-
cursor na prawdę napisz petycję do producentów prostowników. Ja wiem, że wrze i co to zmienia? Mój co prawda nigdy nie poszedł do 16V ale wiem, że tej konstrukcji prostowniki mogą uzyskać nawet taką wartość. Dla tego pisałem, że to mocne diabelstwo, najmniejsze akumulatory jakie może ładować to właśnie wielkości tych w naszych autach. Robione są z myślą o dużych akumulatorach od busów zaczynając, przez sprzęt budowlany i rolniczy na samochodach ciężarowych kończąc. W tej branży nikt nie pieści akumulatorów i nie bawi się w ładowanie. W tej branży sprzęt przy -35*C ma gadać od razu a do tego potrzeba solidnych prostowników.
Czyli jednym słowem trzeba przyjąć, że nie można ładować prostownikiem, który nie ma regulacji napięcia. I to nie jest rzadko spotykany prostownik. Powiedziałbyś kolesiowi z firmy transportowej o jakiejś ładowarce samochodowej z jakich my korzystamy to by się zdziwił i też nie wiedział co to jest, myślałby, że to służy do ładowania zabawek dla dzieci ;)
-
kolego coboss, napisz jak możesz coś więcej o tym przekaźniku K72 gdzie się znajduje i co tam dokładnie trzeba z nim zrobic- czy wystarczy wyczyścic czy trzeba nowy bo mam ten sam problem. Mianowicie mam pobór prądu ok 1amper po zamknięciu auta a jak wyciągnę bezpieczniki 46 i 69 czyli te od navi, radia, TV i chyba telefonu to spada do wartości akceptowalnej. Najlepsze jest to, że wszystkie tunery w bagażniku odłączyłem łącznie z radiem i monitorem i pobór prądu nadal jest 1 amper, czyli napewno żaden tuner ani radio z navi nie pobiera tego prądu bo dopiero po wypięciu bezpieczników pobór prądu maleje. Może więc wina również leży w tym przekaźniku :?
-
Nie raczej nie będzie to, to. Za duży pobór prądu ale sprawdzić można, należy sprawdzić pobór prądu na GMIII który może być uszkodzony, będziesz widział na których pinach jest pobór, jeżeli na 19 czyli od wszystkiego i niczego to w tedy może być coś na rzeczy.
Tutaj masz linka na 3 zdjęciu widać wysuwaną "puszkę" z niebieskim przekaźnikiem, wyciągnij ją a przekaźnik K72 to jest czarny wysoki przekaźnik zaraz za niebieskim.
http://forum.7er.pl/demontaz-gm-iii-...ul-vt13000.htm
-
Ja również uważam że teoria Cobossa jest chybiona. Ładowałem ostatnio aku (górny mniejszy) bezpośrednio w aucie. Auto przeszło w stan uśpienia normalnie i przechodzi nadal. Jak się niby ma objawić uwalenie tego przekaźnika?
-
Że nie przełącza w tryb obiegu zamkniętego, a wyraźnie pisałem, że prostownik musi być bez regulacji napięcia aby coś takiego się stało, mało jest takich prostowników, akumulator też musi być zamknięty AMG lub żelowy a więc trzeba mieć duży niefart aby sobie strzelić gola :)
-
cneuha3 i Supermen, jeśli w telefonie macie słuchawki bezprzewodowe sprawdźcie też stan akumulatorków w niej. Sennapowieka miał oba wywalone i ciągnęło mu non stop 4A (2 akumulatorki po 2000mAh) ponieważ były cały czas ładowane.
-
właśnie chodzi o to że ja już wszystko odłączyłem: telefon + centralka, radio i nawigacje + tunery i dalej szarpie mi prąd z baterii :sad: auto wydaje mi się że przechodzi w stan uśpienia bo dioda przy przekładni zmiany biegów gaśnie po tych 15-20min, a pobór prądu nadał jest ok. 1A. Wygląda na to, że pobiera go jakieś urządzenie bo na mierniku trzyma się jedna wartośc (nie skacze). Jak mogę dokładnie sprawdzic czy to wina modułu komfortu jak nie mam drugiego na zamianę?
-
NIEMOŻLIWE! Przełączenie w tryb obiegu zamkniętego albo działa albo nie. Jeżeli przechodzi w stan uśpienia a nadal pobiera prąd to czysto teoretycznie musi to być albo elektryczna kolumna kierownicza albo panel pamięci pozycji fotela kierowcy bo prąd krąży po małym obiegu albo przez jedną albo przez drugą rzecz. Ale to tylko teoria w praktyce nie wydaje mi się aby to było możliwe.
Podłączasz miernik i po 16 minutach gasną światła (bagażnik) i gaśnie dioda na skrzyni a Ty nadal masz 1A? Może masz miernik walnięty, bo aku na pewno :) sprawdź jeszcze ładowanie w aucie.
Ogólnie rzecz biorąc to 1A jest strasznie dużo, gdy nie działa odcięcie to wentylatorek w panelu klimy, ta diodka na skrzyni i jakieś duperelki nie zjadają więcej jak 0,7A
-
podepne się pod temat...a mianowicie....miałem 0,6A..poboru prądu po uśpieniu komputera....udało mi się zlokalizować że telefon nie usypia i pobiera 0,44A....ale wciąż pozostaje mi 0,14A poboru prądu.Posprawdzałem pobory przy wyjmowaniu bezpieczników ale nic nie mogę wyczaić gdzie to wpiernicza...przy wyjęciu niektórych bezpieczników takich jak np.ABS, klimatyzacja, i jeszcze kilku, wzbudza się komputer.
-Czy tak powinno być?
-Czy pobór 0,14A jest już dopuszczalny i czy nie będzie rozwalał aku
Pozdrawiam
-
Ten pobór jest jak najbardziej normalny ;)