Przyszedł, i pisze made in china :)
Do tego dwie uszczelki i nie wiem po co, chyba że maja inne kształty ale nie porównywałem
Wersja do druku
Tak jak pisałem , druga uszczelka jest do AUDI bo ma taką samą skrzynię ,ale inną miskę:stung:
U mnie zależy kiedy, czasami praktycznie nie czuć zmiany, a czasami znów czuć leciutkie szarpnięcie, coś jak bym szybko puścił sprzęgło w manualu ale bez przesady...
Przy ostrzejszej jeździe tzn. pedał w podłogę przy wyższej prędkości czasami czuć wyraźnie że szarpnie, ale to przy wysokich obrotach.. Tak ma być ?
A i dodam że po butowaniu strasznie gorąco się robi pod samochodem, czuć ewidentnie, czy to normalne czy raczej coś nie tak ?
Ja przy kick downie miałem szarpnięcie przed wymianą oleju. Po wymianie szarpnięcie zniknęło i przyspieszenie jest w miarę gładkie. W każdym razie różnica jest zauważalna.
Jestem po wymianach
- olej w skrzyni biegów
- olej silnikowy
- separator odmy
- filtr paliwa
- filtr powietrza
reasumując inne auto , lżej przyspiesza i chyba mniej pali :D
jezeli chodzi o skrznie , po oględzinach odkreconej miski skrzyni stwierdzono troche opiłków na magnesach mechanik powiedział ze to średnia ilośc bywa mniej i wiecej, olej koloru jak olej silnikowy brakowało około 0.8 litra przy spuszczeniu
przy odkrecaniu urwano jedną śrube miski ( koszt śruby 40 pln )
filtr oe bmw nie dali zadnego zamiennika
czas pracy około 2.5 godziny wszytko robione powoli dokladnie miska skrecona na koniec kluczem dynamometrycznym
Moje odczucia żadnych zastrzeżeń biegi chodzą bardzo płynnie o wiele lepiej , auto lepiej przyspiesza nie czuć w takim stopniu jak poprzednio przełożeń na postoju łatwiej wrzuca sie biegi czasem czułem wiekszy opór przu wrzucaniu z P na D
serwisant przypomniał mi ze jak staje na wzniesieniach to czasem lepiej zaciagnąc reczny pozniej wrzucic bieg P bo chodzi o tą zapadkę i gorzej pożniej z niej wybić bieg , Ojej napewno był umnie zmieniany po wymianie zostal wyciagniety filtr Man
Reasumując dziś jade przez cała Polskę do Niemiec
Po powrocie będziesz wymieniał jeszcze raz? (stary się zmiesza z nowym)
Ja czekam na olej i też robię wymianę.
tak odrazu jeszcze nie ... zrobie np 20 tys i wymienie drogi interes żeby wymieniać co 2400 km
W serwisie powiedzieli zeby wymieniać co 60 tys max ale zrobie jeszcze jedna wymianę szybciej to niewiem za ile czasu kalendarzowego w ciagu ostaniego roku zrobilem tylko 7 tys km
olej silnikowy zmieniłem z powodu upływu 12 miesięcy od wymiany :D
Olej w skrzyni wymiesza się w sumie już po paruset km, potem można co 60 tyś
wymienie nie wcześniej ni np 10 tys , nie slyszałem zeby np ktoś wymienial olej co np 2-3 tys w serwisie też nikt nic nie wspominał
Nie jest przymusem wymienianie wcześniej. Pisałem tak jak inni mówili, wymieniają statycznie 2-3 razy by wymienić te 98% oleju z układu by był czysty.