Zamiast srodkowych wspawales rury?
Wersja do druku
Nie ja - poprzedni właściciel. Ja wrzuce z powrotem środkowe (mam już kupione z zestawu Hamanna) w przyszłym tygodniu bo za głośno jest
Nagraj coś "na powietrzu".Będzie bardziej naturalne.
Bulgot bulgotem, mnie zawsze fascynował dźwięk AMG albo Quattroporte. A przecież to też cywilizowane konstrukcje V8. Takie AMG jak przejeżdża na fullu to się ziemia trzęsie! Takie coś mieć w e38.. marzenie.
No to fakt - ja mieszkam w DE - AMG to jak psów i baardzo często słyszę :) :) fakt to też piękny dźwięk
Nikt nic już nie rzeźbi w temacie ? Bo ja w połowie prac jestem:
https://www.youtube.com/watch?v=slMJleYu1Xg
pięknie gada ;)
Fajnie slychac. Ale nie ma bata ze w srodku jest cicho :)
Pzdr
o mamo ! orgazm, idę po piwo :onthego:
dzięki,
@pokolacji - no nie jest ;p a na tylnej kanapie podobno już w ogóle :D tzn podczas ruszania jest głośno ale jak już się jedzie to się nauczyłem jechać cicho ;) w sensie podczas normalnej jazdy po mieście bo jak się depnie to nie da się rozmawiać w środku ;p
P.S.
Przy 5000RPM na ciasnym parkingu podziemnym włączają się alarmy w autach ;)
P.P.S
Ale bez problemu w nocy mogę przejechać tak żeby ludzie mnie nie wyklinali ;)
U siebie mam zrobione tylko koncowe wydechy i o ile na miescie jest fajnie to w trasie w okreslonym przedziale obrotow jest jak dla mnie za glosno troche. Ale juz sie przyzwyczailem i mnie to tak nie denerwuje :)
Pzdr
Mam wywalone ori koncowe tlumiki a w ich miejsce mam robione na zamowienie z kwasu. Tylko tyle. Mialem plan robic dalej ale efekty dzwiekowe w srodku moglyby przyprawic o bol glowy wiec zrezygnowalem.
Pzdr
a jakiej firmy? masz jakieś nagranie?
Tlumiki robione w firmie proex. Nie polecam swoja droga tej firmy :)
Filmiku nie mam.
Pzdr
rozumiem, ja chcę wyciąć środkowy i zrobić w tym miejscu X-pipe a końcowy dać Magnaflow #14468, cena 730zł z przesyłką.
https://www.youtube.com/watch?v=H-97KHs0hhc
i zastanawiam się czy warto czy lepiej poszukać nierdzewki tańszej firmy :P
Ja dalem kwasowke alr firma w jakiej je robilem to nic dobrego. Bylo troche przerabiania zeby je wpasowac a tego typow zabiegow nie lubie...
Wczesniej kombinowalem z x-pipe. Wywalanie katow itd. Ale zawsze bylo za glosno. Koles ma calkowity przelot to jak za nim jechalem i przycisnal to ogien normalnie z rur mu lecial :) a lusterko wsteczne wpada w taki rezonans ze nic w nim nie widac.
U mnie teraz musze przekroczyc 110km/h i dzwiek jest wtedy oki. Ale ja jade 90km/h to jest takie buczenie niefajne.
Koncowek nie wywalalem przed zderzak wiec nic nie widac a ja sie autko rozgrzeje to gada dosyc fajnie.
Nie tak fajnie jak u autora tematu ale za duzo jezdze zeby sobie zrobic taki sound.
Pozdro.
Witam zrobił ktos tak ze wywalone katalizatory (wstawione rurki) później x-pipa i zakończone to org. końcowymi ???. nie che za głośno tylko delikatnie podnieść dźwięk
Witam, borykam się troche z tymi wydechami i postanowiłem sie poradzić .
Historia doświadczeń:
1. E38 740iA puste puszki kata reszta seria. Naciąłem od dołu rury za sondami --> wioska, gnój i buczenie, generalnie pomyłka więc zaspawałem.
2. E38 730 manual ten sam wydech co wyżej wiec puste puszki kata. Wyciąłem końcowe po 20cm przed samymi tłumikami --> Dzwięk poezja, sporo głośniej ale znośnie generalnie bajka.
3. E38 740iA silnik wrzucony M60B30 puste puszki kata (brzęczące) reszta seria . Obciałem końcowe i wspawałem kolana 63mm --> dzwięk głośny fajny ale przy 1,500 obr/min ( czyli tak jak cały czas się tacza) buczenie i dudnienie w środku nie do zniesienia. Wspawałem końcowe. Wymieniłem silnik Na B40. Przy okazji wyciąłem puste puchy kata i wstawiłem kolana 63mm. Wyciąłem znowu końcowe i wspawałem te same kolana 63mm ( wydech '"patrzy" pod linie zderzaka nie ma mowy ze wali po zderzaku) --> buczenie i dudnienie w okolicach 2,000 obr/min.
Mam tego dosyć
w 730 manual przechodzenie przez te dudniące obroty było szybkie i niezauważalne. W automatach ciągle używa sie tych dudniących obrotów i jest to troche wkurzające( sytuację ratuje tryb sport w skrzyni). Nie chcę wspawywać końcowych. Kto ma pomysł jak podgłosic wydech ale żeby nie było nieprzyjemnego dudnienia ?
A co myślicie o takim tłumiku: http://allegro.pl/showItem2.php?item=6180902583 i do tego zamiast środkowego x-pipe w e32 M60.
Proex unikać jak ognia! Przymierzałem się kiedyś do robienia wydechu u nich i to była kpina. U nich wszystko jest "uniwersalne" - czyli do niczego. Jakość marna. Temat rzeka na wielu forach o bmw, chyba nawet na syndykacie. Do e36 można zaryzykować bo robią masówkę i już się pewnie nauczyli bo wielu chłopaków kupiło, ale do serii 7 to radze trzymać się z daleka.
Nie dajcie sie nabrać na hasła, że tłumiki są projektowane pod konkretną pojemność silnika, oraz dopasowany jest dźwięk na życzenie.
Witam , a moze ma ktos takie zestawienie w e32 4.0 v8 brak katalizatorow, x-pipe i koncowy kwadraciak od 750 jak to bedzie chodzic? bo mysle taki wydech zrobic u siebie.
Ja mam u siebie takie cos, tylko ze końcowy oryginalny od 740. Powiem tak, na wolnych obrotach jest ciut głośniej, a przy przyspieszaniu słychać ze jest inaczej, spróbuje nagrać filmik jak to brzmi.
to nagraj,jestem ciekaw
Przeczytałem cały temat, wysłuchałem nagrania...
U mnie wygląda to tak.
Cały układ seryjny, katalizatory są.
Jakiś czas temu byłem zmuszony wymienić na nowe rury miedzy środkowym a końcowym wydechem- rozpadały się w rękach.
Końcowy jest w dobrym stanie, bez problemu udało się wspawać do niego rury ale ze środkowym nie było już tak kolorowo.
Pojeździłem trochę na tym ale środkowy za chwilę się rozsypie przy spawach.
Plan jest taki aby wyciąć tylko środkowy i wstawić x-pipe.
Nie zależy mi na tym aby auto ryczało czy bulgotało, żona i mała córka mogły by być niezadowolone.
Jednak delikatna zmiana dźwięku by mi nie przeszkadzała.
Ważne aby nie brzęczało i nie wyło w czasie jazdy.
Czy zastąpienie tylko środkowego na x-pipe i reszta seria to dobry pomysł?
Nie chciał bym też aby ta zmiana wpłynęła negatywnie na moment i moc.
Może ma ktoś jakiś filmik jakiego zestawienia?