Zamieszczone przez
Domel
W moim przypadku miałem dokładnie takie same objawy z dymieniem zbierałem sie do wymiany uszczelniaczy zaworowych lecz trafiłem do kolegi który miał to robić i przed wymianą chciał sprawdzić czy to uszczelniacze. Wprowadził kamere termowizyjną i z jego doświadczenia na zaworach nie ma dużych śladów oleju i wyglądały normalnie. jego myślenie poszło w kierunku oleju. zaobserwował ze w skrzyni korbowej jest duże cisnienie. wlał preparat do czyszczenia silnika na wolnych obrotach zlał olej wlał nowy mobil 5w50 i dolał jeszcze czegoś do czyszczenia. po 1000 km sie okaze czy pomogło jakies odmy kanały olejowe mogły być zabite. auto z Niemiec sprowadzane karteczkę miało ze jeździło na szelu 5w30 który nie nadaje sie do tego silnika z doświadczenia kolegi. zrobiłem dopiero 400 km i efekty już zauważyłem. jeszcze jakies pozostałości mogą byc w silniku osadu i w układzie wydechowym które muszą sie przedmuchać. mam nadzieje ze to ta przyczyna. Moze komuś sie przyda ta informacja w diagnozie. Dodam ze auto ma oryginalny przebieg 125 tys.