaniem filtrów, to wg mnie jedna wielka ściema. Stosowałem Nulon, i to ten gęstszy, w kilku różnych autach: F126P, Mercedes 240D, VW Passat 1,3 B, Ford Sierra, Merc 190D, BMW 320, BMW 525, BMW735, a teraz w swoim i we wszystkich przypadkach zanotowałem duży przyrost mocy, zmniejszenie zużycia paliwa, zrównoważenie sprężania w cylindrach, a w przypadku MF i VW (powrót z DE bez ciśnienia oleju, stojąca pompa olejowa) efekty nazwałbym nawet spektakularnymi.
Co do zatykania... Czy Ceramizer nie zatyka filtrów ? Pewnie nikt tego nie badał, ale jego skład sugeruje wypełnianie rys i szczelin, a więc i otworków w filtrach ;-)
Nulon działa inaczej. Jego cząsteczki są na tyle małe, żeby przedostać się wraz z cząstkami oleju przez otwory filtra i nie wypełnia rys, ani nie szpachluje ubytków. Po prostu zmniejsza tarcie między ruchomymi elementami, tym samym powodując wolniejsze zużycie wszystkich elementów ruchomych.
Ja ten preparat sprawdziłem i z pełną odpowiedzialnością, POLECAM.
Nulon z Europy został wycofany głównie przez naciski "zielonych", którzy twierdzili, że teflon ze zużytego oleju będzie zagrożeniem dla środowiska.
Jakoś w Australii, ani w Indiach, gdzie jest powszechnie stosowany zarówno w użytku cywilnym, jak i w sporcie motorowym, nikt nie notuje przypadków zatykania filtrów.
Myślę, że powinieneś zamówić jedno opakowanie i jeśli nie zauważysz efektu, zjem swój filtr powietrza ;-)
A na MILITEC, szkoda kasy. Poza zmianą zapachu oleju, nic nie robi.
-
na nie jestem przekonany do tego że miliczek nie działa ze względu na to że mój brat dodał dwie uncje do mostu przedniego w jeepie i most przestał mu huczeć. Do lał militec do silnika i silinik sie wyciszyl.
Tylko on zalal militec na UK w takiej podłużnej bialej butelce. Nie wiem czy będzie różnica cxy nie ale jutro zmieniam olej i wleje na razie militec1.
-
Twoja wola ;-) Ja go lałem kilka razy i nie zauważyłem różnicy, poza smrodem, jak olej się nagrzał.
-
Hej mcdziubek a co się dzieje że chcesz stosować taki środek tak pytam z ciekawości?
-
Nic sie nie dzieje ale chyba nie zaszkodzi. Ponoc milutek poprawia prace silnika ale nie zawiera teflonu
-
A co zawiera ? Bo środki ulepszające olej już masz zawarte w oleju, więc po co je dokładać ? Czemu wszyscy się tak boją teflonu ? Wyrzućcie z domu patelnie i garnki, bo jeszcze sobie zaszkodzicie, hahaha.
-
Ja chyba nic nie doleje bo wlasnie zalalem swiezym Valvoline SynPower 5w30 i silnik ucichł. Wspaniale chodzi.
-
a wcześniej jaki miałeś olej? bo ja mam teraz maxlife i zastanawiam sięnad synpower mst
-
Wcześniej Fuchs Titan Gt1 pro c3 5w30 miałem.
Teraz SynPower 5w30 Valvoline i olej w specyfikacji API SL czyli ideolo dla beny.
Dwa inne oleje wydają sie byc lepsze - Millers API SM oraz najdroższy Amsoil API SN. Ale dla naszych silników spec API SJ juz jest super.
Nastepnym razem leje Amsoil.