To super ze jesstes zadowolony. Oby tak dalej. Spalanie bedzie bez szalu bo ciezkie auto i slaby silnik wiec 8l on palic napewno nie bedzie :) nom ale ostayecznie tragedii nie ma...
powodzenia.
Wersja do druku
W tym aucie poziom tolerancji na spalanie znacznie wzrasta....
Jak to wygląda, jak to jedzie jak to przestrzenne jest... ;)
Wiadomo euforia pozakupowa ....
Ale teraz wiem co to znaczy przesiadka z e39... i zmiana diesla na benzyne....
fajna sprawa.
Polecam przy okazji pierwszych wymian koniecznie zmienić odmę i jej węże, mało kto wie że to konieczna robota na każde 100 tys km a Twoja jak sądzę pewnie tyle ma ;)
Ja się właśnie przekonałem co się dzieje jak się odmy nie zmieni ;P
oj ma ma... 3 razy tyle z plusem... i to sporym.
odma i węże ?
są dostępne w sklepach czy tylko ASO ?
Przede wszystkim rzuć okiem na wąż idący z pokrywy zaworów pod kolektor ssący (do odmy właśnie) - zdejmij go i zobacz co w środku, jeżeli tam masz masło, musztardę, czekoladę czy inne produkty spożywcze ( ;) ) sprawdzaj dalej odmę i wąż który od niej idzie do bagnetu oleju dla odprowadzenia.
http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...oleju/vDJ34944
Powyżej masz schemat jak to wygląda dla silnika M52B28 (pojedynczy vanos) - jeżeli masz podwójny to bez kłopotu znajdziesz analogiczny diagram - trochę się różnią węże i sam kształt odmy ale miejsce i zasada działania jest taka sama. Koszta nie są zabijające nawet w ASO a niemal wszystkie te części dostępne są na allegro lub w intercarsie na przykład za ok połowę ceny (odmy są nawet po 30 zł w zamiennikach).
Bardzo prawdopodobne że będziesz potrzebował nowe węże 1 i 6 oraz może tulejkę 3 - no i samą odmę, zależy co jak zapchane.
W każdym razie zanim tego nie sprawdzisz solidnie nie polecam testować auta na autostradzie lub po prostu obciążać mocno silnika przez dłuższy czas bo może skończyć się na poboczu...
Dzięki wielkie za info,
co do testów na autostradzie... cóż... musiałem przejechać 700km tym autem, poszło wszystko gładko.
ale odma do sprawdzenia, najpierw tylko linkę od maski muszę wymienić (zamówiona)... bo już na wykończeniu... więc nie chcę jej zbytnio nadwyrężać.
Pierwszy eraz słysze aby odme wymieniać na zapas w benyznie - w diesle KONIECZENIE ale tu hmm
Sprawdzić tak ale czy od razu wymieniać? był bym mniej nadgorliwy?
tak będzie zrobione,
jak postawię na wymianę oleju i filtrów i świec to od razu przegląd i czyszczenie przepustnicy oraz odma i węże do kontroli,
może nie koniecznie kompletna wymiana, ale czyszczenie nie zaszkodzi,
dzięki
No przecież napisałem w pierwszym zdaniu "rzuć okiem na wąż idący z pokrywy zaworów pod kolektor ssący (do odmy właśnie) - zdejmij go i zobacz co w środku, jeżeli tam masz masło, musztardę, czekoladę czy inne produkty spożywcze ( ;) ) sprawdzaj dalej odmę i wąż który od niej idzie do bagnetu oleju dla odprowadzenia. "
Jak wół napisane że najpierw sprawdzić :P
A Wy od razu chórek że wymieniać i że na zapas...