lepsza benzyna z 300tys niz diesel.wystarczy poczytac k. serwisowa;150 tys i wszystko do wymiany.niemiec robi 200tys i pcha do szczesliwego polaka.
Wersja do druku
lepsza benzyna z 300tys niz diesel.wystarczy poczytac k. serwisowa;150 tys i wszystko do wymiany.niemiec robi 200tys i pcha do szczesliwego polaka.
Pozwolę sobie odkopać temat. Mam przewidziane na zakup E65 tylko i wyłącznie polift 60 - 65 tys zł. czy w tych pieniądzach na dzień dzisiejszy można trafić zadbany egzemplarz z 2005-2006 roku? Chciałbym zakupić 7er z silnikiem 3,0d. Rocznie robię mało bo około 10-15 tys km. Czy uważacie że to dobry wybór? Może lepiej kupić 745 w LPG? Które auto będzie tańsze w utrzymaniu?Czy w tych pieniądzach da się znaleźć dobrą sztukę? Z góry dzięki za odpowiedz i ew. podpowiedzi.
przy takich przebiegach wollbym lpg :)
ja mam '03 4.4 z lpg i w ok pol roku nalatane 40kkm... może dobrze trafiłem (odpukać w niemalowane ;) ) ale oprócz pierdułek (na naprawy wydałem razem ok 2tyś,nie licząc klocków, olejów itp..) wiec tragedii nie ma.. a auto mimo wszystko nie ma ze mną za dobrze.. (za ostro jeżdżę, za szybko bo panie władzo ja lubie zapier.. :D) co do wygody - przejedź się a się przekonasz.. co do ceny nie przeglądałem już długo aledrogo więc ciężko konkretnie odpowiedzieć.. ja w zeszłym roku przeznaczyłem na moją sporo mniej kasy (z tego co Ty masz to bym jeszcze dobry motór sobie kupił :cool:) ale to zależy jak sie trafi, jakie wyposażenie, silnik (ja osobiście już 3 klekoty zajechałem więc mi starczy ;) )
wrzuć jakieś ogłoszenia co Ci sie podoba a wierz mi chopaki coś Ci rozsądnego podpowiedzą :cool:
mysle ze kupisz w tej kasie jakas przyzwoita 730d. Znajomy rok temu puscil za 55k 05 czy 06 rok, w naprawde niezlym stanie, z dobrym wyposazeniem.
Nie przypadkowo na zachodzie kupuje się diesle do latania długich tras :).
Z gazem są zawsze jakieś problemy, tym bardziej przy większych przelotach.
Jak diesel np. 740 D to przede wszystkim stan sprężarek! Lub od razu nastawić się na wymianę lub regeneracje, reszta przy tym to drobnica o ile ktoś dbał o autko.
ja bym wolal LPG, cena duzo duzo nizsza, wiec i tak wychodzisz prawie polowe kosztow niz na dieslu. A diesel...wrazliwy na paliwo, CR, pompy, turbiny, przeplywki itp...sorry ale nie przy tej cenie ropy.
tak dla porównania (moje obliczenia i obserwacje) na przykładzie wczorajszej podróży północ - południe (dystans 510km) więc tak:
-odcinek 220km (tczew - stacja przed włocławkiem ok 3-4km) koszt przejazdu 86zł (lpg ok 2.2 za litr czyli ok 19-20 l/100 mi spalil) dodam że predkość przelotowa "tam gdzie się da" to z 2 z przodu..
-odcinek ok 120km z stacji wyżej do stacji między strykowem a łodzią (też autostrada + korek na bramce) koszt przejazdu wzrósł wraz z prędkością czyli kolejne 70 zł
-odcinek ok 180-190km (stacja przed łodzią - piekary śl koniec gazu lub za małe ciśnienie i wjeżdżałem na podwórko na PB a dziś rano na gazie wiec nie wiem o co kaman :P) możemy przyjąć ze zrżarł cała butle czyli 54l co sie przekłada na niecałe 120 zł
tak więc łączny koszt niespełna 290 zł (średnio mi wychodzi bliżej 240zł na ta trasę, ale cóż chyba nie potrafię jeździć skoro mi srednie spalanie wychodzi 18l/100km a innym 10-12...)
co do kosztów instalacji i serwisowania hmm mnie instalacja wyszła 4.5tyś teraz szykuje mi się przegląd (czytaj wymiana filtrów itp) szczerze nie wiem ile mnie to wyniesie ale napewno mniej niż walka z wtryskami, turbinami i innymi ustrojstwami w klekotach..
tak na marginesie w piątek (ten co był) robiłem ta trase w "druga mańkę" i wyszło mi ze pali tyle samo poruszając sie do 160-180.. więc "napewno coś źle robię z pedałem gazu" ale nawet porównując to z "dyzlem" to takowy musiałby palić między 7-10l/100km żeby podróżować za "tą samą cenę"
tyle z mojej strony
P.S. dodam że tą trasę robiłem też Yarisem (fakt faktem częściej nocą jak za dnia ale czas przejazdu oscylujący na poziomie 5h) to koszt przejazdu nim wychodził mnie między 230-245zł.. o komforcie podróży chyba nie muszę pisać..
krzyz na droge ! i twojej dwojce z przodu . Jade do polski za 2 tygodnie i mam nadzieje ze ciebie nie spotkam na drodze .