Widzę ilu ludzi tyle opinii.. chyba faktycznie podjadę do mechaników bmw i ich zapytam. Oni powinni dać jednoznaczną odpowiedź.
Wersja do druku
Widzę ilu ludzi tyle opinii.. chyba faktycznie podjadę do mechaników bmw i ich zapytam. Oni powinni dać jednoznaczną odpowiedź.
juz dostales odpowiedz
Jaką? Jedni twierdzą że jest a drudzy że nie. Choć wg tych rysunków i tabel wynika że nie ma.
Nie na realOEM, kłamią i nie piszą, że w M73N jest vanos, żeby nas zmylić:D.
Powtarzam jeszcze raz, że w vanosie jest inny wałek i mysi posiadać system sterowania w okolicy napędu wałków rozrządu, czego w m73 i m73n nie ma!!!!!
:doh: Co za temat.
Po pierwsze to nie mówmy o osiągach w autach które mają ponad 12 lat, bo może to znacząco odbiegać od danych producenta. Po drugie to się nie uważajcie za jakichś rajdowców którzy rozróżnia czy auto jedzie sekundę do setki wolniej czy szybciej. Po co to komu? Zarabiacie na ściganiu się że jest wam to potrzebne? NIE. Więc po co dywagacje co szybciej pojedzie.
Wracając do tematu. Koszty utrzymania zależne będą w obu wariantach od stanu auta. Nie można powiedzieć że V12 będzie droższy od V8. Na jakiej podstawie? Statystyk awarii? To że jest o 4 świece więcej w V12 nie jest chyba decydującym kryterium. A że w V12 są drogie uszczelki pod katalizatory nie powinno odstraszać bo w V8 też by się znalazło jakieś elementy których wymiana daje po kieszeni. Spalanie patrząc na dane producenta jest prawie identyczne. Litr mniej na korzyść V8 w średnim spalaniu to nie jest chyba jakaś znacząca różnica. I tak nie można mówić tutaj o ekonomi.
Stronniczość użytkowników obu jednostek tym bardziej nie jest na miejscu. Ja mimo że jestem użytkownikiem V12 nie będę jakoś na siłę zachwalać tej jednostki. Bo i po co. Nie mam z tego żadnych korzyści. Decyzja o wyborze auta powinna być indywidualnym wyborem podpartym doświadczeniem innych, a nie podjętych za innych.
Wg mnie jedyne przesłanki jakie mogą przemawiać za zakupem danej jednostki to:
dla V8
- niższe koszty ubezpieczenia z racji mniejszej pojemności,
- większa możliwość uzyskania informacji na temat ewentualnych problemów z racji większej popularności tego silnika w naszym kraju,
dla V12
- lepsze wyposażenie podstawowe i ogólnie często lepiej wyposażona,
- dla zainteresowanych tematem seryjnie więcej drewna i wykończeń skórzanych,
- można trafić lepiej zachowany egzemplarz,
Co do dźwięku się nie wypowiem bo to jest każdego subiektywna ocena. Każdy silnik brzmi inaczej więc nie można ich porównać.
W pierwszych postach bawaria82 napisał że nie bardzo interesują go koszta. To weź V12 będziesz miał flagowy model 7 zapewne z niezłym wypasem. Jak trafisz na zadbany egzemplarz to na pewno nie pożałujesz. A jak masz jakieś dziwne aspiracje rajdowe to weź 740 w manualu i męcz się ze zmianą biegów. Czego byś nie wybrał E38 da Ci na pewno dużo radości.
Supermen, zrobiłeś ...Super-podsumowanie :-)
Zgadzam się z Tobą.
koszty ubezpieczenia są powyzej 2,5l takie same niezaleznie od pojemnosci. Co do spalania to ten 1l wiecej niz 740 w praktyce średnio sie sprawdza :P
Sam przymierzam się do zakupi E38 750i V12 mam fajna sztukę na oku w Radomiu :)
To baprawde kotlet mocno po terminie waznosci :)
Ale fajnie ze masz na oku ladna sztuke :)
Pzdr.